Patiëntenfolder

Hysterosalpingogram (HSG)

U hebt met uw gynaecoloog besproken dat er bij u een röntgenfoto van de baarmoeder en eileiders (hysterosalpingogram) gemaakt zal worden. Deze folder bevat algemene informatie over het hysterosalpingogram (HSG) en dient als aanvulling op het gesprek dat uw behandelend arts met u heeft. Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u daarmee terecht bij uw behandelend arts.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Gynaecologie.

Onze zorg

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Doel van het HSG 

Door middel van het hysterosalpingogram wordt nagegaan of er afwijkingen in de baarmoederholte zijn en of de eileiders doorgankelijk zijn.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Het maken van een afspraak 

Timing van het onderzoek: Het onderzoek wordt verricht na de menstruatie en voor een volgende eisprong. U mag niet zwanger zijn tijdens het onderzoek. Een HSG kan namelijk schadelijk voor een jonge zwangerschap zijn. Als u niet zeker weet wanneer uw eisprong is, is het verstandig om voorbehoedsmiddelen te gebruiken bij gemeenschap voorafgaande aan het onderzoek. 

Contact: U maakt de afspraak door op de eerste werkdag na de start van de menstruatie te bellen met het secretariaat (telefoon: 071-5262870). Het onderzoek zal doorgaans plaatsvinden op een woensdagmiddag. Uw partner of vriend(in) kan bij het onderzoek aanwezig zijn. 

Wij proberen het onderzoek op korte termijn te plannen maar het kan zijn dat er een wachttijd is. Houdt hier rekening mee. 

Voorbereiding voor het onderzoek 

Wij raden u aan om op de avond voor het onderzoek en ongeveer een uur voor uw afspraak pijnstilling in te nemen. Dit kan zijn 2 tabletten paracetemol (=totaal 1000mg) of 2 tabletten Naproxen (=totaal 500mg).

Op de afgesproken tijd kunt u zich melden op de afdeling Radiologie, Route 322, 2e etage, zone C2-S, waar het onderzoek plaatsvindt. U wordt behandeld door een gynaecoloog (of assistent in opleiding tot gynaecoloog) of een arts-voortplantingsgeneeskunde en een röntgenlaborant. Als u nog vragen heeft die betrekking hebben op het onderzoek kunt u die, voor het onderzoek gedaan wordt, stellen. 

Als u in de periode voorafgaand aan het onderzoek klachten heeft gehad (of nog heeft) van abnormale vaginale afscheiding of als uw laatste menstruatie geen normaal beloop heeft gehad, moet u dit melden aan de arts, voordat deze start met het onderzoek. 

Belangrijk! 

In de contrastvloeistof zit jodium. Als u hier allergisch voor bent, meldt u dit dan aan uw arts. Er zal dan voor u een ander onderzoek gekozen worden.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Hoe verloopt het onderzoek? 

Nadat u uw onderkleding heeft uitgedaan in de kleedruimte, gaat u liggen op een bank met beensteunen. De arts brengt een spreider (speculum) in en vervolgens worden de schede en baarmoedermond ontsmet. Dan wordt een catheter met een klein ballonnetje in de baarmoederholte geplaatst. Dit kan een wat krampende pijn veroorzaken onder in de buik. 

Daarna wordt de contrastvloeistof in de baarmoeder en de eileider(s) gebracht. Soms is dit pijnlijk. Er worden direct foto's gemaakt. U kunt, samen met uw partner, alles volgen op de monitor. De pijn trekt meestal snel weer weg. Als de foto's zijn gemaakt wordt het ballonnetje weer uit de baarmoeder gehaald.

Wanneer u gaat staan kan de contrastvloeistof terugvloeien. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Na een kwartier wordt soms nog een foto van uw buik gemaakt, deze keer zonder alle instrumenten.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na het onderzoek 

U kunt tijdelijk buikpijn en wat vocht- of bloedverlies uit de schede hebben. U kunt hiervoor een maandverband gebruiken. Bovendien kunt u zich ook een beetje duizelig voelen. Wij raden u daarom aan iemand mee te nemen, die u na het onderzoek kan begeleiden en naar huis kan brengen. Later kunt u nog schouderpijn hebben. Dit zal ongeveer een dag duren. 

Werk 

U kunt de dag na het onderzoek weer aan het werk. 

Geslachtsgemeenschap 

Er is geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap in de periode voor de HSG. Let wel: u mag niet zwanger zijn tijdens het onderzoek (zie ook bij ”Het maken van een afspraak”). Na de foto is er geen bezwaar om onbeschermde gemeenschap te hebben en mag u ook een zwangerschap nastreven. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

Tegelijk met de afspraak voor het HSG-onderzoek is er ook een (telefonische) afspraak gemaakt voor een gesprek met uw behandelend arts om de resultaten van de foto's te bespreken. 

Wat is de prognose?

Tegelijk met de afspraak voor het HSG-onderzoek is er ook een (telefonische) afspraak gemaakt voor een gesprek met uw behandelend arts om de resultaten van de foto's te bespreken. 

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Wanneer moet u de arts of het ziekenhuis bellen? 

Indien u na het HSG-onderzoek last heeft van: 

  • Hevige buikpijn 
  • Koorts (38 graden of meer) 
  • Bij ruim vaginaal bloedverlies 

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Tot slot 

Indien u nog vragen heeft kunt u die altijd nog voor het onderzoek stellen aan de arts. Ook als er na afloop nog vragen, opmerkingen of klachten zijn, kunt u bellen.