Onderzoeksubsidies voor cel- en gentherapieën, invloed genetisch defect op B-celontwikkeling en Koninklijk lintje

9 september 2024
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Collage van foto's uit het artikel.

€ 10 miljoen voor ontwikkeling van cel- en gentherapieën

Cel- en gentherapieën bieden de mogelijkheid om verwoestende ziektes te behandelen, voorkomen en genezen door de onderliggende genetische oorzaken aan te pakken. Toch wordt hun ontwikkeling vaak belemmerd door hoge kosten en complexe productieprocessen, grotendeels vanwege de beperkte toegang tot geavanceerde productiemethoden. Het LUMC, NecstGen, NTrans Technologies en Divvly ontvangen samen 10 miljoen euro via het IPCEI Med4Cure-programma om deze uitdagingen aan te pakken. Het project richt zich op nieuwe technologieën en productieprocessen die de ontwikkeling van cel- en gentherapieën, zoals die voor Duchenne spierdystrofie en Diamond Blackfan Anemie, versnellen en dichter bij de klinische toepassing brengen. Vanuit het LUMC zijn prof. dr.  Niels Geijsen (foto: links) en prof. dr.  Frank Staal (foto: rechts) bij het project betrokken. Lees hier meer.

€ 50.000,- voor onderzoek naar B-cellen in beenmerg

Dr. Mirjam van der Burg van het Laboratorium voor Pediatrische Immunologie, Willem-Alexander Kinderziekenhuis, heeft een NWO ENW XS-subsidie van € 50.000,- ontvangen voor haar project "Finding the X-factor in XLA". Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van B-cellen in het beenmerg, die essentieel zijn voor de productie van antistoffen. Bij patiënten met XLA (X-linked agammaglobulinemia, een zeldzame erfelijke immuunstoornis) wordt deze ontwikkeling verstoord door een genetisch defect. Dr. Van der Burg zal met behulp van nieuwe genoombrede analyses, in samenwerking met dr. Elisabeth Salzer, onderzoeken hoe dit defect de B-celontwikkeling beïnvloedt. Dit project bouwt voort op eerder onderzoek naar hielprikscreening op XLA.

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Barend Mons

Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg deze onderscheiding uit handen van de burgemeester van de gemeente Waddinxveen, Evert Jan Nieuwenhuis.

Mons deed bijna 40 jaar onderzoek naar malaria en later FAIR Data principes en Open Science. Mons is sinds 2011 hoogleraar bij de afdeling Humane Genetica en sinds 2022 tevens verbonden aan het LACDR (Leiden Academic Centre for Drug Research). Hoewel hij in 1986 in Leiden is gepromoveerd op een proefschrift over genetische aspecten van malaria en vervolgens nog jarenlang onderzoek heeft gedaan naar malaria in het LUMC, heeft hij vanaf 2000 zijn carrière gewijd aan biosemantiek en Open Science. Fotograaf: Jos Kuklewski