Patiëntenfolder

Hyperemesis gravidarum

In deze folder geven we informatie over de factoren die een rol spelen bij zwangerschapsmisselijkheid (hyperemesis gravidarum) en welke behandelingen wij inzetten. Voor algemene informatie over hyperemesis gravidarum wordt verwezen naar www.degynaecoloog.nl. Onderstaand betreft afwijkingen van deze informatie en LUMC specifiek beleid.

De afdeling Gynaecologie

Onze zorg

Wat is zwangerschapsmisselijkheid?

Zwangerschapsmisselijkheid komt bij ongeveer 35 tot 70 procent van de vrouwen voor in het eerste trimester van de zwangerschap. Het is een normaal verschijnsel in de zwangerschap. Bij sommige vrouwen is de misselijkheid echter zo hevig dat dit ervoor zorgt dat zij zij geen vast voedsel en soms zelfs ook geen vloeibaar voedsel kunnen binnenhouden. Als dit lang duurt en het braken hevig is, kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. We spreken dan van hyperemesis gravidarum: overmatig braken in de zwangerschap. Zowel zwangerschapsmisselijkheid als hyperemesis gravidarum gaan in het grootste deel van de gevallen vanzelf over rond 12-16 weken zwangerschap. Helaas geldt dit niet voor alle patiënten. In het geval van hyperemesis gravidarum, is het soms nodig om medicatie te gebruiken of speciale dieetadviezen te volgen.

Verschijnselen

Hyperemesis gravidarum kan leiden tot gewichtsverlies, uitdrogingsverschijnselen en afwijkingen in het bloed. Door het vele braken kan u soms een zere keel krijgen en soms kan er bij het braaksel zelfs een beetje bloed zitten. Ook ontstaat door het braken vaak spierpijn en kunt u zich erg moe en slap voelen. De behandeling van hyperemesis gravidarum is er dus met name op gericht om ervoor te zorgen dat u zich lichamelijk weer veel beter voelt.

Oorzaak

Er zijn veel oorzaken die kunnen bijdragen tot het ontstaan van hyperemesis gravidarum. Een belangrijke oorzaak van hyperemesis gravidarum is hormonaal en komt door het zwangerschapshormoon hCG, dat in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap toeneemt. Als dit zwangerschapshormoon erg hoog is, bijvoorbeeld bij tweelingzwangerschappen, zie je vaker dat vrouwen last hebben van hyperemesis gravidarum. Maar ook bij eenlingzwangerschappen kan dit voorkomen. Waarom de ene vrouw wel en de andere vrouw geen last heeft van zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum komt onder andere omdat ieder lichaam anders reageert op de stijging van dit zwangerschapshormoon.

Vrouwen met hyperemesis gravidarum voelen zich vaak onbegrepen. Ze hebben het gevoel dat mensen uit de omgeving denken dat zij zich aanstellen en dat ze niet aan bepaalde verwachtingen kunnen voldoen. Dit kan voor veel stress zorgen. Ook de onzekerheid en de zorgen om de baby dragen bij aan de stress. En die stress kan de zwangerschapsmisselijkheid nu juist weer verergeren. Het is dus heel belangrijk dat u weet dat het niet uw schuld is dat u last heeft van hyperemesis gravidarum. Hyperemesis gravidarum is niet gevaarlijk voor uw baby. Het lichaam zorgt ervoor dat de baby voldoende voedingsstoffen krijgt om zich te ontwikkelen.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Als u bij ons komt met klachten van hyperemesis gravidarum zullen we eerst wat vragen aan u stellen. Vervolgens zullen we u onderzoeken om te kijken of u uitgedroogd bent. We zullen ook bloed bij u prikken. Afhankelijk van die uitslagen zijn er drie mogelijkheden.

A. Medicatie en dieetadviezen

Als de dokter of verloskundige na het klinisch onderzoek en na het bekijken van het bloed geen tekenen heeft van uitdroging, is het starten van goede medicatie en het bespreken van adviezen over de voeding vaak voldoende. Als de klachten hiermee niet weg gaan is het soms nodig om naar mogelijkheid B over te gaan.

B. Dagopname

 Tijdens de dagopname krijgt u via het infuus gedurende twee tot a vier uur vocht toegediend. Dit zorgt ervoor dat al het vocht dat u door het braken bent verloren, weer aangevuld wordt. In het infuus zit ook vitaminen en medicatie tegen de misselijkheid. De ervaring leert dat mensen zich na deze 4 uur durende opname veel beter voelen en naar huis kunnen met adviezen over wat zij het beste kunnen eten. Enkele dagen na de opname is er telefonisch contact. Als blijkt dat u opnieuw veel moet braken, word een tweede dagopname gepland. De meeste vrouwen hebben genoeg aan 2 tot 3 dagopnames en zijn erg tevreden over deze behandeling. Bij sommige vrouwen is de dagbehandeling onvoldoende. In dat geval moet er soms een langere ziekenhuisopname plaatsvinden.

C. Ziekenhuisopname

 Indien de dokter of verloskundige aan de hand van het klinisch onderzoek of de resultaten van het bloed denkt dat het beter is dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis en dat een dagopname niet voldoende is, zullen zij dat met u bespreken. Tijdens een ziekenhuisopname krijgt u via het infuus vocht en vitaminen toegediend. Ook krijgt u medicatie tegen de misselijkheid en worden met u adviezen besproken om uw voeding aan te passen. Zolang u zelf geen vocht kunt binnenhouden, houdt u het infuus en blijft u in het ziekenhuis. Heel soms is het nodig om voedsel te geven via een slangetje in uw neus, sondevoeding. Dat is heel zeldzaam en gebeurt alleen in extreme gevallen. Tijdens de opname is het mogelijk om met medisch maatschappelijk werk te spreken. Veel vrouwen hebben hier behoefte aan omdat zij deze periode als erg moeilijk ervaren en zij niet van de zwangerschap kunnen genieten zoals zij zouden willen

Meer informatie

Contact

Heeft u nog vragen, opmerkingen of problemen, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie (071 - 526 2870). Buiten kantooruren en op feestdagen kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met: 071 - 526 0900 (spoednummer van het geboortehuis)

Vermeld altijd dat het gaat om extreme misselijkheid bij een jonge zwangerschap.