Oogmelanoom beter vast te stellen dankzij nieuwe MRI-technieken
Radioloog Teresa Gonçalves Ferreira.
De nieuwe technieken zijn mede voortgekomen uit het promotieonderzoek van radioloog Teresa Gonçalves Ferreira. Zij focuste zich op oogmelanoom en ooglidtumoren. Een ander belangrijk onderdeel in haar onderzoek was het onderscheiden van kwaadaardige tumoren en inflammatoire aandoeningen (ontstekingen) in de oogkas. Die laatste twee aandoeningen worden regelmatig met elkaar verward.
Het mooie is dat de resultaten direct voordelen bieden aan de patiënt. Zo leiden de MRI-beelden tot betere diagnoses én behandelingen. Bovendien kan de toepassing ervan ingrepen als een biopsie of oogverwijdering in sommige gevallen voorkomen.
Leren uit de praktijk
Gonçalves Ferreira werkt al zeventien jaar als radioloog in het LUMC. Ze zag in de praktijk dat de diagnostiek van oogtumoren standaard gebeurde met behulp van optische technieken en echografie. Die manieren boden niet altijd 100 procent uitsluitsel. Als alternatief om oogkanker (oogmelanoom) goed in beeld te brengen, kwam de radioloog uit bij MRI. Alleen bestonden daar nog geen goede protocollen voor. "Tot zeven jaar geleden lukte het niet om goede MRI-beelden van het oog te krijgen. Dat komt onder meer doordat het oog beweegt. En omdat er veel botten rond het oog zitten die het beeld verstoren", vertelt ze.
Samen met een multidisciplinair team lukte het haar om mooie MRI-beelden van het oog te maken. Gonçalves Ferreira: "De beelden zijn veel preciezer. Daardoor kunnen we nu met veel meer vertrouwen zeggen of het inderdaad om een oogmelanoom gaat of niet. Ook kunnen we de tumor nauwkeuriger meten en de uitbreiding van een tumor bepalen. Daarnaast kunnen we beter onderscheid maken tussen een inflammatoire aandoening en een kwaadaardige tumor: ziektes die om hele andere behandelingen vragen."
Behalve van het oog en de oogkas lukte het ook om betere MRI-beelden van het ooglid te maken. Daardoor kan de uitbreiding van een kwaadaardige ooglidtumor nauwkeuriger in beeld worden gebracht. "Dat is belangrijk, omdat het bepaalt of alleen de tumor wordt verwijderd of ook het oog en de oogkas eruit gaan."
LUMC zet de standaard
Samen met natuurkundige dr. Jan-Willem Beenakker (Oogheelkunde en Radiologie) heeft Gonçalves Ferreira protocollen opgesteld voor het gebruik van MRI bij het opsporen van tumoren in het oog of het ooglid. Ook zijn in het LUMC gemaakte MRI-beelden van die tumoren opgenomen in de laatste editie van de 'WHO Classification of Tumours of the Eye'. Dat boek wordt door pathologen gezien als gouden standaard voor het diagnosticeren van oogtumoren.
Inmiddels is er ook vanuit het buitenland aandacht voor het gebruik van MRI bij het diagnosticeren van oogziekten. "Centra in verschillende landen zijn bezig onze protocollen te implementeren", zegt de radioloog. "We hebben een standaard gezet."