ESOF voorproefje: Hoe maken we Nederland gezonder?
Volgens onderzoeker bij de afdeling Population Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG), Viktoria Stein, vraagt het verbeteren van onze gezondheid en welzijn om een meer holistische aanpak. “We weten dat toegang tot klinische zorg slechts voor 10% bijdraagt aan de gezondheid van een individu, terwijl 90% wordt beïnvloed door levensstijl, sociale, economische en natuurlijke omgeving”, zegt Stein. “Toch gaat bijna 90% van de budgetten voor gezondheidszorg naar klinische zorg.” Stein zal tijdens ESOF ingaan op hoe toekomstbestendige gezondheidszorg er volgens haar uitziet.
Europese proeftuin
Numans, hoogleraar Huisartsgeneeskunde, onderstreept de noodzaak voor een bredere aanpak om de volksgezondheid te verbeteren. “Het verbeteren van de algemene gezondheid en het mogelijk maken van gezond ouder worden kan alleen worden bereikt met een proactieve en transdisciplinaire aanpak”, zegt Numans. Volgens hem is het hierbij noodzakelijk om te focussen op het verkleinen van de gezondheidsverschillen in stedelijke gebieden, maar ook op de rol van de samenleving bij de aanpak van chronische ziekten. In zijn presentatie deelt Numans zijn inzichten van het academische proeftuinproject EUniWell. Binnen dit consortium werken acht Europese universiteiten samen om het welzijn van individuen en de samenleving als geheel te begrijpen, te verbeteren, te meten en opnieuw in evenwicht te brengen. Het consortium leidt jonge studenten en onderzoekers op binnen verschillende vakgebieden om hen de handvatten te bieden toekomstige gezondheidsproblemen aan te pakken.
Meld je aan!
Benieuwd naar meer kennis en inzichten wat betreft Healthy Societies? Bekijk het ESOF-programma en meld je aan. Dit grootste multidisciplinaire congres vindt plaats van 13 tot en met 16 juli 2022 in Leiden. Eerder spraken we met LUMC’ers over hun bijdrage tijdens ESOF over de ontwikkeling van vaccins en het voorkomen en behandelen van chronische ziekten.