Saturatiemeting bij pasgeborenen redt levens

17 december 2021
leestijd
Een hartaandoening is de grootste doodsoorzaak bij kinderen. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat het meten van het zuurstofgehalte in het bloed van pasgeborenen tot wel 35 kinderlevens per jaar kan redden. Stichting Hartekind start daarom een project om alle verloskundigen in Nederland van een saturatiemeter te voorzien.

Op dit moment worden nog zo’n 30 tot 40% van de kritische hartaandoeningen bij pasgeborenen gemist. Het is belangrijk deze aandoeningen op tijd te ontdekken. Als er te laat wordt ingegrepen kunnen baby’s met een kritische hartaandoening binnen de eerste levensmaand overlijden. Symptomen worden vaak pas een paar dagen na de geboorte zichtbaar maar uit recent onderzoek blijkt dat een kritische hartaandoening snel en makkelijk te ontdekken is met een saturatiemeting direct na de geboorte.

Tijd is essentieel

Door een saturatiemeting direct na de geboorte kan een baby vaak nog op tijd geholpen worden. “Tijd is essentieel bij kinderen met een kritische hartaandoening. Velen zijn te behandelen, als we er maar op tijd bij zijn”, vertelt hoogleraar Kindercardiologie Nico Blom. Samen met hoogleraar Kindergeneeskunde Arjan te Pas en kinderarts in opleiding Ilona Narayen leidde Blom een  onderzoek naar deze screeningsmethode bij 24.000 pasgeborenen in de Amsterdams-Leidse regio, de POLAR-studie. Dit onderzoek heeft aangetoond dat een saturatiemeting ook in Nederland, waar relatief veel bevallingen door eerstelijns verloskundigen worden begeleid en veel poliklinische bevallingen plaatsvinden, haalbaar en effectief is. 

Bovendien helpt de saturatiemeting niet alleen bij het opsporen van kritische hartafwijkingen, maar ook bij het opsporen van andere ernstige aandoeningen zoals infecties en longaandoeningen bij pasgeborenen. In afwachting van een landelijke richtlijn hebben een aantal  Nederlandse ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken de screening al geïmplementeerd, maar het is nog niet voor iedereen beschikbaar. “De saturatiemeters zijn voor verloskundigen een grote investering. Het is daarom ontzettend mooi dat Stichting Hartekind het mogelijk gaat maken om verloskundigen een saturatiemeter te overhandigen”, vervolgt Blom.

Saturatiemeter op zak

De uitrol van de saturatiemeters start in het begin van het nieuwe jaar. Het doel is om in ieder geval de helft van de ongeveer 1.600 verloskundigen in Nederland een saturatiemeter te overhandigen in 2022. Dit wordt medemogelijk gemaakt door Stichting Edwin Bouw Fonds. Meer informatie over het project en informatie voor eerstelijns verloskundigen is terug te vinden op de website van Stichting Hartekind.