Toekenning hersenonderzoek bij Duchenne en Becker spierdystrofie en waardering onderzoeken met meerdere prijzen

20 september 2024
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Invloed hersenen bij Duchenne en Becker spierdystrofie

Het LUMC en de Duchenne Data Foundation hebben financiering gekregen om verder hersenonderzoek te doen bij Duchenne en Becker spierdystrofie. Het nieuwe project, dat in oktober start, onderzoekt de relatie tussen neuropsychologie en hersenscans (MRI) om beter te begrijpen hoe deze ziekten de hersenen beïnvloeden. Het doel is om nieuwe inzichten te vinden die kunnen leiden tot betere behandelingen. Het project ontvangt € 102.000,- van verschillende Duchenne-patiëntenorganisaties.

Dr. Hermien Kan, hoofdonderzoeker en vice-directeur van het CJ Gorter MRI-centrum van de afdeling Radiologie van het LUMC kijkt ernaar uit om met het project te beginnen. "We zijn verheugd dat we onze samenwerking met DDF kunnen voortzetten om ons begrip van hersenbetrokkenheid bij DMD en BMD te vergroten en deze gegevens beschikbaar te maken." 

Kijk voor meer informatie op de projectwebsite van BIND.

Onderzoek FLASH-effect bij slokdarmkanker

Postdoctoraal onderzoeker Andrea Vallés Martí ontving een Gastrostart-beurs van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie om het FLASH-effect bij slokdarmkanker te onderzoeken. Het FLASH-effect wordt gedefinieerd als vermindering van de toxiciteit voor normaal weefsel met behoud van het therapeutische effect op tumoren door het gebruik van radiotherapie met ultrahoge doses. Dit is een veelbelovende mogelijkheid om de toxiciteit bij slokdarmkankerpatiënten verder te verminderen en zo hun kwaliteit van leven te verbeteren. Deze preklinische studie zal de eerste zijn om het FLASH-effect te evalueren met protonradiotherapie bij slokdarmkanker en heeft als doel een sterke basis te leggen voor toekomstige studies en mogelijke klinische toepassingen. Het project is een nauwe samenwerking tussen HollandPTC (dr. Marta Rovituso, Ernst van der Wal and Reni Puspitasari-Kokko), Erasmus MC (Jeroen Essers) en LUMC-afdelingen Gastro-enterology (dr. Luuk Hawinkels), Medische Oncologie (dr. Marije Slingerland) and Radiotherapie (dr. Yvonne Klaver).

Minneke Coenraad krijgt Gastrostart vervolgsubsidie

Minneke.jpgProf. dr. Minneke Coenraad van de afdeling MDLZ/LUMC Transplantatie Centrum ontving woensdag 11 september de Gastrostart vervolgsubsidie van € 80.000,- voor het project ‘Ontwikkelen van een celinfusie platform met normotherme machine perfusie ten behoeve van toekomstige hepatocyten transplantatie bij mensen’. In dit project ontwikkelt Coenraad samen met dr. Jason Doppenberg en dr. Marten Engelse en de onderzoeksmedewerkers een functioneel ex vivo-model van humane hepatocyten transplantatie via een poortaderinfusie.

Dit model gebruiken zij om onderzoek te doen naar het transplanteren van humane hepatocyten. Hierbij onderzoeken zij diverse aspecten, zoals de hemodynamische veranderingen, het innestelen en de immunologische respons op hepatocyten transplantatie bij ‘zieke’ (geëxplanteerde) levers. Weer een stap verder richting de ontwikkeling van hepatocyten-transplantatie als spin-off van het pancreas-eilandjes transplantatieprogramma.

Longkanker detecteren met één ademteug

Anneke Kastelein, promovenda bij de afdeling CCB, heeft afgelopen week bij de EU TalentOn samen met haar team de hoofdprijs gewonnen van € 12.000,- voor de "uitzonderlijke bijdrage aan de Mission Arena: Cancer". De EU Talenton is een evenement dat door de Europese Unie wordt gefinancierd en brengt talentvolle jonge wetenschappers samen om te werken aan hedendaagse maatschappelijke uitdagingen. Uit meer de 1.250 aanmeldingen vanuit heel Europa zijn 108 jonge wetenschappers geselecteerd en in teams van vier ingedeeld. Tijdens de TalentOn hebben Anneke en haar team een innovatieve methode ontworpen om longkanker te detecteren met één ademteug. Longkanker wordt vaak laat gedetecteerd, waardoor de overlevingskansen erg laag zijn. Door een toegankelijke, non-invasieve en betaalbare nieuwe analysemethode te ontwikkelen hopen zij bij te kunnen dragen aan vroege detectie, en grote bevolkingsonderzoeken voor longkanker mogelijk te maken.

