LUMC Prijzen, subsidies en benoemingen
ZonMw-subsidie voor onderzoek naar behandeling van de ziekte van Menière
Tjasse Bruintjes (bijzonder hoogleraar KNO-heelkunde) en Babette van Esch (postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling KNO-heelkunde) hebben een ZonMw-subsidie van bijna 500.000 euro toegekend gekregen. Het geldbedrag gaan zij gebruiken voor een gezamenlijke studie met onder andere het Apeldoorns Duizeligheidscentrum naar het effect van de behandeling van de ziekte van Menière.
De ziekte van Ménière is een zeldzame aandoening van het binnenoor, die vooral voorkomt bij volwassenen tussen de 40 en 60 jaar. Het kan leiden tot duizeligheid (vertigo), suizen in de oren (tinnitus), een gevoel van stuwing in het oor en gehoorverlies. "Een aantal behandelingen kan de symptomen verlichten, maar er bestaat geen genezing voor de ziekte van Ménière," aldus Bruintjes.
Een van de behandelingen bestaat uit het inspuiten van bepaalde medicijnen in het middenoor: "Het is echter onvoldoende duidelijk of vooral injecties met corticosteroïden effectief zijn tegen de hinderlijke duizeligheidaanvallen, die als gevolg van de aandoening optreden", legt van Esch uit.
ZonMw Off Road-beurs voor Gertjan Lugthart
Gertjan Lugthart heeft een Off Road-beurs van 100.000 euro ontvangen van ZonMW voor zijn onderzoek naar transplantatie-afstoting bij kinderen met Thalassemie. Lugthart is als postdoctoraal onderzoeker werkzaam bij het Willen-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC. Daarnaast werkt hij ook als AIOS bij het EMC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.
Thalassemie is een erfelijke bloedziekte die het vermogen van het lichaam aantast om hemoglobine te produceren. Dit is het eiwit dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof. De productie van het eiwit is nodig voor het aanmaken van gezonde rode bloedcellen. Een stamceltransplantatie kan de aandoening genezen. Na verloop van tijd zal echter 20% van de behandelde patiënten het gezonde bloed van de donor afstoten.
Lugthart: "Met de ZonMw Off Road-subsidie gaan we onderzoeken hoe het rode bloedsysteem zich ontwikkelt na een stamceltransplantatie. Met behulp van nieuwe single cell laboratoriumtechnieken gaan we per cel bepalen of deze afkomstig is van een donor of patiënt, en wat de eigenschappen ervan zijn. Op deze manier kan transplantatie-afstoting beter begrepen en voorkomen worden."
ZonMW-subsidie voor onderzoek naar prednison als behandeling bij herhaalde miskramen
Dr. Lisa Lashley en Dr. Marie-Louise van der Hoorn, gynaecologen in het LUMC, hebben een subsidie van bijna 800.000 gekregen van ZonMW binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.
Met deze subsidie gaan ze onderzoeken of vrouwen met herhaalde miskramen een grotere kans hebben op een levendgeboren kind als ze in het eerste trimester van de zwangerschap worden behandeld met prednison. “De PREMI-studie zal plaatsvinden in ziekenhuizen in heel Nederland. Het zal nieuwe belangrijke resultaten opleveren, die de zorg voor koppels met herhaalde miskramen kan veranderen”, zegt Van der Hoorn.
Herhaalde miskramen komen voor bij 3 op de 100 koppels met een kinderwens. De oorzaak van herhaalde miskramen is vaak onduidelijk waardoor er geen effectieve behandelmogelijkheden zijn. Mogelijk speelt het afweersysteem van de vrouw een rol. Prednison, een medizijn dat het afweersysteem onderdrukt, kan bij deze zwangerschappen een gunstig effect hebben.
Het LUMC is een expertise centrum voor herhaalde miskramen. Er is een speciaal spreekuur voor koppels met herhaalde miskramen, waar onder andere aandacht wordt besteed aan de vrouwelijke, mannelijke en immunologische factoren. Samen met de afdeling Epidemiologie en Immunologie (Lab Reproductieve Immunologie) wordt wetenschappelijk onderzoek verricht.
Grote ZonMW-subsidie voor onderzoek naar behandeling van geïnfecteerde gewrichtsprotheses
Drs. Henk Scheper en dr. Mark de Boer van de afdeling Infectieziekten van het LUMC hebben een ZonMW-subsidie van ongeveer 700.000 euro ontvangen. De subsidie is afkomstig van het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en is bedoelt voor het uitvoeren van een gerandomiseerde klinische trial bij patiënten met een geinfecteerde gewrichtsprothese.
Een infectie van een gewrichtsprothese is moeilijk te behandelen, vooral omdat antibiotica op zichzelf onvoldoende werken. Deze ernstige complicatie gaat samen met heroperaties, lange ziekenhuisopnames, beperkte mobiliteit en een langdurige- en complexe antibioticabehandeling. "Bovendien is nooit goed onderzocht welke antibiotica het meest geschikt zijn voor de behandeling van deze vorm van infectie", merkt de Boer op.
Om dit aan te pakken hebben de onderzoekers de afgelopen vijf jaar geïnvesteerd in regionale samenwerking en harmonisatie van ziekenhuisprotocollen voor diagnostiek en behandeling van prothese-infecties. Scheper: "Op basis van gegevens uit een kwaliteitsregister, dat in deze ziekenhuizen werd opgezet, ontdekten we dat alternatieve behandelingsmogelijkheden met een smaller antimicrobieel spectrum - en minder bijwerkingen - even effectief lijken te werken als de gebruikelijke behandeling (een combinatie van twee verschillende antibiotica).
De Boer: "Onze studie is opgezet in nauwe samenwerking met de afdelingen Orthopedie (dr. Robert van der Wal en prof. dr. Rob Nelissen), Medische Microbiologie en Klinische Epidemiologie van het LUMC, en zal worden uitgevoerd door een landelijk consortium bestaande uit 14 ziekenhuizen in heel Nederland. Dit is een uitstekende gelegenheid om de optimale antibiotische behandelingsstrategie voor patiënten met een geïnfecteerde prothese te bepalen".