Wait & See: darmkanker behandelen zonder operatie?
Samen met een Europees netwerk onderzoekt het LUMC of en wanneer de keuze gemaakt kan worden om geen operatie uit te voeren, zonder dat dit de levensverwachting van de patiënt nadelig beïnvloedt.
Bij patiënten die kwaadaardige tumoren of poliepen in hun darm hebben wordt in veel gevallen gekozen om een deel van de darm te verwijderen. Dit is een effectieve behandeling, maar niet geheel zonder risico’s. Het herstel vergt vaak enige tijd, zeker bij oudere en kwetsbare patiënten. Bovendien treden er soms complicaties op, zoals lekkage van de nieuw gemaakte darmverbinding. In dat geval moeten patiënten nogmaals geopereerd worden en krijgen zij mogelijk een stoma. Samen met nationale en internationale expertteams onderzoekt het LUMC welke behandeling passend is en bij welke patiënten de operatie veilig achterwege gelaten kan worden.
Operatie niet altijd nodig
Voor deze zogenoemde orgaansparende behandeling is goede en nauwkeurige diagnostiek van groot belang. “Hierdoor kunnen we een behandeling op maat aanbieden”, legt Koen Peeters, oncologisch chirurg, uit. “Het is belangrijk dat we de reactie op een voorbehandeling goed inschatten. Bij sommige patiënten is de reactie op de voorbehandeling met radiotherapie en chemotherapie namelijk goed genoeg om van een operatie af te zien.” Volgens Peeters zijn ervaring en toewijding van het gehele behandelteam van cruciaal belang. Radiologen en maag-, darm-, leverartsen maken een essentieel onderdeel uit van dit team: “door goed samen te werken kunnen we de juiste patiënten selecteren die voor surveillance in aanmerking komen”.
Wait & See
Deze strategie, ook wel ‘Wait & See’ genoemd, heeft het voordeel dat in sommige gevallen de darm gespaard kan blijven. Dat betekent dat ongewenste gevolgen van een operatie, zoals incontinentie of seksuele problemen, steeds minder vaak voorkomen. Op internationaal niveau geeft Leiden leiding aan het International Watch & Wait consortium dat alle gegevens van endeldarmkankerpatiënten uit diverse expertisecentra wereldwijd verzameld in een database.
Bevolkingsonderzoek
Sinds de introductie van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2014 worden er steeds vaker vroege vormen van darmkanker vastgesteld. Volgens Jurjen Boonstra, MDL-arts, hoeven lang niet alle patiënten doorverwezen te worden naar de chirurg voor een operatie. “Door nieuwe technieken kan de MDL-arts vaker dan voorheen vroege vormen van darmkanker herkennen en verwijderen. We gaan het gesprek aan met de patiënt, en kunnen zo regelmatig een darmoperatie voorkomen die soms te belastend is voor een patiënt.”
Wil je meer weten over darmkanker? Op dinsdag 22 maart om 12:00 beantwoorden Koen Peeters en Jurjen Boonstra al jouw vragen over darmkanker via een live spreekuur op Facebook en Instagram. Volg het LUMC op onze socials en hopelijk tot 22 maart!