Bevorderen van gezondheid: vertegenwoordiging provincie Zuid-Holland op bezoek

23 december 2024
leestijd
Gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen van de provincie Zuid-Holland heeft op woensdag 18 december meer inzicht gekregen in hoe het LUMC op het Leiden Bio Science Park en de Health Campus Den Haag samenwerkt op het gebied van gezondheid. Met diverse projecten en programma’s draagt het LUMC bij aan het bevorderen van gezondheid en het genezen van ziekte door innovatie.

Gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen is lid van het dagelijks bestuur van de provincie. De provincie onderschrijft zelf ook de titel van onze LUMC-strategie ‘Door gezondheid gedreven’ door voor zichzelf een rol te zien in de versnelling van invoering van effectieve gezondheidsinterventies.

Samenwerkingen

Frida van den Maagdenberg, lid raad van bestuur, van het LUMC, lichtte de drie speerpunten van het LUMC toe: regeneratieve geneeskunde, population health en datagedreven healthcare & AI. Belangrijk voor het LUMC daarbij is samenwerking met onze partners. Dit gaat onder meer over de snelst groeiende campus van Nederland, het Leiden Bio Science Park, en de Health Campus Den Haag.

Andrea Evers, hoogleraar Gezondheidspsychologie, heeft binnen Healthy Society laten zien waar de samenwerking Leiden, Delft en Rotterdam; Medical Delta en provincie mooie stappen zetten en zowel in de regio als de provincie de onderlinge verbinding verder groeit. Jessica Kiefte-de Jong, hoogleraar Population Health met aandacht voor leefstijl- en levenslooponderzoek, deelde diverse voorbeelden van interdisciplinaire samenwerkingen in Leiden en Den Haag, zoals het bevorderen van gezond gedrag met mensen met een lagere sociaal-economische positie of het initiatief ‘Haagse vaten’ van artsen om de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten goed af te stemmen met de juiste zorg op de juiste plek.

The Box

Ook is Mariëtte van Leeuwen heel enthousiast geworden over ‘The Box’, toegelicht door Douwe Atsma. Hij is hoogleraar Cardiologie, in het bijzonder innovatieve cardiovasculaire zorgconcepten. Dit is een doos met daarin meetapparatuur waarmee patiënten thuis hun bloeddruk meten, een hartfilmpje maken of hun arts spreken via een digitaal spreekuur. Het zijn maatwerk boxen, zodat afhankelijk van de behoefte de juiste middelen worden ingezet. Aan patiënten wordt uitgelegd dat je de bloeddruk kunt beïnvloeden door gezond te leven. Als ze gezonde maaltijden eten, genoeg stappen zetten en op tijd gaan slapen, zien ze de meetwaarden verbeteren. Via hun smartphone worden die meetwaarden doorgestuurd naar het Medical Service Centre van het LUMC. Dit geeft een gerust gevoel en hiermee voorkom je onnodige bezoeken. Niet alleen voor patiënten, ook voor medewerkers die willen werken aan hun gezondheid is dit aanbod interessant. De reacties en uitkomsten bij het LUMC zijn zeer positief.

Factoren die bijdragen aan een lang en gezond leven

Eline Slagboom, hoogleraar Moleculaire Epidemiologie, sprak over factoren die bijdragen aan een lang en gezond leven, en wat we doen met die kennis in de praktijk. Een deel van gezond ouder worden is erfelijk waaronder een betere stofwisseling, immuniteit en minder chronische ontsteking, maar veelal is ook afhankelijk van onder meer beweging, voeding, roken, alcohol, slapen, stress en leefomgeving. Zo levert High intensity Interval Training (HIIT) sneller en meer aantoonbare gezondheidswinst op dan bijvoorbeeld wandelen. Met concrete projecten en adviezen zetten we erop in om mensen met name vanaf 55+ met begeleiding hiervoor naar de sportschool te krijgen.

Mooi aanvullend voorbeeld komt van David van Bodegom, bijzonder hoogleraar Vitaliteit in een verouderende populatie, die sinds 2016 betrokken is bij het stimuleren van zogenoemde Vitality Clubs clubs waar 55-plussers zelf sportactiviteiten organiseren. Inmiddels zijn er zo'n dertig van dergelijke clubs, verspreid over heel Nederland. Dit initiatief heeft Van Bodegom ooit gezien in Ulft, is daar nog steeds groeiende en ook in Leiden en de provincie. Het is een gratis activiteit en zorgt bovendien voor meer ontmoeting en verbinding.

Diëtiek en voeding

Het laatste gesprek van de middag was met Hanno Pijl over diëtiek en voeding. Pijl is hoogleraar Diabetologie, in het bijzonder de neuro-endocriene regulatie van diabetes en overgewicht. Hij startte met cijfers: Nederlanders boven de 65 jaar hebben op dit moment gemiddeld maar liefst twee chronische aandoeningen. Pijl maakt zich sterk voor het actiever werken aan een goede gezondheid en dat hier stevige keuzes voor nodig zijn: “Ouder worden hoeft niet met slechte gezondheid samen te gaan.”. Het verbaast hem dat er eigenlijk niet veel radicaler ingezet wordt op gezondheid omdat het zoveel leed en kosten bespaart, en zoveel meer energie aan het leven toevoegt.

Wij danken Mariëtte en haar team voor de komst naar het LUMC.

Foto's: Barbra Verbij

imagehg6be.png



Door gezondheid gedreven.png