Nieuwe hoogleraar trombose en hemostase
Voor zijn aanstelling tot hoogleraar heeft Klok al veel onderzoek gedaan naar de beste manier om veneuze trombose in het been (trombosebeen) of in de longen (longembolie) vast te stellen. Daarbij kijkt hij onder andere naar strategieën om complicaties bij patiënten met veneuze trombose zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen. Ook heeft hij gewerkt aan het meetbaar maken van de kwaliteit van zorg op dit gebied.
Klachten trombosepatiënten inzichtelijk maken
De onderzoeksgroep van Klok heeft evaluatiemethoden ontwikkeld om het herstel van trombosepatiënten met bijkomende klachten inzichtelijk te maken. Daardoor is het voor patiënten tegenwoordig makkelijk om restklachten te bespreken tijdens het doktersbezoek en volgt er vaker een meer gerichte en doelmatige behandeling. Verder kwam de onderzoeksgroep er samen met collega’s van de Intensive Care achter dat veel COVID-19 patiënten aan de beademing trombose ontwikkelen. Een publicatie tijdens de pandemie zorgde voor wereldwijde bekendheid van deze complicatie en aanpassing van internationale richtlijnen.
Daarnaast ontwikkelde Klok samen met collega’s een methode om oude van verse stolsels te onderscheiden. Er zijn regelmatig patiënten met verdenking op een tweede of derde trombose, waarbij de echo of de CT-scan geen uitsluitsel biedt. Met behulp van een speciale MRDTI-scan kan dat tegenwoordig wel. Hierdoor kan terugkerende trombose regelmatig alsnog uitgesloten worden, en kan worden afgezien van behandeling met medicatie.
Verwijscentrum acute longembolie
De komende jaren richt Klok zich op het verder ontwikkelen van optimale nazorg voor mensen met veneuze trombose. Daarbij legt hij de focus op goede zorguitkomsten en de best mogelijke kwaliteit van leven voor de patiënt. Verder doet hij onderzoek naar de oorzaak, preventie en de behandeling van trombose bij COVID-19 patiënten, en de ontstaanswijze van trombose in de longen van deze patiënten.
Tenslotte maakt Klok zich sterk voor het verbeteren van de acute zorg voor ernstig bedreigde patiënten met longembolie. “Het LUMC heeft een acuut longembolie response team (ALERT) dat beschikt over alle moderne behandeltechnieken. Eén van mijn doelstelling is dat het LUMC een regionaal verwijscentrum wordt voor patiënten met complexe trombose in het algemeen en specifiek voor patiënten met een ernstig bedreigde longembolie”, vertelt hij. “Vanuit het LUMC coördineren we al vele jaren nationale studies voor patiënten met veneuze trombose. Die rol gaan we verder uitbouwen waarbij we ook studies met kathetergeleide interventies willen uitrollen in Nederland.”
Meer weten over het onderzoek van Erik Klok? Bekijk dan zijn hooglerarenpagina op de website van de Universiteit Leiden.