Nieuwe hoogleraar technische innovaties voor nierpatiënten
Rotmans werkt sinds 2011 als internist-nefroloog op de afdeling Interne Geneeskunde. Sinds 2018 is hij opleider van de differentiatie Nierziekten binnen de opleiding tot internist in de Onderwijs- en Opleidingsregio (OOR) Leiden. Daarnaast is hij sinds 2021 hoofd van de subafdeling Nierziekten.
Vaattoegangscomplicaties
De nieuwe hoogleraar doet onderzoek naar de vasculaire nefrologie. Binnen dit thema richt hij zich op de vaattoegang voor hemodialyse. Patiënten met chronisch nierfalen zijn afhankelijk van nierfunctie-vervangende behandeling zoals dialyse of transplantatie. “Een groot deel van de patiënten wordt behandeld met hemodialyse. Het bloed van de patiënt wordt hierbij drie keer per week gezuiverd door een kunstnier”, legt Rotmans uit. “Hiervoor is toegang nodig tot de bloedbaan om het bloed naar de kunstnier te transporteren en vice versa.”
De functionaliteit van de huidige vaattoegangsopties is zeer beperkt. Patiënten moeten vaak herhaaldelijk een ingreep ondergaan om complicaties te verhelpen. Een veel voorkomende complicatie is het ontstaan van vaatvernauwingen, die kunnen leiden tot trombose en de afsluiting van de vaattoegang. Het bloed kan daardoor niet naar het dialyseapparaat worden geleid. “Dit ontstaat door de hoge snelheid waarmee het bloed door de vaattoegang stroomt”, vertelt Rotmans. “Tegelijkertijd is dat nodig om dialyse zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.”
Betere kwaliteit van leven
Rotmans gaat de komende jaren daarom nieuwe behandelingen onderzoeken die de functionaliteit van de vaattoegang moeten verbeteren. “Een voorbeeld hiervan is een dynamische arterioveneuze fistel, waar ik momenteel samen met onderzoekers van de TU Delft aan werk. Dit is een vaattoegang waarin we de stroomsnelheid van het bloed kunnen verlagen tussen behandelingen in. Zo hopen we de doorgang langer werkzaam te houden.”
Volgens Rotmans is een groot deel van de ziekenhuisopnames van dialyse patiënten gerelateerd aan vaattoegangscomplicaties. “Deze opnames en behandelingen hebben niet alleen een grote impact op patiënten, maar dragen ook bij aan de zeer hoge kosten van dialyse. Als het lukt om vaattoegangscomplicaties te verminderen heeft dit zowel een belangrijk effect op de kwaliteit van leven van patiënten als op de kosten van dialyse. Die bedragen momenteel ongeveer 100.000 euro per patiënt per jaar.”
Meer weten over het onderzoek van Joris Rotmans? Bekijk dan zijn hooglerarenpagina op de website van de Universiteit Leiden.