Toekenningen voor innovatieve zorgoplossingen, passende zorg en Koninklijke onderscheiding

18 oktober 2024
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Collage van foto's uit het artikel.

Martin Taphoorn ontvangt een Koninklijke onderscheiding

Op vrijdag 11 oktober vond het afscheid plaats van prof. dr. Martin Taphoorn als hoogleraar neuro-oncologie, het bijzonder kwaliteit van leven. Op die dag ontving hij ook een lintje van de burgemeester van Leiden. Taphoorn zette zich als een van de eerste neurologen in Nederland in de patiëntenzorg en het wetenschappelijk onderzoek in voor de verbetering van de kwaliteit van leven voor patiënten met een hersentumor. Nationaal en internationaal wordt hij gezien als de autoriteit op dit gebied. Hij zette zich naast zijn werk volop in om de vertaalslag van de wetenschap op het gebied van kwaliteit van leven-onderzoek te maken naar de maatschappij. Dat deed hij door tal van bestuursfuncties te bekleden binnen onder andere de Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie (LWNO), Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), de Europese Kankerorganisatie (EORTC) en de Brain Tumour Charity UK. Taphoorn is ook hoofdredacteur van het internationaal peer-reviewed tijdschrift Neuro-Oncology Practice.

Martine Jager nummer 12 op Ophthalmologist Powerlist

De Ophthalmologist Powerlist plaatste Martine Jager, emeritus hoogleraar Oogheelkunde bij het LUMC, op nummer 12 van de meest invloedrijke oogartsen ter wereld. Na de toekenning van de José Rizal International Medal in Indonesië in februari volgden dit jaar nog meer mooie prijzen. Jager is bekend vanwege haar onderzoek naar de rol van ontstekingen bij oogtumoren en hoornvliestransplantaties en was voorzitter bij internationale organisaties zoals de Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO) en de International Society for Ocular Oncology.

Martine Jager.pngTijdens het congres van de ARVO in Seattle ontving Jager dit jaar de Mildred Weisenfeld Award voor uitzonderlijke bijdragen aan translational research in de oogheelkunde. In Azië werd zij uitgeroepen tot World Eyecon. De European Ophthalmic Oncology group benoemde Jager dit jaar tot erelid en tenslotte kende de American Academy of Ophthalmology haar deze maand de Senior Achievement Award toe voor haar inspanningen voor onderwijs in de oogheelkunde. Zij helpt onder andere studenten met belangstelling voor internationale stages in de Oogheelkunde en organiseert in 2025 in Leiden een congres voor de Academia Ophthalmologica Internationalis.

Toekenning Nierstichting voor innovatief onderzoek voor het bestrijden van chronische afstoting bij niertransplantaties

imageat6cp.pngOnderzoekers van het LUMC starten een innovatief onderzoek, gefinancierd door de Nierstichting, dat gericht is op het bestrijden van chronische afstoting, de grootste oorzaak van niertransplantaatfalen. Ongeveer 25-30% van de transplantatiepatiënten ontwikkelt donor-specifieke antistoffen (DSA) die tot deze aandoening kunnen leiden. Vroege detectie en monitoring van deze antistoffen, vooral tijdens de latente fase voordat significante schade optreedt, zouden de patiëntresultaten aanzienlijk kunnen verbeteren.

Momenteel monitoren de meeste transplantatiecentra geen DSA vanwege de kosten en het gebrek aan effectieve medicatie voor chronische afstoting. Recentelijk zijn echter nieuwe inzichten over hoe bepaalde mismatches kunnen leiden tot DSA, samen met onderzoeken naar veelbelovende nieuwe behandelingen, aan het veranderen.

LUMC is een pionier in het gebruik van massaspectrometrie technieken om veranderingen in de suikermoleculen van antistoffen te monitoren, wat kan aangeven wanneer deze antistoffen schadelijk worden. Door te focussen op gepersonaliseerde monitoring, streeft het onderzoek ernaar om de beste tijdstippen voor nierbiopten te pinpointen, wat mogelijk kan leiden tot tijdige interventies die transplantaatfalen kunnen voorkomen.

Deze proof-of-concept studie is een samenwerking met internationale partners en heeft als doel klinische en immunologische expertise samen te brengen. Het verlengen van de lange-termijnoverleving van een niertransplantaat met een jaar bespaart de maatschappij ongeveer € 100.000,- per extra jaar aan dialysekosten.

ZonMw-subsidie voor nieuwe modellen die helpen bij maatregelen pandemieën

Dr. Liesbeth de Wreede heeft samen met Mar Rodríguez-Girondo, drs. Eva Koster en dr. Wilbert van den Hout een onderzoeksbeurs van ZonMw van € 500.000,- gekregen voor het project FUSION: een familie multi-state modellen om dynamiek, sterfte en lasten van pandemie te voorspellen, in het kader van het kennisprogramma Pandemische Paraatheid.

Het project is 1 september van start gegaan. Het beoogt ter voorbereiding op een volgende pandemie het effect van maatregelen op verschillende uitkomsten, zoals oversterfte, ziekenhuisbezetting, verlies van kwaliteit van leven en kosten, in één model te kunnen voorspellen.

