Trombosedienst Leiden stopt na vijftig jaar

16 september 2024
leestijd
Sinds 1970 heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een trombosedienst. De Trombosedienst Leiden verzorgt de controle en begeleiding van patiënten uit Leiden en omstreken die antistollingsmiddelen gebruiken. De dienst is verantwoordelijk voor de bloedafname en zorgt voor alle benodigde medische informatie van en voor de patiënt en stelt de dosering van de antistollingsmiddelen vast.

Door de komst van nieuwe antistollingsmedicijnen zien we de laatste jaren een afname van patiëntenaantallen. Deze afname zal de komende tijd stevig doorzetten. Hierdoor kan de Trombosedienst in de nabije toekomst patiënten niet meer de kwaliteit van zorg bieden die ze horen te krijgen. Om dit voor te zijn heeft het LUMC dan ook besloten de activiteiten van de Trombosedienst te stoppen per 1 januari 2025. Zowel de medezeggenschap als de cliëntenraad zijn betrokken bij dit besluit. Beide hebben positief geadviseerd.

De Trombosedienst Leiden doet er alles aan om ervoor zorg te dragen dat voor de vijfduizend huidige patiënten een passende oplossing elders wordt gevonden en dat de antistollingszorg gecontinueerd wordt. Dat doet zij in nauwe samenwerking met de zorgverzekeraars en andere zorgverleners in het veld.

Geen nieuwe patiënten vanaf 1 oktober

Het betekent ook dat met ingang van 1 oktober geen nieuwe patiënten meer worden aangenomen. Patiënten kunnen met hun zorgverzekeraar of behandelend arts overleggen waar ze dan terecht kunnen, of zelf zoeken op de website van de federatie van Nederlandse trombosdiensten.

Ook voor de twintig medewerkers van de Trombosedienst Leiden wordt een passende oplossing gezocht.