Marike Broekman benoemd tot hoogleraar translationele neuro-oncologie

6 september 2023
leestijd
De vooruitzichten voor patiënten met een kwaadaardige hersentumor zijn helaas vaak nog erg somber. Er is dringend behoefte aan nieuwe strategieën voor behandeling en diagnose. Daar wil prof. Marike Broekman zich voor inzetten: betere vooruitzichten voor patiënten met een hersentumor. Per 1 augustus is zij benoemd tot hoogleraar translationele neuro-oncologie.

Nieuwe therapieën en strategieën voor diagnose

Broekman: "Als neurochirurg opereer ik veel patiënten met een glioblastoom, de meest kwaadaardige primaire hersentumor. Helaas is de prognose van deze patiënten nog steeds zeer slecht. Er is dringend behoefte aan nieuwe therapeutische strategieën. De afgelopen jaren heeft mijn onderzoek zich daarom gericht op het ontwikkelen van nieuwe therapieën en strategieën voor diagnostiek voor deze tumoren."

"We hebben onderzocht hoe glioblastomen de afweercellen van de hersenen veranderen en vonden dat deze de tumor gaan ondersteunen. Door een specifiek molecuul dat betrokken is bij deze verandering van de afweercellen te blokkeren, groeien de tumoren minder goed."

Doel: betere uitkomsten voor patiënten met hersentumoren

"De komende jaren onderzoeken we deze potentiële target voor therapie verder en proberen we op vergelijkbare wijze nieuwe targets te identificeren en te valideren.”, vertelt Broekman. “Daarnaast houden we ons bezig met de vraag hoe we (nieuwe) therapieën het best bij de tumoren kunnen krijgen, waarbij we onder andere onderzoeken of focused ultrasound bij kan dragen aan het beter behandelen van de tumoren. Op deze manier hopen we de uitkomsten van patiënten met hersentumoren te verbeteren."

Achtergrond en ervaring

Marike Broekman heeft haar opleidingen Geneeskunde en Rechten gevolgd aan de Universiteit Utrecht. Haar promotieonderzoek voerde zij uit in Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School, waarop zij aan de Universiteit van Utrecht promoveerde. De titel van haar proefschrift (2006) luidt: ‘AAV vectors as gene delivery vehicles in the central nervous system’.

Vervolgens specialiseerde zij zich tot neurochirurg in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en deed zij een post-doctoraal fellowship aan Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School. Na haar specialisatie tot neurochirurg werkte zij als staflid in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en als visiting professor aan Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School. Sinds 2018 is zij werkzaam als neurochirurg in Haaglanden Medisch Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Broekman zit in de board van de European Association for Neurosurgical Societies. Ook is zij is de vice-voorzitter van de wetenschappelijke raad van Kika en vice-voorzitter van de Raad Medische Wetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen. Daarnaast zit zij in de redactieraad van Acta Neurochirurgica en Brain and Spine.