Knieprothese (Fysiotherapie)
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Fysiotherapie.
Wat is Knieprothese (Fysiotherapie)?
De gemiddelde duur van de opname is 4 tot 5 dagen.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
U wordt binnenkort geopereerd waarbij er een knieprothese wordt geplaatst. Voordat u geopereerd wordt, is het belangrijk dat u al start met spierversterkende oefeningen voor de beenspieren in het aangedane been. Daarnaast is het van belang om de omgang met loophulpmiddelen goed voor te bereiden, zoals in en uit bed komen, opstaan uit de stoel, lopen met rollator en/of krukken en het traplopen (indien thuis noodzakelijk).
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Eerste dagen na de operatie
Het is belangrijk dat u spoedig na de operatie weer in beweging komt. Dit is goed voor uw herstel en uw mentale gezondheid. Op dag één komt daarom de fysiotherapeut bij u langs op de afdeling. Deze zal de functie van uw knie beoordelen en met u bespreken wat u zelfstandig mag en kan doen. U zult eerst samen met de fysiotherapeut werken aan de beweeglijkheid en spierkracht van de knie. Vervolgens zult u snel leren lopen met een hulpmiddel volgens opgestelde leefregels.
Belang van bewegen
De geopereerde knie kan in het begin pijnlijk zijn. Toch is het in de eerste fase na de operatie heel belangrijk om het buigen en strekken, binnen de pijngrenzen, te oefenen. Als u aan het herstellen bent, vormt het lichaam zich naar hoe u zich beweegt. Weinig bewegen kan daarom uiteindelijk voor een stijf gewricht zorgen. Door te oefenen geeft u een juiste prikkel waardoor het weefsel rond de knie soepel herstelt en u de gewenste beweeglijkheid terugkrijgt. De fysiotherapeut zal u hierbij ondersteunen en zorgen dat u zo zelfstandig mogelijk wordt.
Wat is de prognose?
De gemiddelde ligduur is 4 à 5 dagen.
Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?
Vervolgrevalidatie
Na de opname bent u nog niet volledig hersteld en gaat u thuis of in een zorginstelling verder met oefenen, zodat u uiteindelijk weer uw gewenste activiteiten kan oppakken.
Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?
Ter ondersteuning van de revalidatie hebben we de volgende video’s ontwikkeld (u kunt deze bestanden downloaden en bekijken met Windows Media Player).
Spierversterkende oefeningen:
Lopen met krukken:
Traplopen met krukken (indien nodig in de thuissituatie):
Transfers oefenen: