Zomerdrukte op de vaccinatiepoli: ‘Win het juiste advies in’
Op de vaccinatiepoli geven we advies over jouw reis. Is het bijvoorbeeld zinvol om je te laten vaccineren voor een vakantie? Dat kan van veel dingen afhangen. Bijvoorbeeld van de duur van de reis, of het gebied waar je naartoe gaat. Het belangrijkste is echter je eigen gezondheid. Gebruik je bijvoorbeeld medicijnen, ben je al wat ouder of heb je een allergie? Dat zijn allemaal zaken die invloed kunnen hebben op je reis.
Bij reizigers in Leiden en omgeving zijn dit jaar bestemmingen als Costa Rica, Zuid-Afrika, Indonesië en Thailand erg populair. Voor deze verre vakantiebestemmingen wordt vaak advies bij ons gevraagd. Ga je dichter bij huis op vakantie? Dan is het ook verstandig om de juiste informatie in te winnen. Ook in Europa komen namelijk infecties voor waartegen jij jezelf kunt beschermen, zoals de tekenencefalitis.
Wat is tekenencefalitis?
Tekenencefalitis staat ook wel bekend als frühsommer meningoenzephalitis (FSME) in het Duits en Tick-borne encephalitis (TBE) in het Engels. Er zijn drie subtypes van het virus: het Europese, het Siberische en het Far Eastern subtype. Het virus dat tekenencefalitis kan veroorzaken wordt meestal overgebracht via een geïnfecteerde teek, maar kan ook worden overgedragen door het drinken van ongepasteuriseerde melk.
Na de beet van een geïnfecteerde teek krijgen de meeste mensen geen klachten (asymptomatische infecties). Bij personen die symptomen ontwikkelen verloopt de ziekte van mild tot ernstig, mede afhankelijk van het subtype waarmee je geïnfecteerd bent. Bij de reizigersadvisering maken we onderscheid tussen het Europese gebied (met het Europese subtype) en het Aziatische gebied (met de Siberische en Far Eastern subtypes).
Wat kun je doen tegen een tekenbeet?
Controleer jezelf en je reisgenoten goed na een wandeling door de natuur. Teken zijn niet altijd even goed zichtbaar. Dit omdat ze vaak nog zo klein zijn als een speldenknopje en houden van vochtige warme plekjes, zoals de plooi van de huid. Wil je een tekenbeet liever preventief voorkomen? Dan kan het helpen om je in te smeren met een anti-muggenmiddel waar deet in zit. Ook teken houden hier niet van, waardoor de kans op een beet kleiner is. Toch is het geen volledige garantie. Blijf jezelf daarom altijd controleren na een wandeling door de natuur. Tref je een teek aan? Zorg er dan voor dat deze volledig wordt weggehaald.
Kitty Suijk is werkzaam bij de polikliniek Infectieziekten van het LUMC.
Wil je meer weten over de risico’s van een tekenbeet, of ga je binnenkort op vakantie en wil je graag persoonlijk advies over de reis? Kijk dan op: www.vaccinatiepolilumc.nl.