Prijs voor AI-onderzoek, Koninklijke onderscheiding en meer

4 april 2025
leestijd
LUMC'ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Prijs voor innovatief AI-onderzoek in de reumatologie

Tjardo Maarseveen.jpgTjardo Maarseveen heeft de prestigieuze Digital Rheumatology Research Award gewonnen tijdens de Digital Rheumatology Days in Berlijn.

In zijn onderzoek toonde Maarseveen aan dat kunstmatige intelligentie (AI) kan worden ingezet voor het verbeteren van de triage van patiënten met spier- en gewrichtsklachten. De door hem ontwikkelde AI-technologie kan namelijk met hoge nauwkeurigheid voorspellen of een patiënt risico loopt op reumatoïde artritis, artrose of fibromyalgie, voorafgaand aan het bezoek aan de reumatoloog.

De praktische toepassingen van deze innovatie zijn veelbelovend: patiënten kunnen sneller de juiste zorg ontvangen, en de werkdruk in de zorg verminderd.

Maarseveen is werkzaam als promovendus in de onderzoeksgroep van Rachel Knevel op de afdeling Reumatologie van het LUMC. Dit onderzoek werd verder mede mogelijk gemaakt door Erik van den Akker van TU Delft en Kasper Glas & Josien Veris- van Dieren van Reumazorg Zuidwest Nederland.

Koninklijke onderscheiding voor Tom Ottenhoff

Op 24 maart (wereld tuberculose-dag) ontving prof. dr. Tom Ottenhoff, emeritus hoogleraar Immunologie, in het bijzonder de immunologie en immunogenetica van mycobacteriële infectieziekten, een Koninklijke onderscheiding. Hij is benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ottenhoff heeft een vooraanstaande rol gespeeld op het gebied van het onderzoek naar de afweer bij de armoede-gerelateerde infectieziekten tuberculose (TB) en lepra die vaak voorkomen in lage- en middeninkomenslanden. Hij is een baanbrekend wetenschapper op het gebied van fundamenteel, translationeel, klinisch en veldonderzoek. De wetenschappelijke ontdekkingen van Ottenhoff hebben geresulteerd in belangrijke nieuwe inzichten in de immuniteit tegen mycobacteriële infecties zoals verbeterde diagnostiek van latente TB, diagnose en behandeling van patiënten met aangeboren immuundeficiënties (bij wie het immuunsysteem niet goed werkt). Zijn leiderschap als hoofd van de wetenschapsgroep mycobacteriële infectieziekten werd gekenmerkt door zijn betrokkenheid, integriteit en toegankelijkheid maar ook zijn doorzettingsvermogen.

Ottenhoff is daarnaast mede-oprichter van het Tuberculosis Vaccine Initiative (TBVI) dat wereldwijd een belangrijke rol speelt op het gebied van TB-vaccins. Door het creëren van een faciliterende omgeving voor samenwerkingen in onderzoek, innovatie en productontwikkeling op het gebied van TB-vaccins om de nieuwe, veilige en effectieve TB-vaccins te ontwikkelen die overal ter wereld toegankelijk en betaalbaar zijn. 

Zijn stimulerende invloed had grote invloed op onderzoekers binnen het LUMC, maar ook daarbuiten, in nationale en internationale samenwerkingsverbanden. De samenwerkingsverbanden met Ethiopië en Indonesië hebben in meerdere promoties van Ethiopische en Indonesische PhD-kandidaten geresulteerd en zo bijgedragen aan het versterken van lokale kennis en vaardigheden.

ZonMw subsidie voor P4CARE: DNA-paspoort voor de behandeling van depressie en angststoornissen in de eerstelijnszorg

Depressie en angststoornissen komen bij veel mensen in Nederland voor en hebben een grote impact op patiënten, hun omgeving en de zorg. Er zijn grote verschillen in effecten van behandeling met medicijnen. Die verschillen kunnen verklaard worden door verschillen in het DNA. In de P4CARE-studie (Pharmacogenetic-passport for optimizing drug treatment before the first Pharmacological treatment for Psychiatric conditions in Primary CARE) wordt onderzocht of het gebruik van een DNA-paspoort huisarts en apotheker helpt om patiënten beter en sneller met het juiste medicijn en dosis te behandelen waardoor het aantal bijwerkingen, huisartsbezoeken en doorverwijzingen afneemt. Het doel van de P4CARE-studie is het leveren van bewijs voor (kosten)effectiviteit en het ontwikkelen van een routekaart voor een doelmatige implementatie van het DNA-paspoort voor de behandeling van depressie en angststoornissen in de eerstelijnszorg.

Strategie-Banner-Samen in zorg, onderzoek en onderwijs.png