Onderzoek rol darmbacteriën bij diabetes type 2 en jicht, bijzonder hoogleraren en Reumatologie-erepenning

2 oktober 2024
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Collage van foto's uit het artikel

Tom van Wezel benoemd tot bijzonder hoogleraar Moleculaire Diagnostiek

Per 1 oktober 2024 is dr. Tom van Wezel benoemd tot bijzonder hoogleraar Moleculaire Diagnostiek aan het LUMC en het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Moleculaire diagnostiek is een snel evoluerend en essentieel onderdeel van de moderne pathologie. Het is nauw verweven met vrijwel alle deelgebieden binnen het vak en speelt een cruciale rol bij het identificeren en interpreteren van genomische afwijkingen in weefsels. De resultaten van moleculaire diagnostiek hebben directe toepassingen in de diagnose, prognose en therapiekeuze voor patiënten en het herkennen van, en vormen een onmisbare schakel in de hedendaagse medische zorg.

In zijn nieuwe rol zal dr. Van Wezel zich richten op de verdere ontwikkeling en toepassing van nieuwe onderzoekstechnieken in de moleculaire diagnostiek. Hij zal daarnaast werken aan de versterking van de samenwerking met partners, zoals GenomeScan, met als doel de integratie van moleculaire diagnostiek binnen de pathologie verder te optimaliseren. Met de benoeming van dr. Van Wezel bevestigen zowel het LUMC als het NKI/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis het grote belang dat zij hechten aan moleculaire diagnostiek. De aanstelling benadrukt bovendien de nauwe samenwerking tussen beide instellingen op dit gebied.

Koen Hartemink benoemd tot bijzonder hoogleraar

Long- en gastro-intestinaal chirurg prof. dr. Koen Hartemink is per 1 oktober benoemd tot bijzonder hoogleraar Longchirurgie, in het bijzonder long- en mediastinale tumoren. De leerstoel is ingesteld namens het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Koen Hartemink staat aan de basis van het door hem opgerichte Multidisciplinair Researchplatform Longoncologie, hetgeen tot doel heeft de samenwerking tussen diverse medisch specialismen, allen betrokken bij de behandeling van longkanker, van verschillende ziekenhuizen te bevorderen. "Door samen te werken, kennis te delen en samen studies te doen naar de optimale behandeling van alle stadia longkanker, mediastinale tumoren en andere zeldzame tumoren in de borstholte is er naar zijn mening veel winst te behalen voor deze groep patiënten", zegt hij. Het researchplatform is inmiddels onderdeel geworden van de Stichting Dutch Thoracic Group waarin alle disciplines, betrokken bij de behandeling van longkanker, inclusief de Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland, vertegenwoordigd zijn.

In het Antoni van Leeuwenhoek behandelt Koen Hartemink patiënten met longkanker en andere kwaadaardige tumoren in de borstholte. Zijn aandachtsgebieden zijn enerzijds de minimaal invasieve chirurgie (kijkoperatie- en robotchirurgie) en anderzijds de uitgebreide operaties bij complexe tumoren na voorbehandeling of in een salvage setting. Daarnaast doet hij onderzoek naar de beste behandeling van vroeg-stadium en lokaal-uitgebreide longkanker, evenals de behandeling van longkanker waarbij er reeds sprake is van uitzaaiïngen. Hij richt zich o.a. op de inzet van een combinatie van behandelingen (chemo- en radiotherapie, immuuntherapie, doelgerichte therapie en/of celtherapie, gecombineerd met chirurgie) en is van mening dat deze multidisciplinaire behandeling de zorg voor de patiënten verbetert en in de toekomst nog verder gaat verbeteren.

Tevens doet hij onderzoek naar de kwaliteit van zorg van verschillende behandelingen en operatietechnieken, waaronder de robotchirurgie. Hij is van mening dat door de samenwerking tussen diverse medische specialismen en tussen verschillende ziekenhuizen te optimaliseren, we de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek nog verder kunnen verbeteren.

RNA-therapieën voor neurologische ziektes

Dr. Ronald Buijsen maakt deel uit van een Europees netwerk dat een Marie Sklodowska-Curie-beurs ontving om nieuwe RNA-gebaseerde medicijnen, genaamd antisense oligonucleotiden (ASO’s), te ontwikkelen. Deze therapieën corrigeren fouten in genetisch materiaal en kunnen helpen bij ziektes zoals Spinale Musculaire Atrofie (SMA) en de ziekte van Huntington.

