Patiëntenfolder

Onderbeenbrace

U heeft een botbreuk in uw onderbeen. Hiervoor krijgt u een brace op maat. Deze folder geeft u informatie over de onderbeenbrace.  

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Gipskamer.

Onze zorg

Wat is Onderbeenbrace?

Een onderbeenbrace is een afneembare, kunststof koker rond uw onderbeen. Aan de achterzijde zit een opening van ongeveer 1,5 cm, om de brace stevig aan te kunnen trekken. 

   

Aan de brace zit klittenband voor het los en vast maken. De enkel en het kniegewricht blijven vrij, dit in tegenstelling tot een gipsverband. Dit stimuleert de doorbloeding en maakt het lopen makkelijker, terwijl de breuk toch voldoende beschermd is.   

De brace wordt op maat gemaakt, wat ongeveer een half uur duurt.

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Een behandeling met een onderbeenbrace bespoedigt de laatste fase van de botgroei. Deze behandeling wordt meestal gebruikt na een onderbeenbreuk.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Hoe werkt de brace? 

Niet elke onderbeenbreuk is geschikt voor een brace. De arts bepaalt dit. Een brace heeft alleen nut als u mag gaan lopen en het been daarbij mag belasten.   

Met de klittenbanden kunt u de brace altijd zo strak aantrekken, dat deze niet meer kan schuiven. Door de druk van de brace, houden de spieren de breuk in de goede positie. 

   

Omdat de spieren minder werken, neemt de spieromvang af en wordt uw been na verloop van tijd dunner. Hierdoor wordt de brace te ruim en raken de randen van de brace elkaar. Op dat moment moet u niet meer belasten en contact opnemen met de gipskamer. De brace kan dan eenvoudig strakker gemaakt worden. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Het lopen met de brace  

Het is belangrijk voor de genezing van de botbreuk dat het been belast wordt. Door deze belasting wordt het bot geprikkeld tot aanmaak van nieuw bot. De eerste weken loopt u met krukken.   

De arts vertelt u met hoeveel belasting u mag gaan lopen. De eerste week is dat vaak tot 20 kg belasten. U kunt thuis controleren hoe zwaar dit ongeveer is: druk het betreffende been op een personenweegschaal en duw net zo hard tot de weegschaal 20 kilo aangeeft.

Het kan ook zijn dat u meteen mag gaan belasten tot aan de pijngrens, u moet dan stoppen zodra het pijn gaat doen ter hoogte van de breuk.   

Gebruik de eerste weken zeker uw krukken. Als bij het lopen de pijn toeneemt, kunt u beter even stoppen en uw been hoog leggen.   

Door het lopen kan de voet dikker worden, dit is normaal omdat u het been naar beneden heeft hangen. Draag onder de brace altijd een elastische kous en een stevige veterschoen. Dit om zwelling aan de voet tegen te gaan.

Wat is de prognose?

Wanneer mag de brace af?   

De brace mag alleen af als de arts u daarvoor toestemming geeft. Dit is afhankelijk van de herstelfase van de botbreuk. In het begin mag u de brace beslist niet afdoen. In de laatste fase mag u de brace 's nachts en tijdens het douchen af doen. U kunt in de eerste fase douchen met een plastic zak of met een speciale douchehoes over de brace.

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Oefeningen  

Lopen is de beste oefening voor uw been. Daarnaast kunt u verschillende oefeningen doen om te zorgen dat uw gewrichten en spieren zo min mogelijk verzwakken.

Oefening 1 (bovenbeenspieren) 
Ga op een stoel zitten met gebogen knieën en strek uw been. Til uw gestrekte been omhoog en houd dit 5 seconden vast. Herhaal dit 10 keer. Neem na elke serie van 10, één minuut rust. Probeer deze oefening minimaal 3 keer per dag uit te voeren.  

Oefening 2 (de enkel) 
Beweeg uw voet van u af en naar u toe. Maak cirkelbewegingen met uw voet. Hiermee voorkomt u ook eventuele zwelling van de voet. Doe deze oefening zoveel mogelijk per dag.

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Neem contact op met de gipskamer, als:   

  • De pijn toeneemt  
  • De brace knelt of kapot is  
  • De brace te ruim gaat zitten (als de randen elkaar aan de achterkant raken of overlappen) 
  • Uw onderbeen dik, warm, rood en glanzend wordt (mogelijke tekenen van trombose).
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Bij klachten of als u meer informatie wilt kunt u contact opnemen met de gipskamer. 

De gipskamer is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 16.30 uur.  

U kunt de Gipskamer telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 - 09.30 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur via (071) 526 3038.  

  

Vanaf 16.30 uur, in het weekend en op feestdagen is de Gipskamer gesloten en kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via (071) 526 1950.