Patiëntenfolder

Alvleesklierkanker, de behandeling van

In Nederland zijn er jaarlijks meer dan 2.000 nieuwe patiënten met kanker van de alvleesklier. In het LUMC worden ongeveer 150 patiënten per jaar met een alvleeskliertumor (pancreascarcinoom) of een voorstadium daarvan behandeld. Daarmee behoort het LUMC tot één van de grootste expertisecentra in Nederland.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Heelkunde

Onze zorg

Wat is Alvleesklierkanker, de behandeling van?

Er is een aantal verschillende soorten kanker van de alvleesklier. De meest voorkomende vorm gedraagt zich agressief met bij diagnose vaak al uitzaaiingen verder op in het lichaam. Vergroeiing van de tumor met belangrijke organen en/of bloedvaten komt ook voor. Dit maakt de behandeling van alvleesklierkanker ingewikkeld en de kans op genezing relatief beperkt. Een operatie om de tumor te verwijderen kan één onderdeel zijn van een behandelplan waarbij meerdere specialisten zijn betrokken. Deze specialisten hebben samen een zorgpad (verschillende stappen in een behandelplan) ontwikkeld om de ziekte zo goed mogelijk te behandelen.

Over de rol van de chirurg bij de behandeling van alvleesklierkanker leest u hieronder meer. Via deze link leest u meer over het hele Zorgpad alvleesklierkanker in het LUMC.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Alleen wanneer de tumor operatief verwijderd kan worden is genezing mogelijk. Helaas blijkt na het verrichten van diverse onderzoeken dat voor het merendeel van de patiënten een operatie niet meer zinvol is. Slechts 20 tot 25% van de patiënten komt in aanmerking voor een operatie die gericht is op genezing van de ziekte. De operaties zijn ingewikkeld en vragen om een speciale expertise en ervaring (zie video in informatiekader op deze webpagina).  

Wetenschappelijke studies tonen aan dat patiënten die geopereerd worden in een ziekenhuis dat de operatie vaker uitvoert, gemiddeld langer in leven blijven. In het LUMC is deze expertise en ervaring aanwezig. Jaarlijks worden meer dan 100 patiënten geopereerd vanwege alvleesklierkanker. Sinds 2013 houden we landelijk de resultaten bij in het Dutch Pancreatic Cancer Audit (DPCA). Hieruit blijkt dat we goed presteren ten opzichte van andere ziekenhuizen.

Ons onderzoek

Aan welke studies kan je meedoen?

De Nanoknife en klinische studies bij alvleesklierkanker  

In het LUMC wordt ook onderzoek gedaan om de behandeling van patiënten met alvleesklierkanker te verbeteren. Recent zijn we gestart met een studie naar de toepasbaarheid en veiligheid van de "Nanoknife" bij patiënten bij wie tijdens de operatie blijkt dat de alvleeskliertumor toch niet verwijderd kan worden. In Cicero staat een artikel over het doden van kankercellen met een Nanoknife. Ook doen wij actief mee met de landelijke studie naar het effect van bestraling en chemotherapie voorafgaand aan operatieve verwijdering (PREOPANC).  

Meer informatie

Handige links

Meer informatie over alvleesklierkanker op: 

Het Zorgpad voor Alvleesklierkanker 

Een Zorgpad is een proces van verschillende medische stappen die gericht zijn op de best mogelijke zorg rondom een bepaald ziekte, diagnose of behandelingen. Een goed Zorgpad zorgt ervoor dat medische teams effectief samenwerken. Een goed georganiseerd zorgproces komt de patiënt ten goede. 

Meer over Zorgpad alvleeskliekanker in het LUMC.

In de spreekkamer  

Zie hoe oncologisch chirurg Bert Bonsing zijn patiënten uitlegt wat de Whipple-operatie bij alvleesklierkanker inhoudt: https://www.youtube.com/watch?v=N_aj5AlpPjQ

Whipple film

https://www.youtube.com/watch?v=N_aj5AlpPjQ