LUMC-patholoog Daniëlle Cohen: 'Bescherm onze jeugd tegen de nicotine-industrie'

30 september 2024
leestijd
Soms zijn ze pas dertien jaar als ze beginnen met vapen. Zonder dat ze het door hebben raken ze verslaafd aan nicotine. De vijftienjarige Layera Renjaan is succevol met het afbouwen van haar nicotineverslaving en vertelt er samen met andere jongeren over in een video die de campagne nicotiNEE ondersteunt.

Daniëlle Cohen en Layera Renjaan op de bank in het SBS6-programma De Oranje Zondag.

Layera en LUMC-patholoog Daniëlle Cohen waren te gast in het programma De Oranje Zondag op SBS6 om te vertellen over de geniepige nicotineverslaving via vapen. Layera: "Er werd me gezegd, dat moet je ook proberen. Toen dacht ik: ik moet dat ook hebben en heb het geprobeerd. Ik dacht dat is vet en cool en ik was al snel verslaafd. De kick is het smaakje. En je hebt niet meer door dat je de hele dag hijsjes neemt."

Cohen en haar team willen kinderen beschermen tegen nicotine en zoekt hiervoor voortdurend media-aandacht en ze krijgt platform, zoals 29 september bij De Oranje Zondag met presentatrice Helen Hendriks en op 30 september in de uitzending van Radar op NPO 2 bij de AvroTros.

Cohen in De Oranje Zondag: "Het draait om nicotineverslaving en het is moeilijk voor scholen en ouders om hier tegendruk aan te geven. We moeten via wetgeving en handhaving de nicotine weghalen bij onze kids."
[Het artikel gaat door onder de video]

Video: Jongeren aan het woord over vapen

Video: Jongeren aan het woord over vapen

Wat is NicotiNEE?

De kern van het burgerinitiatief NicotiNEE is een verbod op de verkoop van alle nicotine houdende producten aan iedereen die geboren is vanaf 1 januari 2012. Deze maatregel gaat effect hebben vanaf 2030 als kinderen die in 2012 zijn geboren 18 jaar worden. Vanaf dat moment gaat elk jaar de leeftijdsgrens van het verkoopverbod met een jaar omhoog en ontstaat er een nicotinevrije generatie.

Toezicht noodzakelijk

Om deze wet effectief te maken, pleiten de artsen voor strenger toezicht op de verkoop van nicotineproducten. Ze dringen aan op de oprichting van een onafhankelijke toezichthouder die zich specifiek richt op de bescherming van jongeren tegen nicotineverslaving. "Als we het gebruik van nicotine door jongeren echt willen stoppen, moeten we de bestaande en nieuwe regels daarvoor nauwkeurig controleren en handhaven", zegt Cohen.

De campagne vraagt om brede steun vanuit de samenleving: deel de video en laat je stem horen! Samen kunnen we ervoor zorgen dat er een einde komt aan de schadelijke en verslavende producten van de tabaksindustrie en dat we werken aan een gezonde, nicotinevrije toekomst voor onze kinderen.

Kijk voor meer informatie op vapenjouwkeuze.nl.