Stoppen met roken: Hoe doe je dat? | PEP-talk Noor Rikkers

9 november 2021
leestijd
Roken is een nare verslaving, daar wil je vanaf. Niet alleen in Stoptober, maar juist ook daarna. Maar hoe kun je goed stoppen met roken? En wat zijn de gezondheidseffecten daarvan? In deze PEP-talk vertelt kinderlongarts Noor Rikkers-Mutsaerts je er alles over.

Ze gaat in op hoe je kunt stoppen met roken en waarom dat zo belangrijk is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Want in Nederland sterven 20.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken.

Hoe stop je met roken?

Volledig zelfstandig stoppen met roken is een van de grootste valkuilen. De belangrijkste tips van Noor zijn het gebruik van medicatie in combinatie met begeleiding. Er wordt op veel manieren coaching aangeboden Heb je hulp nodig bij het stoppen met roken, of bij het gestopt blijven? Kijk dan ook eens op ikstopnu.nl.

Roken is meer dan slechte gewoonte

Ook niet-rokers kunnen je helpen bij het stoppen met roken. Het is goed als zij zich realiseren dat roken niet zomaar een slechte gewoonte is, maar een nare hardnekkige verslaving. Tabak is nog altijd een miljardenindustrie, die ondanks de marketingbeperkingen stevig voet aan de grond heeft in onze samenleving. Veel rokers beginnen op jonge leeftijd, wanneer het brein nog niet volledig ontwikkeld is en men niet altijd de beste keuze maakt. De rookwaren bevatten dermate veel verslavende stoffen dat stoppen met roken vervolgens bijzonder lastig wordt gemaakt.

Tweedehands en derdehands rook

Roken is ook schadelijk voor anderen. Daarom kiezen veel mensen er al voor om niet in het bijzijn van anderen te roken. Fijn natuurlijk, maar stoppen is veel beter. Uit onderzoek blijkt namelijk dat rookdeeltjes ook via de handen en kleding ergens anders terecht komen. Op die manier komen deze deeltjes bijvoorbeeld ook in het lichaam van kleine kinderen terecht.

Een gezonde leefstijl

De gezondheid van mensen in de regio is een speerpunt van het LUMC. Met deze video’s willen we mensen inspireren om gezond te leven. Bekijk ook de PEP-talk van Hanno Pijl over gezonde voeding en de PEP-talk van David van Bodegom over vitaal oud worden.

[Youtube 2088962]