Wolff-Parkinson-White syndroom (WPW syndroom)
Hart Long Centrum.
Wat is Wolff-Parkinson-White syndroom (WPW syndroom)?
Een normaal hartritme is regelmatig en afkomstig vanuit één plek in het hart, de sinusknoop. Hier wordt een prikkel afgegeven die zich verspreid over de boezems. Via de boezems wordt de prikkel doorgegeven aan de AV-knoop. De AV-knoop houdt de elektrische prikkel even vast tussen de boezems en de kamers. Daarna wordt de prikkel aan de kamers doorgegeven. Deze ingebouwde vertraging werkt als een soort veiligheidsmechanisme. Op deze manier wordt het rond pompen van bloed in gang gezet.
Bij het Wolff-Parkinson-White (WPW) syndroom is er naast de AV-knoop een extra prikkelverbinding tussen de boezem en kamer die ook een elektrische prikkel kan voort geleiden. Dit syndroom komt bij 0,15 – 0,25% van de bevolking voor. Bij een WPW kan de elektrische prikkel via de AV-knoop heen naar de kamers worden geleid en via de extra verbinding weer terug. Er ontstaat dan een prikkel die zich snel in een cirkel in het hart rond beweegt, we noemen dat een re-entry of cirkeltachycardie (AVRT). Hierdoor knijpen de boezems en kamers snel en tegelijk samen. De prikkelgeleiding kan ook de andere kant op lopen en beginnen in de extra prikkelverbinding.
Bij een WPW syndroom heet deze extra verbinding tussen de boezem en kamer: de bundel van Kent.
Als er naast het WPW syndroom ook boezemfibrilleren optreedt, kan dit gevaarlijk zijn. Dit komt omdat het boezemfibrilleren met hoge snelheid doorgegeven kan worden aan de kamers via de extra prikkelverbinding. Deze extra prikkelverbinding vertraagt de elektrische prikkels niet en dit doet de AV-knoop wel.
Soms kan het zijn dat de WPW alleen te zien is op een hartfilmpje. En dat u daarbij geen klachten heeft. Dat noemen we een WPW-patroon. Ook dan kan de WPW in combinatie met boezemfibrilleren gevaarlijk zijn.
Verschijnselen
De ritmestoornis begint plotseling en kan ook plotsteling weer verdwijnen. Tijdens de hartritmestoornis ervaart u hartkloppingen. De hartslag is zeer snel en regelmatig en kan oplopen tot 150 tot 200 slagen per minuut. Soms gaat het gepaard met duizeligheid. Opvallend is het kloppen van de aders in de hals (kikkerfenomeen).
Een aanval kan enkele seconden tot uren duren. De ritmestoornis kan vanzelf weer over gaan. Een WPW kan soms ook gestopt worden door bepaalde handelingen uit te voeren. Dit zijn handelingen die de prikkel geleiding over de AV-knoop beïnvloeden. Dat noemen we een 'vagale manoeuvre'. Voorbeelden van deze handelingen zijn hard persen, hoesten, adem inhouden, drukken op een van de halsslagaders in nek en uw hoofd in koud water dompelen. Uw arts of verpleegkundig specialist kan u hierover meer advies geven.
Ook kan het zijn dat u geen klachten heeft. Veel mensen weten niet dat ze de aandoening hebben. Dat komt omdat de WPW niet altijd ritmestoornissen veroorzaakt. Dan wordt het per toeval op een hartfilmpje ontdekt.
Oorzaak
Elektrische cirkel
Bij het WPW syndroom bestaat er, naast de AV-knoop, een extra verbinding tussen boezem en kamer. Deze verbinding heet de bundel van Kent en bestaat uit een kleine spierbundel. Over deze bundel wordt de elektrische prikkel vanuit de boezem sneller doorgegeven aan de hartkamer dan via de AV-knoop (dit noemt men pre-excitatie). Op het hartfilmpje/ECG kan dit zichtbaar zijn.
Tijdens het optreden van een ritmestoornis wordt de elektrische prikkel via de AV-knoop heen naar de kamers geleid en via de extra verbinding weer terug. Ook kan de prikkelgeleiding precies andersom lopen. Er ontstaat dan een prikkel die zich snel in een cirkel in het hart rond beweegt, we noemen dat een re-entry of cirkeltachycardie (AVRT). Er ontstaat dan een regelmatige, snelle hartslag.
Een te snel ritme in de boezem kan via de bundel van Kent onvertraagd worden doorgegeven aan de hartkamers. Een ritmestoornis in de boezems kan hierdoor leiden tot ook een ritmestoornis in de kamers van het hart. Dat noemen we ventrikelfibrilleren, een levensgevaarlijke ritmestoornis waarbij het hart geen bloed meer rondpompt.
Deze bundel is aangeboren, maar is niet erfelijk.
Waarom u bij ons in goede handen bent
Het LUMC heeft een zeer ervaren team van cardiologen die gespecialiseerd zijn in hartritmestoornissen en ablaties. Als excellent centrum kunnen wij u op het gebied van ablaties alle behandelopties aanbieden. Patiënten vanuit heel Nederland en ook vanuit Europa worden door andere cardiologen naar ons toe verwezen. Wij bieden een persoonlijke benadering waarbij wij u en uw gezondheid centraal zetten. Tevens wordt u tijdens het hele proces goed begeleidt door een van onze verpleegkundig specialisten en/of cardiologen.
Daarnaast doen wij wetenschappelijk onderzoek om de kwaliteit van zorg continu te kunnen blijven verbeteren.
Het WPW syndroom is met een ECG vast te stellen. Soms is een elektrofysiologisch onderzoek (EFO) nodig om de locatie van de extra verbinding nauwkeurig te kunnen bepalen. Dit onderzoek wordt dan voor een ablatie gedaan.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Bij het Wolff-Parkinson-White syndroom is ablatie de eerste keuze behandeling. Bij een ablatie wordt de extra prikkelverbinding (de bundel van Kent) tussen boezem en kamer weggebrand.
Wat is de prognose?
Na een ablatie komt bij 90 van de 100 personen de WPW / ritmestoornis niet meer terug.
Welke specifieke nazorg kunnen we bieden bij deze aandoening?
Na een succesvolle ablatie kunt u deze ritmestoornis niet meer terug krijgen en is een eenmalig polibezoek na de ingreep voldoende.
Behandelteam
Ons team van medisch personeel bestaat uit: hartfunctielaboranten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, arts-assistenten en cardiologen. U kunt hen tegenkomen op de Polikliniek Hartziekten in het LUMC (algemeen spreekuur of ritmespreekuur), Cardiologie Centrum Voorschoten, Poliklinisch Centrum Lisse, eventueel de Hartfunctieafdeling, de Hartkatheterisatieafdeling en de Verpleegafdeling Hartziekten.
Contact
Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u terecht bij uw behandelend cardioloog en/of verpleegkundig specialist.
Polikliniek hartziekten:
Telefoonnummer 071-526 37 14, maandag t/m vrijdag van 8.30-12.00 en 13.30-16.00 uur.
E-mailadres: hartpoli@lumc.nl
Indien u verhinderd bent, dient u dit zo spoedig mogelijk te laten weten zodat er een andere patiënt opgeroepen kan worden.