Toekenningen voor hart- en stamcelonderzoek en awards voor publicaties

8 augustus 2024
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Collage van foto's uit het artikel

Dekkerbeurs van de Hartstichting voor Friso Rijnberg

De Hartstichting heeft onderzoeker dr. Friso Rijnberg een Dekkerbeurs toegekend. Dat is een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers die jaarlijks wordt toegekend. Met deze beurs van € 280.000,- kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Kinderen met een eenkamerhart krijgen al jong een kunststof buisje dat twee bloedvaten met elkaar verbindt. Deze verbinding leidt het zuurstofarme bloed direct richting de longen, zonder tussenkomst van het hart. Patiënten kunnen echter later in hun hun leven gezondheidsklachten krijgen doordat het buisje te krap is geworden. Dr. Friso Rijnberg gaat onderzoeken of een speciaal buisje dit oplost, een buisje van materiaal dat met de leeftijd zowel in de lengte als in de breedte kan uitrekken.

Lees meer op de website van de Hartstichting.

PSIDER grant ZonMw voor Alejandro Rodriguez Ruiz van het PulmoScience lab binnen het LUMC

Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van de rijping van longcellen afgeleid van geïnduceerde pluripotente stamcellen, met als doel het creëren van nauwkeurige en gepersonaliseerde ziektemodellen voor het bestuderen en behandelen van longaandoeningen zoals chronische obstructieve longziekte. Dit werk zal worden uitgevoerd aan het CiRA-instituut in Kyoto, Japan, dat bekend staat om zijn expertise op het gebied van stamcelmodellering en de klinische toepassing van stamcelafgeleide cellen.

In hart en nieren

Onderzoeker in opleiding Beatrice Gabbin heeft de Ibidi Paper Award 2024 gekregen voor haar publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Materials Today Bio. Aan de prijs zit een geldbedrag van €500 verbonden. Gabbin is een biomedisch ingenieur gespecialiseerd in weefseltechnologie. Ze studeerde aan de Universiteit van Padua en UAS Technikum Wenen, en voltooide haar masterthesis aan de Harvard Medical School. Momenteel is ze bezig met promotieonderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum, waar ze een hart- en nier-op-chip-systeem ontwikkelt om de cardiorenale as (de interactie tussen het hart en de nieren) te bestuderen. Lees hier meer.

LUMC-onderzoekers winnen awards op jaarlijkse meeting ISSCR

Ruim 50 stamcelonderzoekers uit LUMC waren aanwezig bij de jaarlijkse International Society for Stem Cell Research (ISSCR2024) meeting. Enkele van hen werden voor hun wetenschappelijke prestaties beloond met awards.

Maar liefst 6 onderzoekers ontvingen een ISSCR 2024 Merit Abstract Award. Zij zijn geselecteerd door abstract reviewers op basis van de kwaliteit van hun ingediende abstracts.

  • Heein Song - APOL1 Risk Variants Induce Podocyte Mitochondrial Dysfunction In Patient-Derived Kidney Organoids
  • Drs. Esther Fousert – From Cells To Cures: Hipsc-Derived Inner Ear Organoids And RNA Therapy To Resolve Genetic Hearing Loss
  • Dr. Lisa Ott de Bruin - Lentiviral Gene Therapy To Correct RAG1 Deficiency
  • Mara Tihaya - Adding A Risk-Based Approach To Futureproof The Advanced Therapy Classification Procedure And To Fill The Regulatory Gaps Between In Vivo And Ex Vivo Gene Therapies In Europe
  • Yolanda Chang - In Vitro Reconstitution Of The Female Germ Cell Development Using Human iPSCs And Fetal Germ Cells
  • Drs. Marije Koning - Kidney Organoid Transplantation Promotes Endothelial Cell Specification Toward A Fetal Kidney Arterial Phenotype

Esther Fousert won met haar abstract bovendien een 2024 ISSCR Zhongmei Chen Yong Award for Scientific Excellence. Deze award erkent wetenschappelijke kwaliteit en economische behoefte van PhD-studenten en postdocs die hun onderzoek presenteren op de meeting.