‘Wees nieuwsgierig, stel vragen en wees niet bang om fouten te maken’

24 september 2024
leestijd
Masterstudent Nour Al Kuhaili zet zich in om gezondheid te verbeteren met focus op leefstijl en preventie. En kennis hierover breed toegankelijk te maken. Daarnaast maakt zij zich sterk voor meer diversiteit en inclusie. Haar boodschap aan medestudenten en collega’s: ‘Durf te vragen.'. Voor haar inzet ontving ze de Mr. K.J. Cath-prijs van de Universiteit Leiden.

Vicevoorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Leiden Martijn Ridderbos reikt de Mr. K.J. Cath-prijs uit aan Nour Al Kuhaili, foto: Monique Shaw.

Uitreiking van prijs aan Nour Al Kuhaili.

Van harte gefeliciteerd! Waarom was je genomineerd voor de prijs?

“Dank je wel. Ik was genomineerd voor de prijs door iemand uit de universitaire gemeenschap. Mijn nominatie komt voort uit mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik vind het belangrijk om een stukje terug te geven aan de maatschappij en anderen daarin te ondersteunen. Dat doe ik op verschillende manieren. Zo was ik twee jaar voorzitter van de Taskforce QRS Leiden. De TaskForce zet zich in om een grote groep mensen te leren reanimeren. Dat is ontzettend belangrijk. Dit heeft het plezier voor onderwijs bij mij aangewakkerd. Daarom ondersteun ik ook geneeskundestudenten en medisch specialisten als student-assistent bij het doen van lichamelijk onderzoek en consultvorming. En heb ik geneeskundestudenten geholpen met vraagstukken over de laatste levensfase door mijn kennis uit de de masteropleiding Health, Ageing and Society in te zetten.”

Je zet je in voor meer inzet op leefstijl en kennis breed toegankelijk maken. Op welke manier?

“Student en Leefstijl (S&L) is een stichting die jaarlijks een cursus voor (bio)medische studenten en arts-assistenten organiseert. Wij helpen bijvoorbeeld hoe je dit in de behandelkamer kunt aanpakken. Daarnaast zetten wij ons in om dit nog beter te implementeren in het onderwijs. Wij geloven dat een betere toekomst begint met preventie, echter leren we te weinig over dit onderwerp in de geneeskundeopleiding. Kennis over leefstijl en preventie delen we ook met een breed publiek. Zo hebben we afgelopen maart een interview gedaan met het Leidsch Dagblad waarin leefstijl en obesitas centraal stonden.”

Diversiteit en inclusie is een ander punt waarvoor jij je sterk maakt. Waarom vind je dit zo belangrijk?

“Waar je best wel wat diversiteit hebt bij geneeskundestudenten, is het zo dat op weg naar medisch specialist die diversiteit minder wordt. Dit gebrek aan diversiteit kan leiden tot een minder representatieve artsenpopulatie. Mensen zijn zich hier vaak niet bewust van en weten misschien niet goed wat ze hier zelf aan kunnen doen.

Eén van mijn belangrijkste doelen is om die bekendheid te creëren. Dat doe ik samen met een nieuw netwerk binnen het LUMC van artsen, medisch specialisten, artsen in opleiding tot specialist en PhD-studenten. We werken mee aan een cultuur waarin bewustzijn en respect voor elkaars verschillende achtergronden het uitgangspunt is. Dat is heel breed, denk aan etniciteit, geslacht, gender en seksuele geaardheid. Onze focus ligt op de etnische en culturele diversiteit, maar wel met oog voor intersectionaliteit (wisselwerking tussen kenmerken die kunnen bijdragen aan verschillen in macht, ongelijkheid en privilege). Ook zijn er veel tools en handvatten beschikbaar via het Collectief voor Diversiteit en Inclusie in de Nederlandse Geneeskunde. Hier zet ik mij als voorzitter met alle plezier voor in.

Een diversere artsenpopulatie zorgt voor meer aandacht en begrip voor de verschillende achtergronden van patiënten. Zo is het in sommige culturen heel normaal om medische informatie niet alleen te ontvangen, maar met een familielid te bespreken. Voor artsen is het belangrijk dat je per persoon kijkt wie er voor je zit kijkt en welke cultuur en achtergrond zij meebrengen. Zo kun je verschillende patiënten beter helpen.”

Wat wil je meegeven aan studenten en collega’s?

“Ik denk dat het vooral belangrijk is om vragen te durven stellen, aan patiënten en aan collega’s. Het is onmogelijk om alles te weten. Dat moet je ook niet willen. Wees nieuwsgierig en wees niet bang om fouten te maken, want daar leer je alleen maar van. En mensen vinden het juist fijn dat je ernaar vraagt.

Ik hoop dat we over enkele jaren een representatieve artsenpopulatie voor onze multiculturele samenleving hebben en onderwijs hebben waar diversiteit en inclusie is verweven zit. Diversiteit en inclusie zijn bronnen van kracht. Mijn collega Raju Talwar heeft het heel mooi verwoord: ‘Diversiteit is uitgenodigd worden naar het feest, inclusie is gevraagd worden te dansen.’. Iedereen hoort erbij en mag zichzelf zijn. Laten we als studenten en artsen onze stem gebruiken voor datgene waar we in geloven.”

Mr. K.J. Cath-prijs

De jury van de Mr. K.J. Cath-prijs koos unaniem voor Nour. Vice-voorzitter college van bestuur van de Universiteit Leiden Martijn Ridderbos licht toe: “Haar werk heeft niet alleen een positieve impact binnen de universiteit, maar ook daarbuiten draagt het bij aan het positieve beeld van onze universiteit. Daarbij fungeert Nour als rolmodel voor andere studenten, in het bijzonder zij die als eerste van de familie hun weg naar de universiteit weten te vinden.”

De prijs is vernoemd naar mr. K.J. Cath, die in 1988 afscheid nam als voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Leiden. De universitaire gemeenschap draagt (groepen) studenten en/of medewerkers voor die met (ondersteuning van) onderzoeks- of onderwijsactiviteiten de Universiteit Leiden op een positieve manier over het voetlicht hebben gebracht.