Toekomstmakers

“Verbinding is wat het beste in anderen naar boven haalt”

14 april 2025
leestijd
Salma Baddou zit in haar laatste jaar van de master Farmacie van het LUMC/de Universiteit Leiden. Wat haar drijft, is niet alleen de kennis die zij opdoet in haar studie, maar ook het besef dat ze daarmee een waardevolle bijdrage kan leveren aan de samenleving. Dat doet ze onder andere door zich in te zetten als tolk in het ziekenhuis en als begeleider bij een talentenprogramma voor leerlingen van groep 7 en 8.

Fotograaf: Frank Jansen

Salma Baddou

Je werkt naast je studie als studenttolk bij het Alzheimercentrum in het Erasmus MC. Wat doe je daar precies?

“Ik ondersteun mensen bij hun bezoek aan de arts. Daar merk ik dagelijks hoe belangrijk deze 'tussenschakel' kan zijn. Als studenttolk ben ik er niet alleen om de taalbarrière te overbruggen, maar ook om met empathie de patiënten en hun familie te ondersteunen. Door mijn rol kan ik hen helpen zich in hun eigen taal uit te drukken, waardoor ze zich meer op hun gemak voelen en belangrijke zaken kunnen delen die anders misschien niet aan bod zouden komen door de taalbarrière. Ook leer ik zelf veel. Patiënten kunnen bijvoorbeeld op verschillende manieren reageren. Het is interessant om te zien hoe de arts daar geduldig en begripvol mee omgaat.’’

Daarnaast zet je je in voor een talentenprogramma voor jonge Marokkaanse Nederlanders. Wat houdt dit in?

“Ik zet mij in voor leerlingen van groep 7 en 8 die deelnemen aan de Talenten Academie, georganiseerd door de Young Leaders Community. Als rolmodel probeer ik ze niet alleen te helpen bij het ontdekken van hun talenten, maar ook om hun zelfvertrouwen te vergroten. Dit doe ik door ze te laten zien dat ze meer kunnen dan ze zelf denken, wat niet alleen hun persoonlijke groei bevordert, maar ook helpt om stappen te zetten richting hun toekomst.”

“Toen ik zelf heel klein was, hoorde ik weleens de termen studeren op het hbo of de universiteit. Ik had geen idee wat dit inhield en of het überhaupt iets voor mij was. Als je op jonge leeftijd erover hoort en rolmodellen ziet, dan besef je dat je er zeker over mag dromen en nadenken of het iets voor jou is. Dat het, ondanks je afkomst of achtergrond, zeker mogelijk is.”

Wat voor kennis leer je in de master Farmacie die je voor deze doelen kunt inzetten?

“Het belang van communicatie en het vermogen om anderen te begrijpen. Het juiste gesprek aangaan, kan het verschil maken tussen onzekerheid en zelfverzekerdheid. Het is belangrijk om aan te voelen wat iemand nodig heeft. Als apotheker kom je dagelijks verschillende patiënten tegen, de ene is introverter, de andere mondiger. Belangrijk is dan om door te vragen en te zorgen dat alle informatie duidelijk is. Dat is waar ik als apotheker in opleiding het verschil kan maken. Dit draagt bij aan een betere zorgverlening, omdat het de patiënt in staat stelt om zaken te delen die anders misschien niet aan de orde zouden komen.”

“Zowel in de zorg als in andere situaties, is het essentieel om kennis, empathie en communicatie effectief in te zetten. De vaardigheden die ik opdoe tijdens mijn opleiding, zoals het begrijpen van medische informatie en het vermogen om die informatie over te brengen naar diverse groepen, helpen me om een positieve impact te maken op de mensen met wie ik werk. Mijn werk als studenttolk heeft me daarnaast laten zien hoe belangrijk het is om bijvoorbeeld cultuursensitiviteit in de zorg te bevorderen. Iedere patiënt is uniek, en het is mijn taak als zorgverlener om ze met respect en begrip te benaderen, ongeacht hun achtergrond.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn kennis en vaardigheden in te zetten voor een positief verschil. Ik denk erg na over waar ik met mijn capaciteiten het verschil kan maken. En wat wij als apothekers nog nodig hebben, wat we nog missen.”

“In alles wat ik doe, probeer ik mijn ogen open te houden voor anderen en te zorgen voor een veilige, ondersteunende omgeving, of het nu gaat om een patiënt, een leerling of een collega. Want wat ik geloof, is dat de kracht van een goede zorgverlener niet alleen zit in de kennis, maar ook in het vermogen om écht te luisteren en verbinding te maken. En die verbinding is wat het beste in anderen naar boven haalt. Dat is precies waar ik aan bij wil dragen.”

In ‘Toekomstmakers’ zetten we studenten in de schijnwerpers die zich naast hun studie op verschillende manieren inzetten voor zorg, gezondheid en maatschappij. Met de kennis van hun studie maken ze nu al impact.

Strategie-Banner-Onderwijs van de toekomst.png