LUMC start met leefstijlgesprekken 'Beter Gezond'

28 augustus 2024
leestijd
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start met het trainen van zorgpersoneel in het voeren van leefstijlgesprekken. Doel is patiënten doorverwijzen naar deskundigen buiten het ziekenhuis die mensen mede op weg kunnen helpen naar een gezonder leven.

Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland werkt het LUMC volgens de methode van het Beter Gezond-programma.

Martin Schalij, lid raad van bestuur: "Wij zien heel wat patiënten langskomen die beter gebaat zouden zijn bij zorg buiten de muren van ons ziekenhuis. Wij leveren de 'cure' maar de 'care' is even belangrijk. De zorg in Nederland zou niet alleen medisch moeten zijn, maar veel breder. Denk aan een buurthuis, een leefstijl coach, een mediator of schuldhulpverlener. Hiervoor willen we graag een gesprek aangaan met patiënten."

AI-simulatie

Het programma Beter Gezond is ontwikkeld in het Radboudumc en omvat een interactieve lesmodule voor zorgverleners in leefstijlgeneeskunde en gespreksvoering. Hierbij wordt gebruik gemaakt van AI-gestuurde simulatiepatiënten. De virtuele patiënten reageren op woorden, waardoor zorgverleners direct leren wat wel en niet effectief is in een gesprek. Naast het volgen van gesprekstraining kunnen zorgverleners leren hoe zij patiënten doorverwijzen via het online platform 'Beter Verwijs'. Dit platform maakt doorverwijzing mogelijk naar onder meer een leefstijlcoach, diëtist of bijvoorbeeld een stoppen-met-roken-programma. Daarnaast kunnen patiënten worden doorverwezen naar hulpverleners in het sociaal domein, zoals een welzijnscoach en schuldhulpverlener.

Gezonde veroudering

De medische zorg in Nederland staat onder grote druk. Er zijn meer ouderen dan jongeren, en deze ouderen worden ook steeds ouder ten opzichte van vorige generaties. De academische ziekenhuizen zijn daarom op zoek naar mogelijkheden om medische zorg zo lang mogelijk uit te stellen. Zo doet het LUMC ruim dertig jaar onderzoek naar gezonde veroudering binnen het Lang Leve Leiden-team en leidt de LUMC Health Campus Den Haag artsen op in de ouderengeneeskunde, sociale geneeskunde en medische antropologie. Alle aandacht is hierbij gericht op het bijdragen aan een gezonde levensverwachting.

Samen

Deelnemende ziekenhuizen aan het programma Beter Gezond zijn behalve het LUMC: Bravis Ziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, Ommelander Ziekenhuis, Radboudumc, Sint Maartenskliniek, VieCuri en Zuyderland Ziekenhuis.

Professor Dr. Jessica Kiefte – de Jong van de LUMC Health Campus: "Het Beter Gezond programma biedt ons de mogelijkheid om de juiste zorg op de juiste plek te organiseren. Alles draait om preventie en dat doe je samen."