“Onze flexpool maakt het werk voor verpleegkundigen aantrekkelijker”
Diana van Duijvenbode, manager van de afdeling Trainees, Ontwikkeling en Flexibel werken (TOF), begon op haar zestiende in de zorg. De afgelopen vijftien jaar werkte ze op de Dialyseafdeling in het LUMC, waarvan de laatste vijf jaar als verpleegkundig teamleider. Als er eerder een flexpool was geweest, had ze zeker gesolliciteerd. “In de tijd dat mijn kinderen klein waren, zouden flexibele werktijden mij enorm hebben geholpen. Ook toen ik teamleider werd, zag ik hoe belangrijk maatwerk is voor mijn collega’s. Ik hoorde verpleegkundigen regelmatig zeggen: ‘Ik wil het werk beter op mijn privéleven kunnen afstemmen. Ik vind het vak wel leuk, maar de standaardwerktijden trekken mij niet aan.’”
De komende jaren wordt het tekort aan verpleegkundigen in Nederland steeds nijpender. Denk je dat een flexpool de oplossing is voor dit probleem?
“Ik denk zeker dat de flexpool een deel van de oplossing is. Het maakt het werk voor verpleegkundigen aantrekkelijker. In de flexpool bieden we niet alleen flexibele werktijden, maar vragen we ook: ‘Welk werk past bij jouw kwaliteiten en vind jij leuk om te doen?’ Als je als ziekenhuis verpleegkundigen wilt aantrekken en behouden, dan moet je het werkplezier vergroten. Dat doe je onder andere met afwisseling in het werk, flexibele werktijden en de mogelijkheid om opleidingen te doen. Wat de patiënt er uiteindelijk van merkt? Dat ze de zorg krijgen die nodig is, met minder wachtlijsten.”
In de vacature verpleegkundige Flexpool staat: Ben jij verpleegkundige en houd je van afwisseling? In onze flexpool krijg je de kans om op verschillende afdelingen te werken. Wat is het voordeel van die afwisseling?
“Voor het LUMC is het een voordeel dat verpleegkundigen zo meer patiëntgroepen leren kennen en breder inzetbaar zijn. Voor de verpleegkundigen is het leuk dat ze meer uitdaging hebben. Ze kunnen meerdere afdelingen kiezen waar ze aan de slag gaan en zo ervaring opdoen in verschillende specialismen. Misschien vinden ze het leuk om op de Intensive Care of de Spoedeisende Hulp te werken, of op de afdeling Endocrinologie waar ze diabetespatiënten behandelen. Dat kunnen ze dan allemaal combineren. Jong-gediplomeerden hebben daardoor langer de mogelijkheid om zich te oriënteren en zichzelf te ontwikkelen, zodat ze sterker in hun schoenen staan.”
Veel jonge, net-gediplomeerde verpleegkundigen stoppen tegenwoordig snel met het vak. Hoe komt dat?
“Als ze na hun opleiding op een afdeling in het LUMC terechtkomen, worden ze vrij snel in het diepe gegooid. Dat is logisch, want op de afdeling hebben ze de verpleegkundigen hard nodig. Maar deze verpleegkundigen komen net van school en weten vaak nog niet wat ze willen. In de praktijk loopt het vaak spaak, omdat ze in een keer een te grote verantwoordelijkheid krijgen en het gevoel dat ze vastzitten op één afdeling. Het is zonde als ze besluiten om met het vak te stoppen. In de flexpool kunnen net afgestudeerden daarom een oriëntatiejaar doen. Een soort snuffelstage, maar dan met het salaris van een gediplomeerde verpleegkundige.”
In onze flexpool bieden we ruimte voor de ontwikkeling van talentvolle medewerkers, staat in de vacature van het LUMC. In hoeverre heeft dat te maken met de academische setting waarin de verpleegkundigen werken?
“In het LUMC heb je te maken met complexe patiëntcasussen en acute situaties, denk aan transplantaties en traumazorg. Die zorg zie je niet in een algemeen ziekenhuis en is voor verpleegkundigen inhoudelijk uitdagender. In de flexpool kun je bovendien voor een traineeship kiezen. Is je uiteindelijke doel om op de IC te werken? Dan zet je met de afdelingscoach een traject op waarin je dat doel gaat halen. Dat is zeker voor verpleegkundigen zonder ziekenhuiservaring een kans om ervaring op te doen. Je kunt ook allerlei interne opleidingen en bijscholing doen. Tegenwoordig kun je allerlei deelcertificaten halen door ‘leren aan het bed’.”
De flexpool betekent niet alleen dat verpleegkundigen op meerdere afdelingen inzetbaar zijn en zich daar kunnen ontwikkelen, maar ook dat ze hun werkuren flexibel kunnen indelen.
“Ja, het is de bedoeling dat verpleegkundigen zo een goede balans kunnen vinden tussen het werk en privéleven. Ze hebben tegenwoordig veel ballen in de lucht te houden: gezin, mantelzorg, hobby’s, werk. Dat lukt beter als ze zelf kunnen bepalen wanneer ze werken en welke diensten het beste bij hun leven passen. In de flexpool kunnen verpleegkundigen al een contract krijgen van 8 uur per week. Dat lijkt weinig, maar als een afdeling dringend iemand nodig heeft zijn we daar blij mee. Natuurlijk is het een beetje geven en nemen. We vragen bijvoorbeeld ook: ‘Als er buiten werktijd een calamiteit is, mogen we je dan bellen?’
Hoe werkt het inplannen van verpleegkundigen flexpool op de afdelingen?
“Afdelingen maken vaak drie maanden van tevoren een rooster, waarbij ze rekening houden met vakanties en zwangerschapsverlof. Als ze mankracht nodig hebben, plannen ze de flexverpleegkundigen in. In de flexpool spreken wij met verpleegkundigen een vast rooster af op de gebieden waar ze inzetbaar zijn. De afdelingen weten dus wanneer de flexers beschikbaar zijn. In de nabije toekomst gaat de flexpool ook samenwerken met het LUMC Capaciteitscentrum (LUCC). Tijdens het dagelijkse ‘beddenoverleg’ kijken we dan op welke afdeling het spaak loopt en waar we flexverpleegkundigen moeten inzetten. Het kan zo zijn dat flexers dan binnen 72 uur naar een andere afdeling gaan binnen hun aandachtsgebied. Ook die efficiency is belangrijk om het tekort aan verpleegkundigen op te lossen.”
Wil jij ook als verpleegkundige flexpool binnen de afdeling Trainees, Ontwikkeling & Flexibel werken (TOF) aan de slag? Bekijk hier de vacature of neem contact op met Diana van Duijvenbode via d.j.van_duijvenbode@lumc.nl of 06-15907643.