Zenuwblokkade van onderbeen (popliteablok)
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Anesthesiologie.
Wat is een zenuwblokkade van het onderbeen? (popliteablok)
Kracht en gevoel in de benen wordt mogelijk gemaakt door zenuwen. Deze zenuwen beginnen in het ruggenmerg en lopen in bundels door uw been heen. Bij een popliteablok brengen we met een echo de zenuwbundels in beeld. Vervolgens spuiten we een verdovingsmiddel rond deze zenuwbundels. Dit verdovingsmiddel maakt de plaats van de operatie tijdelijk gevoelloos. U voelt dan geen pijn tijdens de operatie. Aanraking kunt u mogelijk wel voelen. Ook na de operatie werkt de blokkade nog uren door, zodat u goede pijnstilling heeft.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
De kans bestaat dat de anesthesietechniek zoals met u besproken, nog aangepast gaat worden. Dat kan verschillende redenen hebben. Uw anesthesioloog zal dit dan op de dag van de operatie opnieuw met u bespreken.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
De zenuwen die verdoofd moeten worden, zullen met behulp van een echo worden opgezocht. De anesthesioloog zoekt deze zenuwen op aan de achterkant van uw bovenbeen. Hiervoor moet u op uw zij of op uw buik draaien. Rondom de zenuw spuit de anesthesioloog verdovingsvloeistof in. Aan de naald zit ook een ‘elektrostimulator’, die kleine stroomstootjes afgeeft. Deze helpt bij het vinden van de juiste plek om de verdoving in te spuiten. Het been kan door de stroomstootjes bewegingen maken zonder dat u daar controle over heeft. Door deze bewegingen weten we dat we op de goede plek zitten. Vaak is het nodig om ook aan de voorkant van het bovenbeen nog een kleine zenuw te verdoven, die niet via de achterkant benaderd kan worden. Hiervoor draait u weer terug op de rug en u krijgt dan nog een prik in het bovenbeen.
Na het inspuiten van de verdoving zult u merken dat uw onderbeen gaat tintelen en warm wordt. Later verdwijnt het gevoel en kunt u het onderbeen tijdelijk niet meer bewegen. Het inwerken van de verdoving duurt ongeveer 15 tot 45 minuten. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven. Maar u kunt ook om een slaapmiddel vragen als u dit liever heeft. Het operatiegebied zal helemaal afgedekt zijn zodat u niks van de operatie kunt zien.
Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?
Afhankelijk van het gebruikte medicijn zal het 12 tot 24 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt. De eerste tekenen van uitwerken van de verdoving zijn bijvoorbeeld tintelingen of het terugkomen van de kracht in uw onderbeen. Ook kan pijn optreden bij het uitwerken van de verdoving. Dit is normaal en niet schadelijk. Wacht dan niet te lang en vraag de verpleegkundige om een pijnstiller, of neem de voorgeschreven pijnstiller in.
Na een zenuwblokkade van uw been hoeft u niet te wachten tot de verdoving volledig is uitgewerkt voordat u naar huis kunt. Zolang uw been nog verdoofd is, moet u met krukken lopen. Of u na het uitwerken van de verdoving nog met krukken moet lopen, hoort u van uw behandeld arts.
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?
Het kan voorkomen dat de zenuwblokkade onvoldoende pijnstilling geeft. In dat geval zal de chirurg plaatselijk extra verdoving toedienen in het operatiegebied. Als dit ook niet genoeg helpt, is het nodig om u alsnog algehele anesthesie te geven, dus onder narcose te brengen.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Anesthesiologie. Dat kan via telefoonnummer 071-526 45 83 (bereikbaar van ma-vr 10.00-12.00 uur en 15.00-16.30 uur, vr tot 16.00 uur).