LUMC Transplantatie Centrum koppelt patiëntenzorg aan nieuwste wetenschappelijke innovaties

2 augustus 2024
leestijd
In 1966 vond in Leiden de eerste niertransplantatie van Nederland plaats. Ook in 2024 vertolken we nog steeds een pioniersrol op het gebied van transplantatiekunde. Zo koppelt het LUMC Transplantatie Centrum patiëntenzorg aan de nieuwste wetenschappelijke innovaties.

Door: Douwe Biesma, voorzitter raad van bestuur

Het Transplantatie Centrum biedt zorg aan patiënten, die een lever-, alvleesklier, eilandjes-, of niertransplantatie moeten ondergaan. En net zoals deze buikorganen nauw met elkaar in contact staan, staan de betrokken afdelingen (Heelkunde, Maag-, Darm- en Leverziekten en Nierziekten) dat ook; daarbij is ook belangrijke inbreng van de afdelingen immunologie en pathologie en van de ziekenhuisapotheek. Bovendien vind je in Nederland geen ander centrum waar zorg, onderzoek en onderwijs zo sterk met elkaar verbonden zijn.

Patiënten profiteren van de goede samenwerking tussen medewerkers van verschillende disciplines. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke visite, de dagelijkse ronde van artsen langs de opgenomen patiënten. De samenwerking zorgt ook voor gecombineerde transplantaties als nier en lever-, nier en pancreas- en nier en eilandjes-transplantatie. Daarnaast streven we naar gepersonaliseerde zorg, waarbij we veel gebruikmaken van data en eHealth. Zoals het door patiënten laten doen van thuismetingen met behulp van de LUMC Care Box. Ook maakt het Transplantatie Centrum gebruik van een internationale databank, waarin allerlei multidisciplinaire data zijn samengebracht.

Nieuwste ontwikkelingen

Natuurlijk profiteren patiënten ook van het LUMC als onderzoeksinstituut. Onderzoeken die gedaan worden op het gebied van transplantatiegeneeskunde gaan hand in hand met de zorg voor patiënten in de kliniek. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen op het gebied van robotchirurgie. Inmiddels is de technologie zo ver dat een chirurg vanuit een console een operatierobot kan besturen. Dankzij deze precisiechirurgie zijn de snijvlakken minder groot, waardoor de patiënt sneller herstelt. De techniek zal binnenkort ook bij de meeste operaties van levende orgaandonoren worden toegepast.

Een ander voorbeeld van multidisciplinaire samenwerking is celtherapie. Zo lopen er meerdere studies met het toedienen van een celproduct gemaakt uit geherprogrammeerde stam- of immuuncellen aan patiënten met een nieuwe donornier. In de toekomst kan deze methode hopelijk leiden tot een behandeling die afstoting van de nier helpt voorkomen. Het LUMC heeft de kennis en faciliteiten om op hoog niveau cel-onderzoek te doen. Zo deden we eerder ook al succesvolle studies met stamcellen uit beenmerg.

Op het gebied van levertransplantaties richten onderzoekers zich onder meer op levercirrose en leververvetting. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft leververvetting, vaak ontstaan door leefstijl- en voedingsgewoonten. Zo’n vervette lever is niet geschikt voor donatie, dus onderzoeken we hoe we de lever kunnen ontvetten en geschikt kunnen maken voor transplantatie. Levercirrose kan leiden tot acuut-op-chronisch leverfalen (ACLF). Daarom kijken onze onderzoekers onder meer of ze op basis van kunstmatige intelligentie (AI) een betere voorspelling kunnen geven van ACLF.

Kwaliteit van leven

Bovengenoemde parels vormen een mooie weergave van de interdisciplinaire samenwerking binnen het Transplantatie Centrum. Samenwerking die leidt tot betere benutting van beschikbare donoren en langere overleving van transplantatieorganen; zo gaan nieren, die in Leiden getransplanteerd zijn, ruim 7 procent langer mee over periode van 10 jaar dan gemiddeld in Nederland. Dankzij onze jarenlange expertise en goede samenwerking tussen kliniek en laboratorium profiteren patiënten direct van baanbrekend onderzoek. Met de nieuwste inzichten en behandelingen verbeteren we niet alleen de zorg, maar ook de kwaliteit van leven voor onze patiënten.

Lees hier meer over het LUMC Transplantatie Centrum.