Myomen/ vleesboom in de baarmoeder
Deze informatie is opgesteld door de afdeling Gynaecologie.
Wat zijn vleesbomen (myomen) in de baarmoeder?
Myomen (vleesbomen) zijn goedaardige zwellingen, uitgaande van de baarmoederspier (myometrium). Deze zwellingen kunnen zich in de vruchtbare levensfase van de vrouw onder invloed van de eigen hormonen ontwikkelen.
Verschijnselen
Afhankelijk van de plek van het myoom in de baarmoederspier kunnen myomen leiden tot klachten van hevig menstrueel bloedverlies, verminderde vruchtbaarheid, mechanische klachten (zoals plasproblemen, pijn bij het vrijen of sporten) of buikpijn. De meeste vrouwen die klachten van myomen krijgen zijn tussen de 35 en 45 jaar. Er kan sprake zijn van één enkel myoom of meerdere in de baarmoederspier.
Oorzaak
De precieze oorzaak van het ontstaan van een myoom is onbekend en wordt nog onderzocht. Wel is bekend, dat myomen onder invloed van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) zich kunnen ontwikkelen.
Waarom u bij ons in goede handen bent
Ruime ervaring met onderzoek naar en behandeling van myomen
Het LUMC heeft ruim 50 jaar ervaring in behandeling van en onderzoek naar myomen en biedt een compleet pakket aan behandelmethoden aan. Van medicamenteuze behandeling tot innovatieve operatieve oplossingen; u bent hier op de juiste plek.
Bovendien wordt altijd in samenspraak met u gekeken welke behandelmethode nu juist voor u geschikt is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van accurate beeldvorming (doppler echografie, MRI) en heeft u snel antwoord op uw vragen. In nauwe samenwerking met de afdeling Radiologie wordt ook embolisatie van de myomen aangeboden.
Gespecialiseerd in fertiliteit
Juist ook voor vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid biedt het LUMC in samenwerking met de afdeling fertiliteit op maat gemaakte fertiliteitsparende behandelingen aan.
Wetenschappelijk onderzoek naar myomen
Als toonaangevend academisch centrum initiëert en participeert het LUMC in tal van landelijke en internationale onderzoeken naar nieuwe behandelmethoden van myomen. U kunt gevraagd worden om uw medewerking, om de zorg voor vrouwen met myomen nog beter te maken.
De diagnose van het vaststellen van een of meerdere myomen kan door de verscheidenheid aan klachten pas laat aan het licht komen. Door lichamelijk en echografisch onderzoek zijn myomen goed op te sporen.
Afspraak maken
Wanneer u of uw huisarts de aanwezigheid van myomen vermoedt, kunt u een afspraak maken via onze polikliniek gynaecologie.
Wie komt u tegen en wat staat u te wachten?
Bij uw eerste afspraak zult u een gynaecoloog, gespecialiseerd in de behandeling van vrouwen met myomen zien (eventueel samen met een gynaecoloog-in-opleiding), die uw klachten en eventuele voorgeschiedenis met u zal doornemen.
Afhankelijk van uw klachten zal een lichamelijk (gynaecologisch) onderzoek volgen met aandacht voor baarmoeder en myomen en een (in principe) inwendige echografie van baarmoeder en eierstokken. Hierbij zullen locatie, afmeting en aantal myomen vastgesteld en opgemeten worden.
Afhankelijk van uw klachten doet de gynaecoloog een voorstel voor een eerste behandeling en/of vervolgonderzoek. Hierbij kunt u denken aan bloedonderzoek of uitgebreide beeldvorming (3D echografisch onderzoek of MRI).
Uitslag van het onderzoek
De uitslag van het onderzoek wordt aan het eind van het consult of na aanvullend onderzoek telefonisch met u besproken. Er wordt desgewenst direct een vervolgafspraak met u gepland.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
De behandeling van myomen hangt af van de aard van de klachten en de wens van u als patiënte. Samen met uw behandelend gynaecoloog zullen de opties afgewogen worden en gekozen worden voor een medicamenteuze of eventueel chirurgische behandeling.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Behandeling met medicatie
Als de myomen leiden tot klachten van hevig menstrueel bloedverlies, dan zal worden geprobeerd met hormonale en niet-hormonale medicatie deze klachten te verminderen. Deze behandeling kan twee doelen hebben; naast vermindering van de klachten van hevig menstrueel bloedverlies kan remming van de groei of zelfs krimp van de myomen beoogd worden.
