Patiëntenfolder

Gipsbehandeling; oefeningen van de pols na

U mag van uw behandelend arts uw pols weer gaan gebruiken. Als het gips verwijderd is kan de pols stijf en pijnlijk aanvoelen en kunt u uw pols misschien niet goed bewegen. Dit komt omdat u het gewricht een tijd niet heeft kunnen bewegen. Wij adviseren u de oefeningen in deze folder meerdere malen per dag te doen. Om een maximaal haalbaar resultaat te bewerkstelligen moet u iedere keer een stapje verder gaan. Oefen met beleid, dus ga niet direct tot het uiterste.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Gipskamer.

Het onderzoek / de behandeling

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Herstel   

Als uw pols ’s avonds dik, warm en/of stijf wordt, dan moet u het rustiger aan doen. Uw pols heeft dan nog hersteltijd nodig. U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u uw pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Na ongeveer drie maanden kunt u uw pols weer volledig normaal en pijnvrij gebruiken.  

  

Autorijden/fietsen   

Om zelf te rijden moet men volgens de wegenverkeerswet (artikel 130) in staat zijn veilig en verantwoord aan het verkeer deel te nemen. Dat houdt in dat voor het besturen van een auto/fiets u bij een noodingreep uw stuur goed in bedwang kunt houden. Er is dus geen termijn aan wanneer iemand weer in staat is auto te rijden of te fietsen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw verzekering. Indien nodig zal het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen bepalen of iemand in staat is auto te rijden of dat eventuele aanpassingen noodzakelijk zijn. Meer informatie via www.cbr.nl of (070) 372 0500.

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Oefeningen

Beginhouding 
U zit aan tafel. Uw onderarm ligt op de tafel, uw hand met de palm naar beneden.   


Oefening 
Til uw hand zover mogelijk op, terwijl uw onderarm blijft liggen. Houd dit even vast en leg uw hand dan terug.

Beginhouding 
U zit aan een tafel. Uw onderarm en hand ligt op de tafel, uw hand met de palm naar beneden. Leg uw andere hand over de onderarm, zodat de onderarm niet kan bewegen.   


Oefening 
Schuif uw hand over de tafel naar rechts. Ga terug en schuif de vlakke hand naar links.

Beginhouding 
U zit aan een tafel. Uw arm ligt op de tafel, de hand hangt over de tafelrand. Leg uw andere hand over de onderarm, zodat de onderarm niet kan bewegen.    


Oefening 
Maak rustig een vuist en beweeg de hand naar boven en daarna naar beneden. Uw onderarm blijft rustig op de tafel liggen.

Beginhouding 
U zit aan tafel. Uw hand ligt op de tafel, de palm naar boven.    


Oefening 
Duw de top van uw duim eerst tegen de top van uw pink aan, dan tegen de top van uw ringvinger enzovoort, tot en met de wijsvinger en weer terug.

Beginhouding 
U zit aan tafel. Uw elleboog steunt op de tafel. Met de andere hand ondersteunt u de elleboog. 


Oefening 
Draai uw hand zover mogelijk naar buiten en vervolgens weer naar binnen.

Beginhouding 
Plaats uw handen tegen elkaar recht voor u uit.    


Oefening 
Breng u handen naar uw borst, maar hou uw handen tegen elkaar.

Beginhouding 
U staat. Armen naar beneden en handruggen tegen elkaar.    


Oefening 
Ellebogen naar buiten brengen en handen naar boven langs het lichaam, waarbij handruggen tegen elkaar blijven.  

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft kunt u (tijdens kantooruren) contact opnemen met de desbetreffende poli waar u behandeld bent:   

Poli Orthopedie

(071) 526 8003


Poli Heelkunde

(071) 526 3074

Gipskamer

(071) 526 3038

U kunt de Gipskamer telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 - 09.30 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur via (071) 526 3038.  

  

Vanaf 16.30 uur, in het weekend en op feestdagen is de Gipskamer gesloten en kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via (071) 526 1950.