Toekenning voor CT-scanner voor ogen, KIEM-beurzen en prestigieuze prijzen

12 juli 2024
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Optimaliseren van biologische geneesmiddelen om de last van ernstig astma te verminderen

Jaap Sont.jpgDr. Jaap Sont, associate professor bij de afdeling Biomedical Data Sciences, heeft een subsidieaanvraag in de ronde ZonMw GGG Onderzoek met Bestaande Data gehonoreerd gekregen. Bij patiënten met ernstig astma is behandeling mogelijk met biologische geneesmiddelen (biologicals). Deze dure behandeling via een infuus of injecties is veelal effectief, maar het is nog onduidelijk hoe vaak, met welk interval, een dosis gegeven moet blijven worden. Inmiddels wordt in de praktijk gevarieerd met het verlengen van het interval tussen de doseringen op basis van bepaalde ziekte- en responskenmerken. De ervaring hiermee opgedaan wordt vastgelegd in het RAPSODI-register. Op basis van deze gegevens willen wij onderzoeken wat de waarde is van een dergelijke meer gepersonaliseerde aanpak. Hoe ervaren patiënten dit? Wat zijn de klinische uitkomsten en is het doelmatig? Daarnaast willen we met interviews en vragenlijsten het draagvlak van patiënten en zorgverleners over het verlengen van het interval tussen de doseringen in kaart brengen. De projectuitkomsten kunnen leiden tot een richtlijn voor de aanpak van deze behandeling en praktijkevaluatie in gespecialiseerde centra.

NWO-toekenningen Open Technologieprogramma

  • Circa € 1 miljoen voor CAPTOR: Cone-beam CT for Accurate Proton Therapy planning of Ocular Cancer - Hoofdaanvrager: dr. Jan Willem Beenakker, mede-aanvragers: dr. Khanh Vu, prof. dr. Coen Rasch, dr. Teresa Goncalves-Ferreira en dr. Steven Habraken
    Protontherapie is een belangrijke vorm van behandeling voor oogkanker. Momenteel is de precisie van deze behandeling echter beperkt omdat er geen driedimensionale beeldvorming mogelijk is in de behandelhouding. In dit project werken onderzoekers vanuit radiologie, oogheelkunde en radiotherapie samen om met een aantal bedrijven een cone-beam CT-scanner voor de ogen te ontwikkelen. Hiermee kunnen de artsen het oog in behandelhouding afbeelden, waardoor de protonen behandeling preciezer gepland kan worden. Hiermee zullen patiënten met oogkanker uiteindelijk beter kunnen zien.

  • Tools For a More Ethical and Sustainable Egg Industry - Mede-aanvrager LUMC dr. Martin Giera
    De pluimvee-eierindustrie heeft een groot probleem. Aangezien hanen geen eieren leggen, worden zij bij miljoenen binnen 24 uur na het uitkomen afgemaakt. Deze praktijk roept ethische bezwaren op en is reeds verboden in bepaalde EU-landen. Wij zullen een ethisch verantwoord alternatief ontwikkelen. Dit alternatief omvat een nieuwe test om mannelijke kuikeneieren in een vroeg stadium van de broedperiode te identificeren, nog voordat het embryo een zenuwstelsel heeft ontwikkeld. Het uitbroeden van de mannelijke eieren kan dan pijnloos worden stopgezet. Het Nederlandse bedrijf In Ovo zal deze nieuwe technologie implementeren in hun geautomatiseerde eierscreener en deze wereldwijd op de markt brengen.

Lees meer op NWO.nl.

Extra ondersteuning aan vrouwelijke vaccinonderzoekers

Dr. Abena Amoah (LUCID) heeft € 10.000,- ontvangen van het KNAW Van Walree Fonds. Dit geld zal worden gebruikt om een online mentorprogramma voor vrouwen op te zetten binnen HypoVax Global, een wereldwijd netwerk van vaccinonderzoekers. Het project heet "Empowering Women in Vaccine Research: Co-creating an International Mentorship Programme".

10 projecten met LUMC ontvangen KIEM-beurs

De Universiteit Leiden stelt via Kiem tussen 2024 en 2026 jaarlijks 25 seed grants beschikbaar voor het ontwikkelen van nieuwe interdisciplinaire (interfacultaire) onderwijs- en onderzoekssamenwerkingen en -ontmoetingen. Bij een aanvraag voor de Kiem-call (maximaal € 10.000,- per project) dienen collega’s betrokken te zijn van tenminste twee faculteiten van de Universiteit Leiden. Een bingo bepaalde de winnaars van de Kiem-beurs 2024. 10 hiervan zijn projecten met het LUMC.

Dit overzicht bevat samenvattingen van alle ingestuurde projecten. De getallen achter de titels van de projecten hieronder verwijzen naar het getal bij het desbetreffende project in de samenvattingen.