Myoomverwijdering via schede (hysteroscopie)
Als het myoom (grotendeels) in de baarmoederholte uitpuilt, kan deze via de schede operatief worden verkleind en verwijderd. Deze ingreep gebeurt in dagbehandeling op de operatiekamer, met een ruggenprik of onder narcose.
Myoomverwijdering via de navel (laparoscopie)
Als het myoom (grotendeels) in de baarmoederspier zit en er een kinderwens (en dus behoud van de baarmoeder gewenst) is, kan het myoom met een kijkoperatie (laparoscopie) via de navel worden verwijderd. Dit is een operatie die onder narcose op de operatiekamer plaatsvindt. U blijft hierna 1 of 2 nachten in het LUMC. Voor deze operatie wordt soms geadviseerd 3 maanden lang de vleesbomen ‘voor te behandelen’ met een sterk anti-hormoon, zodat de vleesbomen krimpen en de ingreep makkelijker zal verlopen.
Meer informatie zie folder Vleesboomverwijdering via kijkoperatie in de buik. Het LUMC is als één van de weinige centra in het land gespecialiseerd in deze operatie, waarbij de da Vinci operatierobot de gynaecoloog helpt om ook myomen die groter zijn dan 10 cm via de kleine sneetjes in de buikhuid te verwijderen.
Embolisatie
Wanneer er geen kinderwens (meer) is, kan een interventieradioloog een klein slangetje inbrengen via de bloedvaten in de lies en daarmee de bloedvaten van de vleesboom opzoeken en deze tijdelijk laten blokkeren. Hierdoor zullen de vleesbomen krimpen en de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.
Baarmoederverwijdering
Wanneer er geen kinderwens (meer) is en andere behandelingen onvoldoende effect hebben, kan in samenspraak met uw behandelend gynaecoloog worden besloten tot het verwijderen van de baarmoeder met vleesbomen. Dit is een definitieve behandeling. Over het algemeen kan deze operatie met een kijkoperatie uitgevoerd worden. Wanneer de baarmoeder heel groot is, kan besloten worden de operatie met een buiksnede uit te voeren. Voor deze operatie wordt soms geadviseerd 3 maanden lang de vleesbomen ‘voor te behandelen’ met een sterk anti-hormoon, zodat de vleesbomen krimpen en de ingreep makkelijker zal verlopen.
Wat is de prognose?
De prognose na het verwijderen van een baarmoeder is goed. Een myoom betreft namelijk een goedaardige aandoening. Klachten van hevig menstrueel bloedverlies zullen, afhankelijk van de locatie van de myomen, waarschijnlijk sterk verbeteren. Dit geldt ook voor mechanische klachten (plasklachten, pijn bij het vrijen of sporten). Zolang u nog niet in de overgang bent en u uw baarmoeder nog heeft, kunnen er opnieuw een of meerdere myomen groeien.
Na uw (chirurgische) behandeling zal er altijd een nacontrole plaatsvinden en zo nodig meerdere om u in uw herstel en eventuele klachten te kunnen ondersteunen.
Waar moet u op letten na uw behandeling?
Wanneer het hevig menstrueel bloedverlies op de voorgrond staat en u een behandeling ondergaat waarbij de baarmoeder in uw buik blijft, zal monitoring van de komende menstruaties na de behandeling voorop staan. Verder wordt gekeken naar pijnklachten en eventueel ontstaan van koorts. Bij twijfel of zorgen over uw herstel kunt altijd in contact komen met het behandelteam.
Contact bij problemen na uw behandeling
Tijdens kantooruren kunt u de polikliniek gynaecologie. bellen in geval van problemen of zorgen ten aanzien van uw herstel. Buiten kantooruren neemt u via het centrale nummer van het LUMC contact op met de afdeling gynaecologie: (071) 526 91 11. Na vermelding van uw naam, klacht en telefoonnummer zal de dienstdoende arts van de afdeling Gynaecologie contact met u opnemen.
Behandelteam
Dr. A.R.H. Twijnstra
Gynaecoloog
Dr. J.A. Janse
Gynaecoloog
Dr. C.S.P. van Rijswijk
Interventieradioloog
Aan welke studies kan je meedoen?
Er worden verschillende onderzoeken naar behandeling van myomen in het LUMC uitgevoerd. U kunt worden gevraagd om aan zo’n onderzoek mee te doen.