Onderzoek naar minder belastende methode om uitzaaiingen maagkanker op te sporen
Op de foto van links naar rechts: dr. Luuk Hawinkels, prof. Lioe-Fee de Geus-Oei, dr. Dennis Vriens, dr. Marije Slingerland, dr. Stijn Crobach, dr. Wilma Mesker, prof. Jelle Goeman, dr. Henk Hartgrink en dr. Vera Kemp
Uitzaaiingen opsporen
In Nederland krijgen ongeveer 1.550 mensen per jaar de diagnose maagkanker. Patiënten met lokaal gevorderde maagkanker krijgen verschillende onderzoeken, waaronder een gastroscopie, een CT-scan, een FDG-PET/CT-scan (de zogenaamde suikerscan) en een (diagnostische) kijkoperatie. Deze zijn bedoeld om uitzaaiingen op te sporen.
Risico’s
Hoogleraar radiologie Lioe-Fee de Geus-Oei: “De CT- en de suikerscan missen echter vaak uitzaaiingen, vooral van tumoren met een laag suikerverbruik. Met de kijkoperatie kunnen we klompjes kankercellen, die los in het slijmvlies van de buikholte zitten, opsporen. Het nadeel is echter, dat deze ingreep risico’s geeft op complicaties en op verspreiding van kankercellen. Daarnaast kan deze methode geen uitzaaiingen buiten de buikholte opsporen. Er is daarom behoefte aan een betrouwbare, niet-chirurgische diagnostische methode, die alle uitzaaiingen in het gehele lichaam kan opsporen,”
Recente ontdekking FAPI-moleculen
Er zijn recentelijk (FAPI) moleculen ontdekt, die gebruikmaken van een eiwit dat alleen in kankercellen en niet in gezonde cellen voorkomt. We onderzoeken of we met behulp van deze moleculen en een PET-scanner lokaal gevorderde maagkanker betrouwbaar op kunnen sporen, zonder dat er een chirurgische ingreep nodig is. Ook onderzoeken we of deze scan minder belastend is voor patiënten. Ongeveer 250 patiënten met lokaal gevorderde maagkanker die geschikt zijn voor een operatie kunnen deelnemen aan dit onderzoek.”
Verwachting uitkomsten
De verwachting is dat FAPI-PET/CT het aantal diagnostische kijkoperaties en het aantal niet-zinvolle maagoperaties aanzienlijk zal verminderen. De Geus-Oei: “Hopelijk leidt dit tot minder belasting voor de patiënt, optimalisering van het behandeltraject met een betere uitkomst, een betere kwaliteit van leven en een kostenbesparing in de gezondheidszorg.”
Lees hier het persbericht van KWF Kankerbestrijding.