LUMC-studie basis voor volledig vergoeden van oefentherapie bij ernstige reumatoïde artritis

3 december 2024
leestijd
LUMC-onderzoek heeft geleid tot het volledig vergoeden van gepersonaliseerde langdurige oefentherapie bij mensen met ernstige reumatoïde artritis. Vanaf 1 januari 2025 wordt de therapie volledig vergoed vanuit de basisverzekering waarbij er geen maximum wordt gesteld aan het aantal behandelingen.

Reumatoïde artritis (RA) is een vorm van chronisch ontstekingsreuma. De ziekte kenmerkt zich door ontstekingen in meerdere gewrichten en verloopt bij iedereen anders. Naar schatting ervaren ongeveer 3.750 tot 4.500 Nederlanders de beperkende gevolgen van ernstige reumatoïde artritis in hun dagelijks functioneren. Zij zijn zonder hulp nauwelijks in staat om op te staan, lopen of zichzelf te verzorgen.

De standaardzorg voor RA-patiënten bestaat met name uit behandeling met medicatie. Uit eerder onderzoek blijkt dat oefentherapie de conditie, spierkracht, het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven van mensen met reumatoïde artritis verbetert. Of langdurige oefentherapie ook een positief effect heeft bij mensen met ernstige RA, was nog niet onderzocht.

Onderzoek naar effectiviteit oefentherapie

Het LUMC deed onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van langdurige en persoonsgebonden oefentherapie voor mensen met ernstige reumatoïde artritis. Onder begeleiding van speciaal getrainde fysio- of oefentherapeuten gingen 215 mensen met ernstig reumatoïde artritis aan de slag met de actieve oefentherapie. Deelnemers waren afkomstig uit 50 verschillende ziekenhuizen en meer dan 150 fysio- of oefentherapeuten waren bij het onderzoek betrokken. Het gepersonaliseerde behandelplan duurde minimaal een jaar.

Patiënten lopen en functioneren beter

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat patiënten mobieler worden en beter gaan functioneren in hun dagelijks leven. Het onderzoeksteam is heel trots dat het onderzoek direct een positieve impact heeft op mensen met ernstige reumatoïde artritis. "Dat is waar we uiteindelijk onderzoek voor doen."

De behandeling blijkt ook kosteneffectief. De hogere kosten die gepaard gaan met het gepersonaliseerde behandelplan worden grotendeels gecompenseerd door besparingen op andere zorgkosten.

Belangrijke stap

Het Zorginstituut heeft op basis van het succes van de LUMC-studie de minister geadviseerd om deze zorg te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. ReumaNederland heeft daarnaast succesvol gestreden voor de gepersonaliseerde aanpak zodat er geen beperkingen worden opgelegd bij het aantal behandelingen.

De minister heeft inmiddels het voorstel goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2025 zal de vergoeding vanaf de eerste behandeling, zonder maximum aan het aantal behandelingen, gaan gelden. Mensen met ernstige RA die zich afvragen of ze ook in aanmerking komen voor deze vergoeding kunnen meer informatie vinden op de website van ReumaNederland.

  • De studie is uitgevoerd in het kader van de "Procedure Voorwaardelijke Toelating tot het basispakket" in samenwerking met het Zorginstituut Nederland en gefinancierd door het Ministerie van VWS, ZonMw, ReumaNederland en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.
  • Het onderzoeksteam bestond uit prof.dr. Thea Vliet Vlieland, dr. Salima van Weelij, dr. Maaike Gademan, dr. Els van den Ende (St Maartenskliniek), dr. Wilfred Peter, drs. Max Teuwen en drs. Manja van Wissen. De economische analyse werd uitgevoerd onder leiding van Dr. Wilbert van den Hout.
  • Bij het onderzoek waren meerdere LUMC-afdelingen betrokken, waaronder orthopedie, revalidatie en fysiotherapie, reumatologie en biomedical datasciences.