Patiëntenfolder

Ruggenprik (epiduraal)

U hebt binnenkort een afspraak voor een operatie waarbij u anesthesie (verdoving) krijgt. Als u in het gebied tussen borst en benen wordt geopereerd, kan de anesthesioloog samen met u besluiten om een ruggenprik (epiduraal) uit te voeren.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Anesthesiologie.

Onze zorg

Wat is een ruggenprik (epiduraal)?

Een epidurale ruggenprik is bedoeld als pijnstilling na de operatie. Deze vorm van pijnstilling wordt vaak gecombineerd met algehele anesthesie. We laten hierbij een katheter (dunne slang) achter in de zogenoemde ‘epidurale ruimte’ in de rug. Via deze katheter kunnen wij u de dagen na de operatie pijnstilling geven. U kunt met deze ruggenprik uw benen wel blijven bewegen, maar u zult mogelijk wat minder kracht ervaren. Een speciaal opgeleide verpleegkundige of een anesthesioloog in opleiding komt dagelijks bij u langs voor controle.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

De kans bestaat dat de anesthesietechniek zoals met u besproken, nog aangepast gaat worden. Dat kan verschillende redenen hebben. Uw anesthesioloog zal dit dan op de dag van de operatie opnieuw met u bespreken.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Voor het prikken krijgt u zeer waarschijnlijk een medicijn ter ontspanning. Voor deze procedure zit u op de rand van het bed. U laat uw schouders hangen en maakt uw rug bol. De anesthesioloog zit achter u. Met de handen zal hij of zij in uw rug voelen om de beste plek voor de prik te bepalen. Daarna tekent de anesthesioloog deze plek met een stift af en verdooft en ontsmet hij of zij de huid.  

Er zal een naald tussen 2 werveluitsteeksels worden ingebracht. Bij het bereiken van de juiste plek, wordt vervolgens een dunne katheter ingebracht. Dit kan een tinteling geven. Zodra de verdoving gaat inwerken, zult u merken dat het deel van uw lichaam waaraan u geopereerd wordt, warm of verdoofd gaat aanvoelen. U kunt wel alles blijven bewegen, maar er kan wel wat spierzwakte optreden. Hierna wordt u onder anesthesie (narcose) gebracht.  

Als u een ruggenprik krijgt, zult u ook een blaaskatheter krijgen. Dit is omdat u soms niet goed kunt aanvoelen of u aandrang heeft om te plassen. Deze zal worden geplaatst onder anesthesie. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

  • Het kan voorkomen dat de ruggenprik onvoldoende pijnstilling geeft. In dit geval kan de anesthesioloog u nog extra medicijnen geven via de katheter in de rug. Helpt dit ook niet genoeg, dan is het soms nodig om op een andere vorm van pijnstilling over te gaan, zoals een morfinepomp, die u zelf kunt bedienen.  
  • Tijdens de procedure kan het zijn dat u een prikkeling voelt die uitstraalt naar uw been. Als u dit aangeeft, zal de anesthesioloog de naald iets verplaatsen. Dit gevoel verdwijnt daarna. 
  • Het kan voorkomen dat er een lage bloeddruk optreedt. Dit kan een licht gevoel in uw hoofd geven. Dit is goed te behandelen met medicijnen. 
  • Er kan misselijkheid en/of jeuk optreden in de dagen na de operatie. Dit is eenvoudig te verhelpen met medicijn(aanpassingen). 
  • Na de ruggenprik kan het voorkomen dat u hoofdpijn krijgt die erger wordt bij rechtop zitten dan liggen. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen. Als dit niet het geval is of als de klachten erger worden, neem dan contact op met de afdeling Anesthesiologie.
  • Na de ruggenprik kan er ook rugpijn voorkomen ter hoogte van de plek waar geprikt is. Dit gaat, net zoals normale rugpijn, na een aantal dagen vanzelf over. Neemt u contact op met de afdeling Anesthesiologie als de pijn erger wordt of als u koorts krijgt.
Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Er zal na de operatie dagelijks bij u gecontroleerd worden of aanpassingen in de pijnstilling nodig zijn. Meestal wordt de katheter na 3 dagen verwijderd, de meeste pijn is dan verdwenen. Als u na het verwijderen van de epidurale katheter toch nog pijn ervaart, wacht dan niet te lang en vraag de verpleegkundige om een pijnstiller, of neem de voorgeschreven pijnstiller in.  

De ruggenprik moet volledig uitgewerkt zijn voordat u naar huis kunt, en u moet een keer naar het toilet zijn geweest.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Anesthesiologie. Dat kan via telefoonnummer 071-526 45 83 (bereikbaar van ma-vr 10.00-12.00 uur en 15.00-16.30 uur, vr tot 16.00 uur).