Ethiek & Recht
Consultatie zorgverleners LUMC
Wij geven ethische en juridische ondersteuning en consultatie aan zorgverleners die werkzaam zijn in het LUMC. LUMC-zorgverleners die in de patiëntenzorg te maken krijgen met een ethisch en/of juridisch vraagstuk en daar ondersteuning bij wensen, kunnen ons 24/7 telefonisch consulteren. Een hulpverlener kan bijvoorbeeld aanlopen tegen een vraag over het doorbreken van het beroepsgeheim, of zich afvragen of de buurvrouw van een niet-aanspreekbare patiënt mag meebeslissen over een behandeling. Op verzoek geven wij tevens juridische en ethische ondersteuning bij multidisciplinaire patiënten overleggen (MDO’S).
Wij zijn betrokken bij het juridische en ethische onderwijs in het LUMC. In het onderwijs aan geneeskunde studenten richten wij ons onder andere op de volgende vragen: Wat zijn belangrijke waarden in de klinische patiëntenzorg? Wat schrijf ik op in het medische dossier? Wanneer heb ik informed consent? Hoe herken ik een moreel dilemma en hoe forumleer ik dat vervolgens? Waar gaat goed hulpverlenerschap over? Naast het onderwijs aan geneeskunde studenten zijn wij betrokken bij nascholingscursussen voor artsen en geven wij onderwijs in het opleidingstraject van de huisartsengeneeskunde. Het onderwijs in de nascholingscursussen en in het huisartsen opleidingstraject gaat bijvoorbeeld over het tuchtrecht, klachtenprocedures en over ethische dilemma’s in de zorgpraktijk.
Wij doen ethisch en juridisch onderzoek naar verschillende thema’s van de klinische patiëntenzorg en van medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen. De gemene deler van deze onderzoeken is steeds de vraag wat goede zorg is in een bepaalde context is. Zo doen wij binnen het onderwerp patiëntenzorg onderzoek naar de juridische en ethische kanten van goede zorg binnen de fertiliteitsgeneeskunde, kindergeneeskunde en rondom het levenseinde. Maar wij houden ons ook bezig met onderzoek naar zorg voor patiënten met een migratieachtergrond. Waar het gaat om medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen, richt ons onderzoek zich onder andere op big data, toestemming en de status van humaan lichaamsmateriaal.
Werken bij
Eventuele vacatures zijn te vinden op de vacaturepagina van het LUMC.
Ons team
Afdelingshoofd
- Prof. dr. Martine de Vries – m.c.de_vries@lumc.nl
Vaste medewerkers
- Dr. mr. Marleen Eijkholt – m.m.eijkholt@lumc.nl
- Dr. Nienke de Graeff – n.de_graeff@lumc.nl
- Dr. Mieneke te Hennepe – m.m.g.te_hennepe@lumc.nl
- Dr. Mirjam Houtlosser – M.Houtlosser@lumc.nl
- Dr. André Krom – a.krom@lumc.nl
- Mr. Esther Oldekamp – e.j.oldekamp@lumc.nl
- Dr. Dorothea Touwen (plaatsverv. afdelingshoofd) – d.p.touwen@lumc.nl
Post docs en promovendi
- Sifra van de Beek MSc - sifravandebeek@lumc.nl
- Lien De Proost MA MSc – l.de_proost@lumc.nl
- Lieke van Kempen MA – l.van_kempen@lumc.nl
- Hilda Mekelenkamp MSc RN – h.mekelenkamp@lumc.nl
- Roukayya Oueslati MA Msc – r.oueslati@lumc.nl
- Isabelle Pirson MA MSc – i.s.pirson@lumc.nl
- Jesse Weidema MA – j.j.weidema@lumc.nl
Secretariaat
- Ria Lybaart - secretariaatethiekenrecht@lumc.nl
- Annette Oosthoek-Kerner - secretariaatethiekenrecht@lumc.nl
Contact
Secretariaat, locatie: J-01-122, routenummer 554
Telefoon
071 526 32 30 / 071 526 33 23
Consultenpieper (24/7): 96719
- Voor secretariële vragen: secretariaatethiekenrecht@lumc.nl
- Voor inhoudelijke vragen: ethiekenrecht@lumc.nl