Wetenschappelijk onderzoek LUMC behoort tot de wereldtop

21 oktober 2024
leestijd
Het wetenschappelijk onderzoek van het LUMC en de andere Nederlandse universitair medische centra kan zich meten met de absolute wereldtop. Dit blijkt uit onderzoek van het Centre for Science and Technology Studies en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Wetenschappelijk onderzoek is de drijvende kracht achter zorginnovatie voor complexe of zeldzame aandoeningen. Het is daarom meer dan ooit belangrijk om te blijven investeren in onderzoek en innovatie.

Unieke situatie

De kracht van het LUMC zit in de dagelijkse verbinding van de vier kerntaken onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg en valorisatie. Deze unieke situatie stelt LUMC-experts in staat om onderzoek te doen over de gehele breedte van de onderzoeksketen: van onderzoek op enkele cellen, organen op een chip of proefdieren tot patiëntgebonden onderzoek en grote internationale klinische studies. De resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden gepubliceerd in wetenschappelijke vakbladen en dragen bij aan nieuwe ontwikkelingen in de zorg. En met succes! De umc's zijn samen verantwoordelijk voor 40% van alle wetenschappelijke publicaties binnen Nederland.  Zo leveren zij een grote bijdrage aan Nederland als kennisland.

Samenwerken is versnellen

Het LUMC onderzoekt en werkt aan innovaties om behandelingen van patiënten met complexe of zeldzame aandoeningen te verbeteren. Hiervoor is samenwerken op internationaal niveau van groot belang. Binnen één land zijn er namelijk vaak te weinig patiënten om betrouwbare wetenschappelijke conclusies te trekken. LUMC-experts werken daarom samen in bijvoorbeeld Europese Referentie Netwerken (ERN). De uitkomsten van het gezamenlijk onderzoek leiden naar nieuwe inzichten die op hun beurt weer kunnen leiden tot nieuwe behandelingen. 

Daarnaast werkt het LUMC veel samen met verschillende zorginstellingen en onderwijsinstituten en is het LUMC onderdeel van het Leiden Bioscience Park (LBSP). Het LBSP is het grootste ecosysteem van Nederland op het gebied van life science & health. Door samen te werken en onderzoeksfaciliteiten, kennis en expertise te delen, versnellen de samenwerkingsverbanden het wetenschappelijk onderzoek.

Meten is weten

Er zijn verschillende manieren om te meten hoe belangrijk een wetenschappelijke publicatie is. Een voorbeeld is de citatiescore. Deze score toont aan hoe vaak andere onderzoekers naar het LUMC-onderzoek verwijzen. Hoe meer verwijzingen, hoe hoger de citatiescore, hoe meer invloed het onderzoek heeft.

Ook kan je de citatiescore vergelijken met het wereldwijde gemiddelde. Dit heet de Mean Normalisation Citation (MNC) Score. Een MNC-score van 1 komt overeen met het wereldgemiddelde. Een score van twee betekent dat een publicatie twee keer zo vaak is geciteerd dan het wereldgemiddelde. Uit analyses blijkt dat het LUMC met een score van 1.88 ver boven het wereldgemiddelde zit en zich kan meten met Europese en Amerikaanse topinstituten.

Open Access

De umc's nemen deel aan het nationale programma 'Open Science'. Het doel van het programma is om publicaties, data, software en andere vormen van wetenschappelijke informatie in een zo vroeg mogelijk stadium te delen met andere onderzoekers en voor hergebruik beschikbaar te stellen. Een belangrijk onderdeel van Open Science is 'open access'.

Open access staat voor toegang tot wetenschappelijke informatie zonder kosten voor de lezer. Door bewust de onderzoeksresultaten te publiceren in open acces-tijdschriften, maken we deze toegankelijk voor onderzoekscentra over de hele wereld. Ook voor diegene die minder financiële middelen hebben. 87% van de umc-publicaties in 2021 waren gepubliceerd in open acces-tijdschriften. Een mooie stijging ten opzichte van de voorgaande meting in 2018 waar nog maar 70% van de umc-publicaties open acces waren.

Maatschappelijke impact

De belangrijkste uitkomst van wetenschappelijk onderzoek is dat het een bijdrage levert aan de maatschappij. We noemen deze impact op de maatschappij, valorisatie.

Een vorm van valorisatie is bijvoorbeeld het aanvragen van een patent op basis van wetenschappelijke resultaten. Of het opzetten van een startup bedrijf dat de techniek verder gaat ontwikkelen. Het LBSP huisvest de meeste biowetenschappelijke startups in Nederland en is daarmee een belangrijk onderdeel van de Nederlands kenniseconomie.

Andere vormen van valorisatie zijn bijvoorbeeld het formuleren van een nieuwe richtlijn in de behandeling van een ziekte of het opmaken van beleidsdocumenten. Maar ook het delen van wetenschappelijk kennis met het grote publiek en daarmee de bewustwording wat betreft de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen te vergroten, zijn een vorm van valorisatie.

Laat wetenschap werken

Wetenschappelijk onderzoek is zonder twijfel de motor voor zorginnovatie. De kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek binnen het LUMC is van het allerhoogste niveau. Door samen te werken en kennis en onderzoeksresultaten te delen met de wereld, versnellen LUMC-onderzoekers het wetenschappelijk onderzoek naar complexe en zeldzame ziekten. Het is belangrijk om te blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek. Zodat we nu, en in de toekomst, patiënten kunnen blijven helpen met de allernieuwste behandelingen.

Meer lezen?

Op de website van de NFU vind je meer informatie over wetenschappelijk onderzoek van de UMC’s en het rapport Research Impact of the Dutch University Medical Centers 2024.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Infographic kwaliteit onderzoek LUMC.png