Delegatie VWS bezoekt LUMC en Leiden Bio Science Park

5 juni 2024
leestijd
Maandag 3 juni ontving het LUMC bezoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), namelijk de Secretaris Generaal Siebe Riedstra en directeur Geneesmiddelen en Technologie, Karla van Rooijen. Samen met onze partners van de Gemeente Leiden, Universiteit Leiden en de Stichting Leiden Bio Science Park hebben wij het bezoek aan het grootste ecosysteem van Nederland op het gebied van life science & health - het Leiden Bio Science Park - georganiseerd.

Bezoek grootste cluster life science & health Europa

Het programma stond in het teken van de verbindende kracht tussen de verschillende partners op het Leiden Bio Science Park: innovatie op het gebied van life science & health. De unieke samenstelling op het park van hoogwaardig onderwijs, onderzoek, zorg en bedrijfsleven laat zien dat innovatie wordt gestimuleerd door publiek-private samenwerking. Het LUMC is er trots op deel uit te maken van dit unieke ecosysteem en kijkt uit naar de toekomstige publiek-private samenwerkingen. Zo blijven we samen innoveren voor het verbeteren van de gezondheidszorg en de gezondheid van mensen.

Agenda

Voorzitter van de raad van bestuur van het LUMC Douwe Biesma presenteerde de nieuwe strategie 2024-2028 van het LUMC ‘Door gezondheid gedreven’. Eén van de focuspunten in de nieuwe strategie is de samenwerking binnen het Leiden Bio Science Park, naar aanleiding van dit speerpunt werden er drie onderwerpen gepresenteerd:

 

  • Regeneratieve geneeskunde met een toelichting van Ton Rabelink
    Ton Rabelink (hoogleraar en afdelingshoofd Interne Geneeskunde) presenteerde de grote stappen in het LUMC op het gebied van cel- en gentherapie. De ontwikkeling van de faciliteit NecstGen en grote investeringen door het LUMC werpen zijn vruchten af. In het licht van internationale ontwikkelingen en voor de betaalbaarheid van therapieën is een nog stevigere rol wenselijk, en daar hebben we het ministerie bij nodig.

  • Baanbrekende ontwikkelingen binnen Reumatologie door Tom Huizinga
    Tom Huizinga (hoogleraar en afdelingshoofd reumatologie) presenteerde de ontwikkelingen binnen de Reumatologie gedurende zijn loopbaan. In zijn wachtkamer zaten veertig jaar geleden de patiënten veelal in rolstoelen. Inmiddels wachten zijn patiënten in normale stoelen. De toekomst heeft nog een lonkender perspectief voor zijn patiënten. Door de unieke combinatie van samenwerkende specialismen kunnen reumapatiënten worden genezen. Een bijzondere ontwikkeling, waar we elke dag aan werken, die veertig jaar geleden onbereikbaar was.

  • ‘First in man studies’ met Geert Jan Groeneveld (Centre for Human Drug Research)
    Geert Jan Groenveld (CEO CHDR) presenteerde de omvang van het geneesmiddelenonderzoek in Leiden, ontstaan uit het bijzondere ecosysteem van het LUMC, de universiteit Leiden en het Leiden Bio Science Park. Het CHDR is in 1987 voortgekomen als spin-off van uit het LUMC en is gespecialiseerd in innovatieve ‘early stage’ geneesmiddelenonderzoek. Naast de samenwerking met het LUMC werkt het CHDR ook in opdracht van farmaceutische bedrijven en biotechnologische bedrijven. De studies worden zowel met gezonde proefpersonen als met patiënten gedaan, met als doel om nieuwe geneesmiddelen zo snel mogelijk bij de patiënt te brengen. Ook lichtte Geert-Jan Groeneveld toe dat het geen falen is als in een vroeg stadium wordt ontdekt dat een potentieel geneesmiddel niet werkt. De zoektocht naar een naar een werkend geneesmiddel is in een vroege fase adaptiever.

 

Na de aftrap in het LUMC volgde een tour langs Naturalis, de Biotech Training Facility, BioPartner en tot slot de nieuwe Science-faciliteit van de Universiteit Leiden. Deze tour laat zien dat zowel mbo- hbo- als wo-opleidingen volop betrokken zijn bij het Leiden Bio Science Park. Ook zijn er steeds meer dwarsverbanden door de groei van start-ups, scale-ups en gevestigde bedrijven en (kennis-)instellingen.

Het was een veelzijdige middag. Samen met aanwezigen van Gemeente Leiden, Universiteit Leiden, Johnson & Johnson, Centre for Human Drug Research (CHDR) en de Stichting Leiden Bio Science Park zijn we als LUMC zeer positief over de (continue) belangstelling van deze en andere ministeries voor de innovatie op het Leiden Bio Science Park.