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en LUMC

  • The anti-inflammatory function of the lubricant proteoglycan 4: shifting the therapeutic focus (24)
  • Covalently activating autophagy to develop novel host-direct antibiotics (26)
  • Unveiling the Role of Mycobacterium tuberculosis Lipases in Lipid Metabolism and Bacterial Viability (57)

LUMC en Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  • Stepping outside of academia: scientific integrity in the Dutch Legal system and news media (35)

Faculteit der Sociale Wetenschappen en LUMC

  • A digital solution for assessing cognition in people with Parkison's disease: A pilot study (54)
  • Misinformation in the General Practice - Broadening our view on misinformation regarding contraception and supplements (65)
  • ‘Ageing & Society’: a young collaborative network within the oldest Dutch University (83)

Archeologie en LUMC

  • Bone Under the Microscope (77)

LUMC, Faculteit der Geesteswetenschappen, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en Faculteit der Governance and Global Affairs

  • The development of an interdisciplinary and international minor One health (85)

Soufian Meziyerh wint Young Investigator Award op Amerikaans Transplantatie Congres

Drs. Soufian Meziyerh, AIOS Interne Geneeskunde, fellow nierziekten en PhD-kandidaat, heeft de prestigieuze Young Investigator Award gewonnen tijdens het Amerikaans Transplantatie Congres in juni. Hij ontving de prijs voor zijn onderzoek naar een nieuwe methode om verschillen in het afweersysteem tussen ontvangers en donoren te kwantificeren, en de relatie hiervan tot niertransplantatie-uitkomsten.

Dit onderzoek is een resultaat van de samenwerking tussen diverse disciplines binnen het LUMC en de Universiteit van Leuven. "Dankzij de samenwerking met afdelingen binnen LUMC en ziekenhuizen in Europa en Noord-Amerika kunnen we belangrijke vraagstukken beantwoorden en extern valideren", aldus Meziyerh.

Meziyerh's werk biedt nieuwe inzichten die de uitkomsten voor niertransplantatiepatiënten kunnen verbeteren.

Letty de Weger erelid van de European Aerobiology Society

Letty de Weger.JPGDeze maand ontving dr. Letty de Weger tijdens World Aerobiology 2024 in Vilnius het erelidmaatschap van de European Aerobiology Society (EAS). De EAS is een internationaal platform om het onderzoek naar bio-aerosolen, zoals pollen en schimmelsporen, te bevorderen.
De Weger werkt sinds 2001 bij de Pollen Informatie Dienst van de afdeling Longziekten en verzorgt de dagelijkse pollentellingen van het LUMC. Haar onderzoek richt zich onder andere op de ontwikkeling van symptomen in pollen-allergische personen, trends in pollen aantallen en pollenseizoenen onder invloed van het veranderende klimaat en de ontwikkeling van een hooikoortsverwachting.

 

Richard R. Ernst-prijs toegekend aan Andrew Webb

Tijdens de EUROMAR-conferentie 2024 is de prestigieuze Richard R. Ernst-prijs uitgereikt aan prof. Andrew Webb van het Gorter MRI-centrum van het LUMC en prof. Bernhard Blümich van het Instituut voor Technische en Macromoleculaire Chemie van de RWTH Aken Universiteit in Duitsland.

De Ernst-prijs, genoemd naar Nobelprijswinnaar en pionier in de magnetische resonantie prof. Richard R. Ernst, wordt toegekend voor baanbrekende toepassingen van magnetische resonantie, die verder gaan dan fundamenteel onderzoek. Deze onderscheiding erkent opmerkelijk onderzoek dat in de afgelopen drie jaar is gepubliceerd.

Zie ook: LUMC-hoogleraar Andrew Webb wint Huibregtsenprijs voor draagbare MRI-scanner

Leids onderzoek naar narcolepsie bekroond met eerste prijs

Jari Gool, promovendus binnen de afdeling neurologie, heeft tijdens het European Academy of Neurology (EAN) congres in Helsinki de eerste prijs gewonnen voor het beste abstract in de categorie fundamenteel onderzoek. Uit meer dan 2.700 inzendingen werd zijn onderzoek over de slaap-waakaandoening narcolepsie als beste beoordeeld. Het Leidse onderzoek, in samenwerking met Amsterdam UMC, Slaap-Waakcentrum SEIN en de Nederlandse Hersenbank, ontdekte wijdverspreide verminderde hersenverbindingen bij narcolepsiepatiënten. Onder leiding van dr. Rolf Fronczek, dr. Geert Schenk en Prof. dr. Gert Jan Lammers biedt dit inzicht nieuwe verklaringen voor klachten zoals overdag slaperigheid, kataplexieaanvallen en verstoorde nachtslaap.