Elektrofysiologisch onderzoek
Het Hart Long Centrum
Wat is Elektrofysiologisch onderzoek?
Een elektrofysiologisch onderzoek is onderzoek waarbij het hart elektrisch onderzocht wordt. Op deze manier kunnen ritmestoornisen worden opgespoord. Het laat zien wat voor soort ritmestoornis het is en waar de ritmestoornis vandaan komt. Soms wordt het onderzoek gedaan om te testen of bepaalde medicijnen goed werken.
Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?
We doen deze ingreep omdat bij u een afwijking op het hartfilmpje is gezien of omdat u last heeft van een hartritmestoornis.
Waarom u bij ons in goede handen bent
Het LUMC heeft een zeer ervaren team van cardiologen die gespecialiseerd zijn in hartritmestoornissen en ablaties. Als excellent centrum kunnen wij u op het gebied van ablaties alle behandelopties aanbieden. Patiënten vanuit heel Nederland en ook vanuit Europa worden door andere cardiologen naar ons toe verwezen. Wij bieden een persoonlijke benadering waarbij wij u en uw gezondheid centraal zetten. Tevens wordt u tijdens het hele proces goed begeleidt door een van onze verpleegkundig specialisten en/of cardiologen.
Daarnaast doen wij wetenschappelijk onderzoek om de kwaliteit van zorg continu te kunnen blijven verbeteren.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
Als u medicijnen gebruikt om ritmestoornissen te voorkomen of onderdrukken moet u deze meestal drie dagen voor de ingreep stoppen. De instructies krijgt u in een aparte brief. Als u bloedverdunners gebruikt, dan moet u deze gewoon doorslikken.
U wordt opgenomen in het ziekenhuis. Er wordt een elektrocardiogram (ECG) gemaakt, een infuus geplaatst en bloed afgenomen.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
De ingreep wordt uitgevoerd door een cardioloog gespecialiseerd in de behandeling van hartritmestoornissen. Op de hartkatheterisatiekamer gaat u op de behandeltafel liggen. Tijdens de ingreep bent u wakker. U krijgt een grote doek over u heen, tot aan uw kin. Na een plaatselijke verdoving in de rechterlies wordt daar het bloedvat aangeprikt. Via het bloedvat worden katheters (lange flexibele slangen) naar het hart gebracht. Tijdens de ingreep wordt het hart elektrisch onderzocht (afbeelding 1). Het kan zijn dat er een ritmestoornis wordt opgewekt tijdens de ingreep. De ritmestoornis wordt dan ook weer gestopt. Soms is een elektrische shock (cardioversie) nodig.
Afbeelding 1. Hartkatheterisatiekamer tijdens een Elektroysiologisch onderzoek.
Einde van de ingreep
Bij elkaar duurt de ingreep ongeveer 1 tot 2 uur. Als de ingreep voltooid is, dan worden de katheters uit de lies verwijderd. Er wordt een hechting geplaatst. U wordt weer in uw bed geholpen en terug gebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling.
Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?
Op de verpleegafdeling mag u weer gewoon eten en drinken. Wel moet u plat liggen en mag u het rechterbeen niet buigen. Er wordt bij u nog een hartfilmpje gemaakt ter controle. Na 4 uur wordt de lies gecontroleerd en mag u weer overeind en uit bed. Afhankelijk van het tijdstip van de ablatie mag u dezelfde dag naar huis of de volgende ochtend.
Zorg ervoor dat iemand u met de auto komt ophalen. Doe in de eerste week rustig aan en vermijd zwaar tillen, persen, autorijden, fietsen of sporten om een bloeduitstorting in de lies te voorkomen. Met deze voorzorgsmaatregelen kunt u uw normale dagelijkse activiteiten oppakken. Tijdens de opname krijgt u nog een aparte folder met leefregels na een elektrofysiologisch onderzoek.
Wanneer krijgt u de uitslag?
Omdat u wakker bent tijdens de procedure, kan de arts u tijdens de ingreep vertellen wat de uitslag van het onderzoek is. Eventueel kan de zaalarts of verpleegkundig speciaslist op de afdeling dit nog een keer toelichten.
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?
Aan de meeste medische ingrepen zijn risico’s verbonden. Bij alle ingrepen via de lies kunnen liescomplicaties optreden: een bloeding of een zwelling in de lies. Ernstige complicaties zijn bij deze ingreep zeer zeldzaam.
Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?
Afhankelijk van de uitslag ontvangt u van ons nog een afspraak voor op de polikliniek. Heeft u een behandelend cardioloog in een ander ziekenhuis, dan kan het ook zijn dat u daar verdere vervolg afspraken krijgt.
Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling
Neem contact op met een arts of verpleegkundig specialist:
Indien er toename van zwelling, pijn en/of roodheid van uw lies is.
Indien u last heeft van kortademigheid of pijn op de borst.
Indien u bij slikken pijnklachten achter het hart heeft.
Ons team van medisch personeel bestaat uit: verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, arts-assistenten en cardiologen.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u terecht bij uw behandelend cardioloog en/of verpleegkundig specialist. Als u opgenomen bent kunt u ook terecht bij de verpleegkundige en de zaalarts op uw afdeling. De arts die het onderzoek en de behandeling uitvoert, vertelt u steeds wat er gaat gebeuren. Ook dan kunt u vragen stellen.
Polikliniek hartziekten:
Telefoonnummer 071-526 37 14, maandag t/m vrijdag van 8.30-12.00 en 13.30-16.00 uur.
E-mailadres: hartpoli@lumc.nl
Indien u verhinderd bent, dient u dit zo spoedig mogelijk te laten weten zodat er een andere patiënt opgeroepen kan worden.