Verbeteren van zorg voor ouderen die chemotherapie ondergaan, Koninklijk lintje en onderwijsaward

16 november 2024
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Collage van foto's uit het artikel.

Koninklijke onderscheiding voor emeritus hoogleraar Mattijs Numans

Op vrijdag 8 november ging prof. dr. Mattijs Numans met emeritaat. Hij ontving van de burgemeester van De Bilt een koninklijke onderscheiding. Numans werd geridderd in de orde van Oranje-Nassau.

Behalve hoofd van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde en hoogleraar huisartsgeneeskunde, is Mattijs ook praktiserend huisarts in Utrecht.

Numans is intensief betrokken geweest bij onder meer het Leidse Rijn Gezondheids Project (UMC Utrecht), de opzet van een groot datanetwerk in huisartspraktijken in de Leids-Haagse regio (ELAN) en is één van de oprichters van de Health Campus in Den Haag (beide LUMC). Hij wist als één van de pioniers op het gebied van populatiegerichte zorg in Nederland, op het juiste moment strategisch te handelen met een scherp oog voor het algemeen belang.

Hij liet zien dat de zorgvragen moeten aansluiten bij de middelen, niet alleen laagdrempelig maar ook efficiënt. En zette steeds in op het verminderen van (grootstedelijke) gezondheidsverschillen.

Voor zijn werk is zowel nationaal als internationaal grote belangstelling.

Fotograaf: Paik van Schagen

Early Career Grant van Alzheimer Nederland voor Ellis van Etten

Dr. Ellis van Etten heeft de Early Career Grant van Alzheimer Nederland ontvangen. Dit project gaat over cerebrale amyloïdangiopathie (CAA), een hersenvaatziekte die hersenbloedingen en dementie kan veroorzaken, en vaak bij mensen met de ziekte van Alzheimer voorkomt. Dit project richt zich op het identificeren van risicofactoren en triggers voor CAA-gerelateerde ontsteking (CAA-ri) en het in kaart brengen van het beloop ervan, met het uiteindelijke doel nieuwe inzichten en betere behandelstrategieën te ontwikkelen.

Subsidie voor onderzoek naar verbetering van zorg voor de oudere patiënt met kanker die chemotherapie ondergaat

Slingerland.jpgDr. Marije Slingerland (internist-oncoloog) heeft samen met dr. Frederiek van den Bos (internist-ouderengeneeskundige) en Anne Centeno Neelen (PhD'er) een Pfizer-subsidie gekregen voor het uitvoeren van de FLORA-studie (Feasibility of the Leiden Oncology Resilience Assessment Tool). Het doel van dit onderzoek is de zorg voor de oudere patiënt met kanker die een behandeling met chemotherapie krijgen te verbeteren. Hiervoor willen de onderzoekers met een gemakkelijk te gebruiken applicatie op de mobiele telefoon de veerkracht meten van deze patiëntengroep. Met dit onderzoek willen ze uiteindelijk inzicht krijgen in welke factoren kunnen aantonen welke personen wel of niet veerkrachtig reageren op de chemotherapie-behandeling en daar de passende zorg bij ontwikkelen.

Leids-Amsterdamse samenwerking op cardiovasculair onderzoek gevierd

rembrandt awards.jpgOp 1 november vond voor de vijftiende keer het jaarlijkse Rembrandt Symposium plaats, een gezamenlijk evenement tussen het LUMC en het Amsterdam UMC op het gebied van cardiovasculair onderzoek. Tijdens het symposium ontvingen vaatchirurgen Joost van der Vorst (LUMC) en Kak Khee Yeung (Amsterdam UMC) de Rembrandt Grant 2024 (het duo rechts op de foto). Van der Vorst: "Met deze financiering zullen we de invloed van biomechanische factoren op aorta-remodeling bij aorta-aneurysma’s (een verwijde slagader in de borstkas) en -dissecties (een scheur in de binnenwand van de aorta) onderzoeken. Ik ben enthousiast om onze samenwerking te versterken en hoop stappen te kunnen zetten om de aorta als orgaan beter in beeld te kunnen krijgen." Daarnaast ontvingen dr. Robin van Eenige van de afdeling endocrinologie (LUMC) en dr. Marcel Muskiet (Amsterdam UMC) de Rembrandt Research Award 2024 (het duo links op de foto). Hun onderzoek zal zich focussen op de effecten van de hormonen glucagon en GLP-1 op metabole en cardiovasculaire gezondheid. De subsidies ondersteunen één PhD-positie voor iemand die in beide instellingen zal werken om de samenwerking tussen cardiovasculaire onderzoekers in Leiden en Amsterdam te bevorderen. 

