Daar doe je het voor!

10 maart 2022
leestijd
De baas van de buurtwinkel en een vriendin van haar zijn aan de slag gegaan met hun voeding. Hun gezondheid is hierdoor sterk verbeterd. Ik word extra blij van hun verhalen omdat beide gebruik hebben gemaakt van mijn adviezen. Mensen beter maken, daar is het je tenslotte allemaal om te doen als dokter.

Mijn vrouw Esther en ik komen regelmatig voor onze kaas en andere lekkernijen in de lokale delicatessenzaak. Een van de leuke kanten van winkelen in een speciaalzaak is de persoonlijke bediening. We maken vrijwel altijd even een praatje. De baas vertelde Esther enkele maanden terug dat ze al jaren tobde met haar schildklier. Ze gebruikt schildklierhormoon, maar voelde zich absoluut niet fit. Haar internist had aangeraden om eens naar Ketokuur, een kookboek van Pascale Naessens, te kijken. In dit boek componeert Pascale heel eenvoudige, ontzettend lekkere en heel gezonde recepten. Na enkele weken uit Ketokuur te hebben gekookt voelde de baas zich een ander mens. Ze had veel minder fysieke klachten en veel meer energie. Na enkele maanden kon zelfs de dosis van schildklierhormoon worden verlaagd en was de schildklierhormoonconcentratie in haar bloed veel stabieler.

Een vriendin van de baas heeft overgewicht en type 2 diabetes en gebruikte veel medicatie om haar bloedglucose op orde te houden. Vanwege de babbeltjes die we altijd in de winkel maken, wist de baas dat ik samen met Karine Hoenderdos een boekje geschreven heb met leefstijltips voor mensen met type 2 diabetes*. Haar vriendin ging hiermee aan de slag. Een paar maanden later is ook zij een ander mens: veel meer energie, 26 kg afgevallen, normale bloedglucose en geen medicatie meer voor haar diabetes!

Boerenverstand

Deze verhalen illustreren het belang van voeding en leefstijl bij de behandeling van ziekte. Hoewel ik niet precies begrijp waarom de gezonde recepten van Pascale zo’n enorm effect hadden op de schildklierziekte van de baas, vertelt ons boerenverstand dat voeding essentieel is voor een goed functionerend lichaam: we bestaan tenslotte uit wat we eten. Onze hersenen, lever, immuunsysteem, hart, longen, darmen en al onze andere weefsels hebben de juiste bouwstoffen nodig om hun zeer complexe functies goed uit te voeren. Die bouwstoffen zitten van nature in planten en dieren, direct door de aarde voortgebrachte bronnen van voeding. Ze ontbreken vaak in door de industrie gemaakte voeding. Bovendien stopt de industrie allerlei stoffen in hun producten die ontsteking veroorzaken. En die ontsteking beschadigd ons lichaam op de lange duur. De recepten van Pascale maken allemaal gebruik van natuurlijke, onbewerkte producten. Dat is vermoedelijk de belangrijkste reden dat de baas zich zo veel beter is gaan voelen. Daarnaast dempt ketogene voeding ontstekingsreacties in ons lichaam. 

Onbewerkte producten

Het is veel duidelijker waarom onbewerkte voeding uit het boek van Karine en mijzelf de diabetes van de vriendin zoveel goed gedaan heeft. Diabetes type 2 is het gevolg van een chronisch laaggradig ontstekingsproces, dat maakt dat insuline niet goed werkt. Daardoor kan glucose niet goed vanuit het bloed de weefsels in. Door de industrie gemaakte voeding bevat veel suiker en/of zetmeel. Daarom verhoogt bewerkte voeding vaak de glucoseconcentratie in bloed. De recepten die Karine en ik in ons boek beschrijven maken gebruik van onbewerkte producten die zetmeel- en suikerarm zijn.

De kracht van voeding

De verhalen van de baas en haar vriendin zijn niet wetenschappelijk bewijzend voor het belang van voeding voor de gezondheid van ons allemaal. Ze illustreren echter wel de potentie van voeding voor de gezondheid van het individu. We onderschatten de kracht van voeding bij de behandeling van (chronische) ziekten nog steeds sterk en maken daarom te weinig gebruik van voedingsadviezen. Dat moet echt anders. Het maakt mij als dokter en als mens ontzettend blij als ik van mensen terugkrijg dat mijn leefstijladviezen van enorm belang zijn geweest voor hun gezondheid en hun leven.

Hanno Pijl is internist en hoogleraar in het vakgebied diabetes en overgewicht. 

*Diabetes type 2? Maak jezelf beter. Karine Hoenderdos en Hanno Pijl. Uitgeverij Fontaine.