Corticotrope Releasing Hormone-test (CRH)
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie.
Wat is Corticotrope Releasing Hormone-test (CRH)?
De hypofyse is een klein orgaan van ongeveer een halve centimeter dat zich onder de hersenen bevindt. De hypofyse produceert hormonen, waaronder ACTH. ACTH stimuleert op haar beurt weer de bijnieren, die cortisol maken. CRH is de natuurlijke stimulans van de ACTH-productie door de hypofyse.
Met de CRH-test wordt de functie van ACTH-producerende cellen van de hypofyse onderzocht. Het onderzoek kan uitwijzen dat de hypofyse te weinig ACTH produceert. Daardoor zal de aansturing van de bijnier te gering zijn, waardoor er te weinig bijnierhormoon (Cortisol) aangemaakt wordt. Cortisol is een belangrijk hormoon dat onder andere een rol speelt bij het kunnen doorstaan van lichamelijke stress, zoals ziektes. Een tekort aan cortisol kan daarom gevaarlijk zijn.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
De CRH-test heeft tot doel de lichaamseigen respons op cortisol te testen. Dit betekent dat u de ochtend van de test de hydrocortison niet mag innemen. U kunt uw tabletten meenemen naar het ziekenhuis en deze na de test innemen. Uw arts vertelt u hoe lang u voor de test de hydrocortisontabletten dient te staken. Dit is meestal 24 uur van tevoren, dus de laatste inname de ochtend 1 dag voorafgaand aan de test. Soms vindt de arts het beter om de medicatie de avond voor de test nog wel in te nemen.
Andere medicatie dan hydrocortison
In principe kunt u andere medicijnen gewoon innemen, tenzij anders aangegeven door uw arts!
Deze test kan niet worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap.
De test is niet betrouwbaar als u de (orale anticonceptie) pil gebruikt. De pil moet 6 weken voorafgaand aan deze test gestopt zijn (al dan niet tijdelijk), tenzij u anders heeft afgesproken met uw behandelend arts. Mocht u de pil gebruiken, dan vragen wij u contact op te nemen met uw behandelend arts.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
De test
Voor dit onderzoek wordt u om 8:15 uur verwacht bij de Centrale Bloedafname in het LUMC. U meldt zich eerst via de aanmeldzuil in de Centrale Hal, hiervoor heeft u een identiteitsbewijs nodig. Na de controle van uw gegevens krijgt u een dagticket. Op de Centrale bloedafname meldt u zich opnieuw bij de zuil met behulp van het dagticket. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.
Wij raden u aan iets te lezen mee te nemen.
Tijdens de test zit u in een stoel. Er wordt een infuusnaaldje in de arm ingebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Aan dit naaldje wordt een infuussysteem gekoppeld. Via dit infuussysteem wordt eerst bloed afgenomen. In totaal wordt gedurende de test zes keer bloed afgenomen.
Na de tweede bloedafname spuit de verpleegkundige het medicijn voor de test in.
Duur van de test
De CRH test duurt 1 uur en 45 minuten.
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?
Bijwerkingen
Na inspuiting van de medicatie kunt u een warm gevoel en een hoogrode kleur in uw gezicht krijgen. Dit is echter van korte duur.