Amerikaanse erkenning voor hoogleraar Désirée van der Heijde

d_vd_heijde.jpgHoogleraar in de reumatologie prof. dr. Désirée van der Heijde heeft de '2024 Distinguished International Rheumatology Professional Award' gekregen, een oeuvreprijs voor onderzoekers in de reumatologie die buiten Noord-Amerika wonen. Van der Heijde: "Het is een erkenning voor mijn gehele onderzoek. Vooral het feit dat die van Amerikaanse vakgenoten komt, vind ik heel fijn. Dit is een grote eer voor mij, maar ook voor alle onderzoekers waar ik altijd mee samengewerkt heb."

Van der Heijdes belangrijkste onderzoeksgebied is het beoordelen van uitkomsten in klinisch onderzoek. Ze richt zich op meetmethoden voor de reumatologie, zoals scoringsmethoden voor röntgenbeelden en MRI's bij reumatoïde artritis (RA), psoriatische artritis en spondyloartritis. Ze speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van meerdere meetinstrumenten, zoals de DAS (ziekteactiviteitsscore voor RA) en ASDAS (voor axiale spondyloartritis).

Joep Munnichs scriptieprijs voor Anne Centeno Neelen

Scriptieprijs.jpgAnne Centeno Neelen (PhD'er) ontving de Joep Munnichs scriptieprijs van de NVG-KNOWS (Nederlandse Vereniging voor Gerontologie). Zij kreeg de prijs voor haar master Health Ageing and Society-scriptie over het stoppen of dosis verlagen van medicatie bij ouderen. Hieruit concludeerde ze dat ouderen die veel medicijnen slikken het meest bereid zijn om hartmedicatie voor de behandeling en/of preventie van hartaandoeningen te verminderen, vooral vanwege het ongemak, de bijwerkingen, en de afkeer die ze hierbij ervaren. Anne heeft het onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Bern, Zwitserland. De jury vond de studie origineel, een bijdrage aan trendsetting in de ouderenzorg, en bijzonder relevant voor de medische praktijk. De kennisontwikkeling rond ervaringen en overwegingen van ouderen rondom medicatie is vernieuwend en van belang voor de ontwikkeling van de ouderenzorg. Deze prijs benadrukt het belang van onderzoek naar medicatie voorkeuren in de ouderenzorg.

Financiering van ReumaNederland voor onderzoek naar rol NETosis bij patiënten met RA

Mensen met de ziekte RA hebben vaak pijn door ontstekingen aan hun gewrichten. Gelukkig zijn er veel goede medicijnen voor RA, maar helaas niet voor alle patiënten. Daarom wordt blijvend gezocht naar nieuwe medicijnen.

In dit onderzoek, met financiering van ReumaNederland, wordt gekeken naar 'NETosis' bij patiënten met RA. NETosis is een manier waarop het lichaam ontstekingen kan maken. De vraag is of NETosis ook een belangrijke rol speelt bij RA of niet, of alleen bij bepaalde patiënten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Amsterdam UMC, Radboud UMC, Reade en Citryll BV. Vanuit het LUMC is dr. Joannes Reijers betrokken bij dit onderzoek. 

Paul Gobée wint SURF Onderwijsaward

Drs. Paul Gobée heeft de SURF Onderwijsaward 2024 en de publieksprijs tijdens de uitreiking mogen ontvangen. 

Hij kreeg de prijs vanwege zijn inzet voor open online leermaterialen, in het bijzonder het platform voor open anatomie leermateriaal AnatomyTOOL en een momenteel in ontwikkeling zijnde open source anatomisch 3D model. Dit is samenwerking tussen 4 universiteiten. 

Paul is anatomiedocent, arts en e-learning-ontwikkelaar. Hij ontwikkelde de interactieve e-learning-reeks CASK (Clinical Anatomical Skills) voor studenten Geneeskunde en anatomiescholing voor chirurgen. Daarnaast bouwde hij platforms zoals anatomicalterms.info, de virtuele microscopieviewer voor CASK en het toetssysteem Preclass.

Bekijk de video en lees meer op de website van SURF.