Er moeten afwegingen worden gemaakt tussen het voorkomen van overbelasting van de ziekenhuizen en het beschermen van kwetsbaren enerzijds en de maatschappelijke lasten anderzijds. In zo’n model moeten dus verschillende relevante gebeurtenissen en interventies opgenomen worden, zoals infectie, vaccinatie en oversterfte. In dit project gaan de onderzoekers bestaande methodes combineren en uitbreiden om dit soort afwegingen mogelijk te maken. De nieuwe modellen worden getoetst op data van de Covid-19-pandemie. Bij een volgende pandemie kunnen deze modellen gebruikt worden om verschillende scenario’s sneller en beter door te rekenen om beleidsmakers te ondersteunen in de keuze van benodigde maatregelen.

Palliatieve pluim 2024

palliatieve pluim 2024.jpgCarina Zandbergen en Romy Manford, aandachtsvelders palliatieve zorg van het Centrum Voor Ongeplande Opname, hebben de Palliatieve pluim 2024 in ontvangst genomen. Deze prijs wordt door het Consultteam Palliatieve Zorg (CPZ) jaarlijks uitgereikt rondom de Internationale dag van palliatieve zorg.

Carina en Romy ontvangen de pluim voor hun structurele leiderschap en daadkracht op het gebied van palliatieve zorg. Op hun initiatief is er een hechte samenwerking met het Consultteam Palliatieve Zorg tot stand gekomen. Zij hebben tal van acties ondernomen en geborgd om de palliatieve zorg voor patiënten en naasten te verbeteren. Ook zetten zij zich in om collega’s te scholen volgens de nieuwste richtlijnen en bieden zij ondersteuning in het zorgen voor zorgverleners. Recent hebben zij de ziekenhuisbrede bijeenkomst georganiseerd voor alle zorgverleners uit het LUMC. Hier gaf stichting Ambulancewens een presentatie over hun mogelijkheden om de kwaliteit van leven (al is het maar voor een dag) van palliatieve patiënten en hun naasten te verbeteren.

Toegankelijkheid, bemensbaarheid en betaalbaarheid van gezondheidszorg

Meerdere onderzoekers en zorgprofessionals van het LUMC hebben een financiering gekregen binnen het regionale samenwerkingsverband Medical Delta, dat werkt aan innovatieve oplossingen voor een duurzame gezondheidszorg. Vragen en behoeften uit de gezondheidspraktijk staan centraal. Het LUMC leidt onderzoeksprojecten naar:

In totaal is er een aanjaagfinanciering van €6 miljoen euro over een periode van vier jaar gereserveerd. Lees hier meer over Medical Delta en de andere onderzoeksprogramma’s.

Subsidie voor passende zorg in de verpleging en verzorging

Opnieuw heeft Verplegingswetenschap subsidie van ZonMw toegekend gekregen. Deze keer komt de steun vanuit het ZonMw programma ‘Beter Laten/Beter Doen: passende zorg in de verpleging en verzorging’. Het project heet ‘SCREEN-SLIM’ en richt zich op het verbeteren van de screening op doorligwonden, ondervoeding en stress bij patiënten. Dit gebeurt door verpleegkundigen op oncologische verpleegafdelingen van het LUMC en het HAGA ziekenhuis. Het doel is dat 80% van de patiënten die gescreend moeten worden om passende zorg te ontvangen ook echt gescreend wordt, zodat zij zorg ontvangen volgens de richtlijnaanbevelingen.

Dr. Janneke de Man-van Ginkel heeft deze subsidie samen met Ellen Paauw, MSc als hoofdaanvrager en dr. Leti van Bodegom-Vos in de rol van projectleider aangevraagd.

Janneke de Man-van Ginkel nieuw EANS-bestuurslid

Dr. Janneke de Man-van Ginkel werkt niet alleen in en voor het LUMC aan de ontwikkeling en borging van verplegingswetenschap, maar sinds september ook op Europees niveau. Janneke is door de leden van de European Academy of Nursing Science (EANS) gekozen als bestuurslid

Janneke is sinds 2012 lid van EANS en sinds 2017 een fellow. Ze wil zich vooral richten op meer structurele mentorprogramma’s voor jonge postdoctorale verplegingswetenschappers, zodat zij beter hun rol en positie in de klinische praktijk en academische wereld kunnen vinden. Lees hier meer over deze benoeming en over EANS.

XS Innovations ontvangt € 1,1 miljoen voor baanbrekend vaattoegangssysteem

XS Innovations, een spin-off van TU Delft en LUMC, heeft succesvol een seed funding van €1,1 miljoen binnengehaald voor de ontwikkeling van hun revolutionaire Dynamic AVF. Dit nieuwe vaattoegangssysteem kan complicaties bij hemodialyse sterk verminderen, wat de levenskwaliteit van patiënten met eindstadium nierfalen aanzienlijk kan verbeteren.
Dankzij deze investering van onder andere FIRST fund, Medtech TTT Fund, en UNIIQ kan de Dynamic AVF versneld naar de markt worden gebracht.