Het project brengt wetenschappers en bedrijven uit heel Europa samen om twaalf onderzoekers op te leiden. Buijsen leidt het onderzoek naar ASO’s voor neurologische ziektes. Doel is om de effectiviteit van deze therapieën te verbeteren en sneller naar de kliniek te brengen.

Onderzoek naar innesteling van het embryo 

Hoogleraar prof. dr. Susana Chuva de Sousa Lopes heeft een Europese Marie Sklodowska-Curie-beurs ontvangen voor een project dat aan de hand van een 3D-model van het baarmoederslijmvlies een vroege zwangerschap gaat onderzoeken. Ze zal het subsidiegeld gebruiken om een onderzoeker in opleiding te begeleiden, die verbonden is aan de Graduate School van het LUMC en aan het project zal gaan werken.

Het onderzoek maakt deel uit van een groter Europees onderzoeksproject (genaamd IMPLANTEU), dat de innesteling van het embryo in de baarmoeder, een cruciale maar slecht begrepen fase in de voortplanting, onderzoekt. Problemen tijdens dit proces zijn een belangrijke oorzaak van het vroegtijdig verlies van tweederde van zwangerschappen bij mensen.

Het project ontwikkelt een "blauwdruk" van de innesteling en richt zich ook op verbetering van voortplanting bij dieren. IMPLANTEU hoopt bij te dragen aan innovaties in vruchtbaarheidsbehandelingen, duurzame veeteelt en stamcelonderzoek.

Richard Dang wint prijs voor endoscopie-video

Richard Dang, postdoc bij de afdeling Maag-Darm-Leverziekten, heeft de 'Videoprijs 2024' van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie (NVGE) gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens het NVGE Videosymposium van de Digestive Disease Days najaar 2024 in Veldhoven.

In de video wordt een stapsgewijze demonstratie gepresenteerd van submucosale tunnel endoscopische resectie (STER), een minimaal invasieve resectietechniek waarmee tumoren in de slokdarm- of maagwand kunnen worden verwijderd met een via de mond ingebrachte endoscoop. Met deze techniek zouden patiënten met zulke tumoren een ingrijpende operatie kunnen worden bespaard.

De procedure is uitgevoerd door dr. Jurjen Boonstra, MDL-arts en hoofd van de endoscopieafdeling. Boonstra: “Voorheen opereerden MDL-artsen meestal niet dieper dan de spierlaag van de darmwand vanwege het risico op het achterlaten van gaatje in de darm. Hierdoor zou darminhoud en bacteriën in de buikholte kunnen lekken, wat ernstige complicaties kan veroorzaken. Dankzij de STER techniek kunnen we nu op een veilige en gecontroleerde manier tumoren dieper in de darmwand bereiken en weghalen.”

Dr. Wilfred Peter ontvangt Reumatologiepenning

Op 26 september is dr. Wilfred Peter, fysiotherapeut en onderzoeker bij de dienst Fysiotherapie van de afdeling Orthopedie, Revalidatie en Fysiotherapie, geëerd met de Reumatologiepenning van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).

Peter ontving deze onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de reumatologie, met name op het gebied van paramedische zorg. Tijdens de ceremonie werd zijn expertise en toewijding als behandelaar geroemd, evenals zijn bestuurlijke rol als voorzitter van de Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie en zijn initiatief tot het oprichten van Reumanetnl.nl. Ook werd zijn bijdrage aan de wetenschappelijke onderbouwing van paramedische zorg in de reumatologie benadrukt.

Naast zijn klinische en wetenschappelijke werk, speelt Peter een belangrijke rol in het onderwijs voor health professionals, zowel nationaal als internationaal. Hij heeft door de jaren heen een uitgebreid netwerk opgebouwd van zorgverleners, onderzoekers, patiënten en betrokkenen bij onderwijs over multidisciplinaire zorg voor mensen met reumatische aandoeningen.

Onderzoek darmbacteriën voor betere behandeling diabetes en jicht

Wetenschappers gaan onderzoeken hoe onze darmbacteriën (het microbioom) en bepaalde suikermoleculen (glycanen) een rol spelen bij het ontstaan van ziekten zoals diabetes type 2 en jicht. Ze willen hiermee behandelingen verbeteren door diëten te ontwikkelen die speciaal zijn aangepast aan het lichaam van elke patiënt. Dit onderzoek kan helpen om meer mensen met deze ziektes beter te behandelen.

Het LUMC werkt mee aan twee grote Europese projecten: Bugs4Urate en GLUCOTYPES. Deze onderzoeken krijgen samen bijna € 8 miljoen aan subsidie. Het LUMC gaat geavanceerde technieken gebruiken om belangrijke stoffen in het bloed en de darmen te analyseren.