Subsidies voor preventie van hart- en vaatziekten na zwangerschap, immunotherapie tuberculose en LUMC'ers in de prijzen

22 augustus 2024
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Collage van foto's uit het artikel.

ZonMw-subsidie: Cardiovasculair risicomanagement ter preventie van hart- en vaatziekten na de zwangerschap (PROACTIVE project)

Annelieke Petrus.jpgVrouwen met een hoge bloeddruk en/of suikerziekte tijdens de zwangerschap hebben later een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Door de gezondheid van deze vrouwen na de zwangerschap te verbeteren kunnen we hart- en vaatziekten mogelijk voorkómen. Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) – bestaande uit regelmatige controle, begeleiding en zo nodig behandeling van cardiovasculaire risicofactoren – in de huisartsenpraktijk is momenteel niet altijd beschikbaar voor vrouwen na deze zwangerschapscomplicaties. Ten eerste omdat vrouwen die op dat moment nog geen hypertensie hebben niet automatisch worden opgeroepen door de huisarts en ten tweede omdat het hier gaat om een specifieke groep vrouwen in het spitsuur van hun leven met één of meer kleine kinderen in combinatie met werk en andere taken. Het doel van dit project is om het reguliere CVRM-programma aan te passen voor vrouwen na een hoge bloeddruk/suikerziekte tijdens de zwangerschap, en dit programma te implementeren en evalueren in de huisartsenpraktijk. Hierbij zal specifiek aandacht worden besteed aan CVRM voor vrouwen met een lage sociaaleconomische situatie en/of migratieachtergrond.

De subsidie van € 800.000,- is voor een project van zestig maanden en projectleiders zijn dr. Hedwig Vos en dr. Annelieke Petrus van de afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde. Dit project zal worden uitgevoerd in samenwerking met de afdelingen eerstelijnsgeneeskunde van het Amsterdam UMC, UMCG, Maastricht University, Radboud MC en Erasmus MC, en met Stichting Vrouwenhart en de HELLP Stichting.

EU Mission on Cancer-subsidie voor spatial omics in longkankeronderzoek

Onderzoekers van het Center for Proteomics and Metabolomics (CPM) binnen het LUMC ontvangen € 381.042 voor het in kaart brengen van de moleculaire samenstelling van longkankerweefsel. Dit onderzoek is deel van het EU Mission on Cancer SPACETIME project dat geleid wordt door het Amsterdam UMC en waarbij vijftien partners uit zeven landen betrokken zijn om het micro-milieu van long kankercellen te bestuderen en op basis daarvan de behandeling van longkanker te verbeteren. Bij het CPM worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mass spectrometry imaging ingezet om het metabolome, lipidome en glycome van longkanker te onderzoeken. Het CPM SPACETIME team bestaat uit dr. Noortje de Haan, dr. Nina Ogrinc, dr. Elena Sánchez López and Rick Ursem.

Immunotherapie tegen tuberculose en andere bacteriële infecties 

Ongeveer 20% van de wereldwijde sterfgevallen is gerelateerd aan bacteriële infecties, waarbij tuberculose (TB) de grootste veroorzaker is. Het project van hoofdonderzoeker dr. Simone Joosten heeft een Europese onderzoekssubsidie ontvangen (Horizon EIC Pathfinder) om de behandeling van deze infecties te verbeteren door een innovatieve immunotherapie te ontwikkelen. Daarvoor zullen de onderzoekers TB gebruiken als proefproject en drie mRNA-gebaseerde therapieën testen, die zijn ontworpen om bacteriën zowel binnen als buiten de cellen te vernietigen.

Het LUMC speelt een belangrijke rol in dit project (genaamd NanoBiCar) door mee te werken aan het ontwerp van een van deze therapieën en door de nieuwe behandelingen in het laboratorium te testen. Onderzocht wordt of deze therapieën effectief zijn in het herkennen en doden van zowel de geïnfecteerde cellen als de bacteriën zelf.

Het project ontvangt in totaal € 3 miljoen, waarvan € 431.000 voor het LUMC.

Dr. Lisette Wiltink en prof. dr. Rick Haas ontvangen Sarcoma Foundation of America Chris Langbein Memorial Research Award

Het geld zal worden gebruikt voor de SCOPES studie. Patiënten met een bestralingsindicatie voor een weke delen sarcoom worden nu behandeld met een lang bestralingsschema van 25x2 Gy gevolgd door een operatie. Recent radiobiologisch onderzoek toont sensitiviteit van deze tumoren voor een hogere dosis per fractie (hypofractioneren). In de SCOPES studie worden patiënten geloot tussen een het standaard preoperatief bestralingsschema van 25x2 Gy en een kort gehypofractioneerd schema van 14x3 Gy.