LUMC wint subsidie vanuit initiatief ‘Circulair Verwaarden’ van gemeente Leiden

14 oktober 2022
leestijd
Een aantal collega's uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft het initiatief genomen om de milieu-impact van de huidige onderleggers in de gezondheidszorg in kaart te brengen. Woensdag 12 oktober hebben zij voor dit onderzoek 15.000 euro aan subsidie gewonnen vanuit het initiatief ‘Circulair Verwaarden’ van de gemeente Leiden.

14 oktober.jpg

Anne van der Eijk en Kim van Nieuwenhuizen hebben samen met Joanne Verweij, Claar Lap en Evelyn Verheijen de aanvraag gedaan. In het LUMC worden jaarlijks zo’n 240.000 disposable celstofmatten gebruikt, waarvan het grootverbruik plaatsvindt op de verloskamers, zo’n 50.000 disposable celstofmatten per jaar.

Onderzoek huidig verbruik

Studente Elena Alam heeft de afgelopen maanden onderzoek verricht om het huidige gebruik in kaart te brengen op de verloskamers, door middel van veldwerk, interviews en een enquête. Daaruit bleek dat de disposable celstofmat soms voor verkeerde doeleinden werd ingezet en er in bepaalde gevallen zuiniger met de mat om kon worden gegaan. Het creëren van bewustzijn en verbreden van de kennis is hierbij een belangrijke factor.

Met subsidie onderzoek vervolgen 

De kennislacune werd in de enquête weerspiegeld in de antwoorden op de vraag wat barrières om te veranderen zijn. De barrière die het meest genoemd werd was ‘inadequate training en informatie’, gevolgd door ‘tijd’ en ‘faciliteiten’. Vervolgens heeft zij marktonderzoek verricht naar de huidige alternatieven op de markt. Met de verkregen subsidie kan het onderzoek verder worden doorgezet naar de milieu-impact van de huidige en alternatieve onderleggers in de zorg.

Samenwerkingen in de regio

Zij zullen hiermee onder andere in de regio samenwerken met PreZero Nederland, CleanLease, Green it Out, Universiteit Leiden en TU Delft. Hiermee kunnen hopelijk de milieu ‘hotspots’ worden aangekaart, waardoor zij toe kunnen werken naar een circulair en milieu vriendelijker alternatief in de geboortezorg, het ziekenhuis en daarbuiten.

Foto: Eelkje Colmjon