Reizen voor de kunst: met kunstwerken uit de LUMC-Collectie
Reizen voor de kunst, met kunstwerken van: Daniëlle van Ark, L.J.A.D Creyghton, Peter Martens, Robert Wevers, Roy Villevoye, Scarlett Hooft Graafland, Tatyana Yassievich, Thomas Elshuis, Güler Ates, Shaun Ellison, Ed van der Elsken, Lin de Mol, Gabriel Lester, Natascha Libbert, Abel Rodriguez, Antoinette Nausikaä, Hidenori Mitsue, Malte Wandel, Desiree Dolron, Elspeth Diederix, Bertien van Manen en Willem Sanders.
Nieuwsgierigheid drijft de kunstenaars naar verre oorden. Op zoek naar een terra incognita, naar onbekende culturen, natuur, ander licht en gewoonten. Vaak met een vooropgezet plan een idee voor wat wellicht een kunstwerk zou kunnen worden. De tentoonstelling neemt ons mee op reis naar verschillende landen door de ogen van de kunstenaars.
Toen de schilder Vincent van Gogh in 1888, 35 jaar oud, aankwam in de Provence had hij spijt dat hij daar niet eerder naartoe was gegaan, schreef hij aan zijn broer Theo. Onder de indruk was hij van het landschap, de natuur, de mensen en de lichtval. Toen hij zijn broer later uitlegde waarom hij van Parijs naar de Provence was verhuisd, gaf hij twee belangrijke redenen op. Omdat hij ‘het zuiden wilde schilderen’ en omdat hij via zijn werk andere mensen wilde helpen ‘het te zien’. Volgens hem konden kunstenaars een stuk van de wereld schilderen en het daarmee aan anderen openbaren.
De tentoonstelling in Galerie LUMC brengt een grote variatie aan beeldende reisverslagen samen van kunstenaars die ons bepaalde aspecten van de wereld scherper laten zien.
Zoals foto’s van een van de eerste documentaire-fotografen Peter Martens (1937-1992), die gedreven door zijn betrokkenheid bij het onrecht in de wereld armoede vastlegde en mensen fotografeerde aan de rand van de samenleving. Maar ook schilderijen van de Japanse schilder Hidenori Mitsue die gefascineerd door de vrije schilderkunst in het Westen naar Nederland verhuisde om van hieruit de herinneringen aan het landschap uit zijn geboorteland opnieuw vorm te geven. Of de fotograaf Natascha Libbert die de wereld over reist om de invloeden van de mens op de natuur te fotograferen.
Lezing ontdekkingsreizigster Alexine Tinne (1835-1869)
Op donderdag 19 september van 17:00 tot 18:00 uur geeft dr. Maartje van den Heuvel, conservator fotografie van de Universitaire Bibliotheken Leiden, een lezing over de eerste Nederlandse vrouwelijke ontdekkingsreizigster én fotopionier Alexine Tinne (1835-1869). Aanmelden voor de lezing kan via Kunstzaken@lumc.nl.
Afbeelding: Scarlett Hooft Graafland, Seven Steps to Overlapping Beauty, kleurenfoto op dibond, 60 x 75 cm., 2004, kunstcollectie LUMC (Foto Gert Jan van Rooij)