Baanbrekend werk in kanker-immunotherapie bezorgt John Haanen de Bob Pinedo Cancer Care Award 2024

John Haanen.jpgProf. dr. John Haanen, pionier op het gebied van kanker-immunotherapie krijgt dit jaar de Bob Pinedo Cancer Care Award toegekend. Hij krijgt deze prijs voor zijn meer dan twintig jaar durende inzet en innovatie in immuno-oncologie, een gebied dat de afgelopen vijftien jaar de belangrijkste doorbraak in de behandeling van kanker heeft gebracht. 

Samen met een nieuwe generatie klinische onderzoekers heeft Haanen een nieuwe therapeutische benadering ontwikkeld die het immuunsysteem in staat stelt om kankercellen effectiever aan te vallen. De belangrijkste prestatie van Haanen is de ontwikkeling van een zogenaamde tumor-infiltrerende lymfocytentherapie (TIL) voor melanomen. TIL is een kankerbehandeling waarbij de eigen immuuncellen van de patiënt, die vanuit de tumor zijn verzameld, worden versterkt en teruggegeven om de kanker effectiever te bestrijden.

John Haanen is werkzaam bij het Nederlands Kanker Instituut-Antonie van Leeuwenhoek. Daarnaast is hij als hoogleraar translationele immunotherapie van kanker verbonden aan het LUMC.
Lees meer

Lang zullen ze leven

Pasquale Putter, promovendus binnen de afdeling Moleculaire Epidemiologie, heeft tijdens het jaarlijkse British Society for Research on Ageing-congres in Birmingham de eerste prijs gewonnen voor de beste posterpresentatie. Zijn poster over de zoektocht naar de genen onderliggend aan langlevendheid met de Leiden Lang Leven-studie en de Langlevende Families van Nederland-studie* werd als het beste beoordeeld. Dit Leidse onderzoek, ontdekte associaties in gebieden van het menselijke genoom waarin specifieke genen mogelijk kunnen bijdragen aan gezonde veroudering.

Dit onderzoek, ondersteund door ZonMw, vindt plaats onder leiding van prof. Eline Slagboom en omvat zowel onderzoek naar de functie van opgespoorde lang leven genen in humane cellen, als de sociale aspecten van langlevendheid onder leiding van socioloog dr. Niels van den Berg. Putter en dit team willen beter kunnen begrijpen waarom sommige families gezond oud worden en andere niet en welke socio-genetische mechanismen bescherming bieden tegen (multi-)morbiditeit.

* Het Langlevende Families van Nederland (LOF-NL) is nog steeds op zoek naar meer langlevende families! Heeft u een broer of zus? Bent u beiden 75 jaar of ouder én zijn uw vader en/of moeder ouder dan 90 jaar (geworden)? Dan zoeken wij u! Kijk op deze website of neem vrijblijvend contact met ons op via: LOFNL@lumc.nl, of telefonisch op 071-526 8640 op werkdagen van 10.00 – 16.00 uur.

Hoogleraar Pieter Hiemstra ontvangt Educational Award

Prof. dr. Pieter S. Hiemstra, hoofd van het PulmoScience Lab aan het LUMC, is door de European Respiratory Society (ERS) beloond met de prestigieuze Educational Award voor zijn indrukwekkende bijdragen aan het medisch onderwijs.

Sinds zijn promotieonderzoek aan het LUMC heeft Hiemstra zich ingezet voor onderwijs in diverse curricula, waaronder Geneeskunde, Biomedische en Biofarmaceutische Wetenschappen. Hij was zeven jaar voorzitter van de Onderwijscommissie Biomedische Wetenschappen en begeleidde 26 promovendi bij hun promoties. Binnen de ERS bekleedde hij meerdere functies, zoals groepsvoorzitter, Assembly Head, en organiseerde hij onderzoeksseminars. In 2015 was hij congresvoorzitter van het ERS-congres in Amsterdam.

Deze prijs onderstreept zijn voortdurende inzet voor zowel onderwijs als onderzoek in de respiratoire wetenschappen.