Hittegolf? Laten we op elkaar letten!
Dat heeft te maken met drie belangrijke bedreigingen: afnemende temperatuur- en dorstregulatie, chronische ziektes en medicijngebruik.
Ouderen hebben een minder goede warmteregulatie, wat erop neerkomt dat het lichaam minder goed in staat is om met afwijkende buitentemperaturen om te gaan; in de winter blijft het lichaam moeilijker warm. Bij hogere temperaturen kan een oudere het eigen lichaam juist minder goed koelen, door bijvoorbeeld te zweten. Ook wordt de dorstprikkel, die ons steeds prikkelt om voldoende te drinken, minder sterk met de jaren.
Uitdrogingsgevaar
Naast deze min of meer normale verouderingsprocessen, zien we ook dat chronische ziektes bij hen vaker voorkomen. Deze ziektes, zoals hartfalen of diabetes, maken iemand ook gevoeliger voor de problemen van hitte, zoals uitdrogingsgevaar.
Een derde probleem is het gebruik van medicijnen, met name het gebruik van plaspillen. Deze geneesmiddelen zijn heel nuttig voor de bloeddruk en het hart, maar kunnen een gevaar vormen als iemand door de extreme warmte dreigt uit te drogen.
Let op elkaar!
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat nationale hitteplannen, zoals we die ook in Nederland hebben, kunnen helpen om sterfte te voorkomen. Omdat hittegolven een steeds vaker terugkerend fenomeen zijn, is het goed om ook meer aandacht te hebben voor de belangrijkste adviezen aan kwetsbare personen: drink genoeg, houd jezelf maar ook je huis koel, overleg met je huisarts of apotheek over medicijnen zoals plaspillen en ten slotte: laten we goed op elkaar letten! Loop een keertje extra bij je oudere buurman langs, bijvoorbeeld.
Wilco Achterberg is hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde in het LUMC.