TIA dagopname
E.M. Markman
Wat is TIA dagopname?
Welkom op de dagbehandeling van het LUMC. Deze folder geeft u globale informatie over wat u vandaag allemaal kan verwachten. U bent door uw arts naar ons doorverwezen voor de TIA dagbehandeling omdat hij of zij vermoedt dat u een TIA (kleine beroerte) heeft gehad.
Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?
Omdat in sommige gevallen het noodzakelijk is om op korte termijn een behandeling te starten, is ons advies zo snel mogelijk na uw lichamelijke klachten deze onderzoeken op onze dagbehandeling uit te voeren.
Wat kunt u vandaag verwachten? Een TIA behandeling duurt in principe de hele dag. U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de verpleegafdeling en u zult op deze dag verschillende onderzoeken doorlopen. Tussen de onderzoeken door en na de onderzoeken zult u moeten wachten op de resultaten.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Handige tips voor vandaag:
• Stel uzelf erop in dat het een lange dag wordt met veel wachten.
• U wordt opgehaald en teruggebracht voor alle onderzoeken en gesprekken: wacht rustig totdat iemand u komt halen.
• Als u vragen heeft of als er onduidelijkheden zijn, kunt u altijd een verpleegkundige of iemand bij de balie aanspreken.
• Na de CT-scan is er voor de patiënt lunch op de verpleegafdeling neurologie, daar krijgt u ook de uitslagen.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Welke onderzoeken kunt u vandaag verwachten?
Er wordt bij u bloed afgenomen en mogelijk een infuus ingebracht. Ook wordt er een hartfilmpje gemaakt (ECG). De co-assistent zal met u in gesprek gaan en lichamelijk onderzoek afnemen. In de loop van de dag zal de zaalarts u ook onderzoeken. Om de bloedvaten naar uw hersenen te bekijken wordt er een echo halsvaten uitgevoerd. Er wordt een CT-scan van uw hersenen gemaakt.
ECG (Electrocardiogram/Hartfilmpje)
Een ECG wordt gemaakt om een grof beeld te krijgen van het functioneren van uw hart.Bij dit onderzoek worden er stickers op uw armen, benen en borst geplakt. Het ECG apparaat meet vervolgens uw hartritme, en dit is te zien op het beeldscherm. Dit onderzoek is volledig pijnloos.
Echo DUPLEX carotiden (echo halsvaten)
Het DUPLEX onderzoek maakt de bloedvaten in uw hals en hersenen zichtbaar en meet de stroomsnelheid van het bloed. U ligt hierbij op uw rug op de onderzoekstafel. Er wordt vervolgens een gel op uw hals aangebracht. Door een echokop over uw hals te bewegen zijn uw bloedvaten op een beeldscherm te zien. Ook dit onderzoek is volledig pijnloos.
CT Scan-hersenen
De CT-scan wordt gebruikt om de structuren in hoofd af te beelden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat er een contrastmiddel bij u wordt toegediend om bloedvaten beter zichtbaar te maken. Dit wordt via de infuusnaald in uw arm ingespoten. U ligt tijdens het onderzoek op een beweegbare tafel die door een ring schuift. In deze ring bevindt zich de röntgenbron die snel zal ronddraaien.
Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?
Het advies is om niet zelf met de auto te komen. U kan namelijk te horen krijgen dat u na een TIA een tijdje geen auto mag rijden.
Wanneer krijgt u de uitslag?
Route
U meldt zich op de afgesproken tijd in de ochtend op de dagbehandeling, J8R, routenummer 684. Vanuit daar krijgt u de diverse onderzoeken. Na de CT-scan krijgt u lunch op de verpleegafdeling neurologie, routenummer 718. Daar krijgt u de uitslagen.
Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?
Naar huis, wat nu?
De dagbehandeling is klaar en u mag weer naar huis. Als de arts u nog een keer terug wil zien, wordt een vervolgafspraak gemaakt. Deze afspraak wordt voor u gemaakt en u hoeft hier niet zelf achteraan te gaan.
FAST
Aangezien u vermoedelijk eerder een TIA heeft gehad, is het belangrijk dat u en uw omgeving alert zijn op de symptomen van een TIA. De FAST test is een snelle test om een beroerte te herkennen. Als minimaal één van de onderstaande verschijnselen zich voordoet, handel dan direct en bel 112. Geef ook aan 112 door hoe laat de verschijnselen zijn begonnen.
Face: gezicht
Arms: armen
Speech: spraak
Time: tijd
Gezicht half verlamd?
Scheef?
Beweging van de armen beperkt?
Krachtsverlies?
Ander gevoel?
Onduidelijke spraak?
Geen tijd te verliezen: bel 112!
Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling
Contact
Mocht u naar aanleiding van vandaag nog vragen hebben dan kunt u daarmee terecht op onderstaand telefoonnummer: 071-5265348
Door de dag heen zult u veel verschillende mensen tegenkomen, u zult onder andere contact hebben met een zaalarts of physician assistant, soms een neuroloog, een co-assistent, verpleegkundigen, secretaresses, laboranten en medewerkers van het patiëntenvervoer.
Handige links
Hersenstichting.nl