Prijzen, subsidies en benoemingen

19 mei 2022
leestijd
LUMC'ers ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Deze week besteden we aandacht aan een SURF-subsidie voor IT-onderzoek en een LUF-award, waarvan het prijzengeld wordt gebruikt voor onderzoek naar bacteriën bij inflammatoire darmziekten.

Leids Universiteits Fonds kent LUMC-onderzoeker 35.000 euro toe

Quinten Ducarmon, postdoc bij de afdeling Medische Microbiologie, heeft een subsidie van het Leids Universiteits Fonds ontvangen van 35.000 euro. Samen met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten gaat hij de subsidie gebruiken om de rol van specifieke darmbacteriën bij inflammatoire darmziekten beter te begrijpen.

Inflammatoire darmziekten (IBD) is een overkoepelende term die wordt gebruikt om chronische ontstekingsaandoeningen van het darmstelsel te beschrijven. Wereldwijd lijden meer dan 6 miljoen aan IBD. De precieze oorzaak van deze aandoening is nog onbekend. "Wij geloven dat IBD door meerdere factoren wordt veroorzaakt, één daarvan heeft te maken met de samenstelling van het darmmicrobioom”, zegt Ducarmon.

Bacteriën vergelijking Ruminicoccus gnavus (R. gnavus) is een type bacterie dat vaker en in grotere hoeveelheden wordt aangetroffen in de darmen van IBD-patiënten dan in die van gezonde mensen. "Verhoogde hoeveelheden R. gnavus hangen ook sterk samen met de verergering van symptomen", zegt de postdoc. Verschillende ontstekingsbevorderende eigenschappen van de bacterie zijn al ontdekt, "maar we moeten nog uitzoeken of deze alleen voorkomen bij R. gnavus bacteriën van IBD-patiënten, of ook bij gezonde mensen". Ducarmon en collega’s gaan de bacterie van beide groepen isoleren, en hun genoom in kaart brengen om te onderzoeken of er genetische verschillen bestaan. "Op deze manier zullen we meer kennis vergaren over hoe deze specifieke bacterie bijdraagt aan IBD.”

Ducarmon heeft 35.000 euro ontvangen van het Dr. F. F. Hofman Fonds, dat gespecialiseerde opleidingen en onderwijs op het gebied van maag-, darm-, en leverziekten ondersteunt.

Michèle Huijberts verkozen tot SURF Research Support Champion 2022

Michèle Huijberts, informatiearchitect bij de afdeling Radiologie, Divisie Beeldverwerking (LKEB), is door SURF verkozen tot Research Support Champion 2022. Alle winnaars werden bekend gemaakt tijdens de SURF Research Week, het jaarlijkse evenement waar onderzoek en IT elkaar ontmoeten.

Huijberts ontwikkelde een infrastructuur die beelden van MRI-scanners automatisch anonimiseert en opslaat. Hiervoor waren verbindingen nodig tussen het opslagsysteem van het ziekenhuis, de hardware van de MRI-scanner, het EPD en een server voor het anonimiseren van de beelden. Het is nu mogelijk patiënten in minder dan 10 minuten te scannen in plaats van de huidige 30-60 minuten. Dit heeft positieve gevolgen voor het comfort van de patiënt, de logistieke stroom en de financiën van het ziekenhuis. Bovendien maakt de data-infrastructuur het ook mogelijk om samen te werken met andere instituten.

"Dit is maar één voorbeeld van hoe Huijberts onderzoek mogelijk maakt", merkt de SURF-jury op. "Met de opkomst van AI voor medische beeldvorming is er steeds meer behoefte aan IT-oplossingen op maat. De infrastructuur voor onderzoeksgegevens moet van de hoogste kwaliteit zijn en tegelijkertijd voldoen aan de normen voor privacy en good research practice. Schaalbare deep learning is een belangrijke noodzaak voor onderzoek. Michèle houdt zich met al deze aspecten bezig. Hij heeft een scherp oog voor huidige en toekomstige trends in data-intensieve onderzoeksbehoeften, en is snel in staat om de IT-systemen te identificeren die deze ondersteunen.”